Àmbit de la notícia
Jurídic

Les entitats guanyen només el 39% dels contractes municipals

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a
Júlia Hinojo
  • La portada de l'informe de la Taula del Tercer Sector. Font: Taula del Tercer Secto
  • Oriol Illa, president de la Taula, en la presentació de l'informe aquest 14 de març. Font: Cocarmi
  • Gràfic sobre el pes en el conjunt dels contractes dels criteris per a l'adjudicació. Font: Taula del Tercer Sector
  • Imatge de la presentació de l'estudi. Font: Suport Associatiu

Un estudi de la Taula del Tercer Sector assegura que les empreses s’enduen la majoria de les adjudicacions de serveis d'atenció a les persones perquè els ajuntaments prioritzen els criteris econòmics per sobre dels qualitatius. 

L’informe ‘La qualitat de la contractació pública en l’àmbit dels serveis a les persones’, presentat aquest 14 de març per la Taula del Tercer Sector i elaborat per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, denuncia que les entitats sense ànim de lucre surten perjudicades en l’adjudicació de concursos municipals perquè els ajuntaments prioritzen els criteris econòmics respecte als tècnics en l’avaluació dels projectes.  

Concretament, les empreses amb finalitats lucratives aconsegueixin el 60% dels contractes municipals, mentre que les entitats del tercer sector i l’economia social es queden amb un 39% de les adjudicacions.

Com la majoria de contractes es fan amb empreses, la gran part del pressupost es destina a aquest sector. Així, només 3 de cada 10 euros dels contractes municipals van a parar a entitats. La resta va a parar a empreses.

Innovació i clàusules socials

Segons l’estudi, la valoració de les ofertes es basa en un 64,2% en els aspectes econòmics i en un 35,8% en els tècnics. A més, només en 1 de cada 10 contractes es posa el focus en la qualitat de la proposta obligant que les ofertes avaluades sumin un mínim de punts tècnics.  

“El 45% dels contractes no valoren la qualitat, i la innovació en el servei es valora només en 1 de cada 6”, apunta l’informe, que també lamenta que gairebé la meitat dels contractes encara no inclouen clàusules socials ni sobre drets laborals o inserció laboral de col·lectius en risc.

L’altra demanda del tercer sector té a veure amb l’IVA. Reclamen que les ofertes es valorin amb l’IVA inclòs, ja que les empreses mercantils poden deduir-se aquest impost, a diferència de les entitats socials. El 60% dels contractes analitzats a l’estudi han considerat l’IVA com una partida independent.

Anàlisi de vuit grans ajuntaments catalans

L’informe s’ha basat en les dades de contractació pública dels ajuntaments de Barcelona, Badalona, Girona, l’Hospitalet de Llobregat, Lleida, Sabadell, Tarragona i Terrassa.

L’estudi ha analitzat 113 contractes de serveis d’atenció a les persones, d’altres àmbits d’actuació de les entitats del tercer sector, i de foment de l’ocupació de col·lectius en risc d’exclusió. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari