Àmbit de la notícia
Jurídic

Tres entitats denuncien la vulneració de drets a les fronteres de Ceuta i Melilla

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a
Júlia Hinojo
  • Imatge de la portada de l'informe audiovisual
    Imatge de la portada de l'informe audiovisual Font: Centre Irídia
  • Una de les demandes de l'informe és eliminar els elements lesius de les tanques
    Font: Fotomovimiento
  • L'informe es va presentar el divendres 21 al Col·legi de Periodistes de Catalunya
    Els intents de saltar la tanca han provocat ferides greus com talls profunds Font: Centre Irídia
  • L'informe es va presentar el divendres 21 al Col·legi de Periodistes de Catalunya
    L'informe es va presentar el divendres 21 d'abril al Col·legi de Periodistes de Catalunya Font: Fotomovimiento
  • L'informe lamenta la sobresaturació dels Centres d'Estada Temporal d'Immigrants
    L'equip impulsor de l'estudi lamenta la sobresaturació dels Centres d'Estada Temporal d'Immigrants Font: Fotomovimiento

Centre Irídia, Fotomovimiento i Novact presenten un informe audiovisual que detecta maltractaments a la població immigrant del Marroc.

Un informe audiovisual elaborat per Centre Irídia, Fotomovimiento i l’Institut Internacional per l’Acció No violenta (Novact) denuncia vulneracions de drets humans a les fronteres entre el Marroc i l’Estat espanyol a Ceuta i Melilla.

El document, basat en informació d’organitzacions sense ànim de lucre locals i internacionals que treballen sobre el terreny, constata que les forces de seguretat marroquines exerceixen una violència "sistemàtica i greu" cap al col·lectiu immigrant, especialment al provinent de l’Àfrica negra.

Alhora, s’inculpa el Govern espanyol per permetre les devolucions "en calent", és a dir, les expulsions de persones immigrants interceptades en la frontera sense passar per procediments legals com el dret a un servei d’assessorament jurídic o la possibilitat d’acollir-se a l’asil.

Les devolucions 'en calent', legals a Espanya i contràries a la normativa internacional

Les devolucions "en calent" són legals a l’Estat espanyol des del 2015, a partir de l’aprovació de la Llei de Seguretat Ciutadana –coneguda com a ‘llei mordassa’–, que va incloure una esmena a la Llei d’Estrangeria per emparar el rebuig en frontera. La reforma estableix que “les persones estrangeres que siguin detectades en la línia fronterera de la demarcació territorial de Ceuta i Melilla mentre intenten superar els elements de contenció fronteres per creuar irregularment la frontera podran ser rebutjades a fi d’impedir la seva entrada il·legal a Espanya”.

El següent punt de la disposició afegeix que sempre es complirà amb la normativa en matèria de protecció internacional. Així, el Ministeri d’Interior va crear dues oficines d’asil a les dues ciutats autònomes, a les quals es poden dirigir les persones amb passaport marroquí, però no les d’origen subsaharià, que no tenen llibertat de circulació. Gairebé totes les sol·licituds trameses el primer trimestre d’aquest any són de persones sirianes, segons dades d’ACNUR.

"La reforma de la llei és contrària al dret internacional dels drets humans en matèria de devolucions, així com en matèria d'asil i de protecció a la infància", apunta l'informe. 

Un manifest que demana mesures al Govern espanyol

L’informe, que es va presentar el divendres 21 d'abril al Col·legi de Periodistes de Catalunya, es pot descarregar al web de la iniciativa. Es divideix en petits clips de tres o quatre minuts amb testimonis de persones que han intentat saltar la tanca de Melilla o Ceuta, o que malviuen en campaments propers a les fronteres esperant el seu torn per pujar a una pastera. També es dona veu a membres d’ONG que treballen pel compliment dels drets humans.

A banda dels vídeos, la campanya #DDHHFronteraSud en què s’emmarca el document, inclou un manifest al qual tothom es pot adherir que demana al Govern espanyol que derogui la normativa que permet les devolucions "en calent" i que elimini els elements lesius de les tanques, que han causat ferides greus com talls profunds i fractures, tal com s’explica a l’informe.

El manifest també insta el Govern a lluitar contra la sobreocupació dels Centres d’Estada Temporal d’Immigrants i a agilitzar els tràmits administratius perquè les persones que hi estan tancades en puguin sortir el més aviat possible.

L'equip impulsor del manifest també demana al Govern que garanteixi els drets de llibertat de premsa, associació, reunió i manifestació a la zona fronterera, on s'han expulsat periodistes i activistes, segons s'informa l'estudi.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari