Itàlia elabora un codi de conducta per les ONG de rescat al Mediterrani
Comparteix
Les ONG que treballen al Mediterrani seran citades al Ministeri de l'Interior italià per abordar el contingut del document i escoltar els suggeriments que puguin realitzar al text regulador.
El Govern d'Itàlia ha decidit implantar una sèrie de condicions a les ONG que operen en el Mediterrani central per rescatar a immigrants que han fugit de Líbia. Fins ara les organitzacions es regien pels seus criteris humanitaris, sempre en coordinació amb la Guàrdia Costanera italiana, ara el codi de conducta elaborat per Roma els donarà unes línies mestres d'obligat compliment que, en cas de no acatar-se, podrien desembocar en la prohibició de desembarcar als rescatats en ports italians.
El document, amb el vistiplau de la Comissió Europea després de diversos matisos, ja ha estat enviat a les organitzacions afectades, que seran citades el 25 de juliol al Ministeri de l'Interior italià on se celebrarà una reunió tècnica per abordar el contingut del document i escoltar les reticències i els suggeriments de les ONG afectades.
Onze disposicions
Es tracta d'onze disposicions que garantiran que les ONG segueixin un determinat camí obligat si volen seguir treballant al Canal de Sicília. Segons el document, les organitzacions hauran de respondre de la seva actuació tant enfront de l'Estat del qual porten bandera com davant de les autoritats italianes que coordinen totes les operacions que porten la marca de la Unió Europea.
A més, les embarcacions de les ONG no podran entrar en aigües líbies, portar encès el radar de localització, no comunicar-se o enviar senyals lluminosos per facilitar les partides d'embarcacions, no contactar amb traficants, certificar la preparació tècnica dels socorristes, rebre les autoritats policials a bord i l'obligació de cooperar amb les autoritats al lloc de desembarcament.
El document afegeix que les organitzacions hauran de mantenir informades en tot moment a les autoritats sobre quan estiguin fent o es disposin a fer un rescat i els prohibeix, excepte en casos d'emergència, transbordar persones d'una nau a una altra. També hauran d'acreditar quines són les seves fonts de finançament.
Resposta de les ONG
Per ara les ONG que treballen al Mediterrani ja han mostrat el seu malestar i denuncien que, darrere d'aquesta iniciativa, s'amaga la voluntat de limitar la seva feina, tacar la seva reputació i, al mateix temps, amagar el fracàs estrepitós de les polítiques de la UE en matèria migratòria.
Segons un comunicat emès per Unicef, les normes plantejades per les autoritats italianes limitarien el moviment i les operacions dels vaixells d'organitzacions no governamentals que treballen a la zona i augmentarien el risc de morts. A més defensen que en lloc d'optar per aquesta via, la UE hauria de donar més ajuda a Itàlia per fer front a l'arribada massiva de persones pel Mediterrani.
Afegeix un nou comentari