Àmbit de la notícia
Ambiental

Pere Vives:"Volem contribuir a estendre el verd a la ciutat, i fomentar l'estima vers les plantes".

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • Pere Vives ha estat soci de l'entitat des de la seva creació, i actualment n'és el president
    Pere Vives ha estat soci de l'entitat des de la seva creació, i actualment n'és el president
  • La masia del Jardí Botànic Històric és un espai emblemàtic per a l'associació
  • L'Associació dóna suport al Jardí Botànic i organitza activitat divulgatives al voltant de les plantes
    L'Associació dóna suport al Jardí Botànic i organitza activitat divulgatives al voltant de les plantes
  • Un grup de voluntaris i voluntàries durant la inauguració del Jardí Botànic de Barcelona
    Un grup de voluntaris i voluntàries durant la inauguració del Jardí Botànic de Barcelona
  • Un grup de voluntàries fent difusió de l'entitat i del Jardí Botànic
    Un grup de voluntàries fent difusió de l'entitat i del Jardí Botànic
  • La masia del Jardí Botànic Històric és un espai emblemàtic per a l'associació
    El Jardí Botànic de Barcelona es va inaugurar el 1999, en part gràcies a la demanda de l'Associació d'Amics del Jardí Botànic.
  • Diumenge 6 de maig se celebra una Festa al Jardí, un dels actes commemoratius del 25 aniversari de l'Associació
    Diumenge 6 de maig se celebra una Festa al Jardí, un dels actes commemoratius del 25 aniversari de l'Associació

L’amor per les plantes mou l’Associació d’Amics del Jardí Botànic de Barcelona, que enguany celebra els seus 25 anys.

L'Associació d'Amics del Jardí Botànic va sorgir el 1993, amb l'objectiu de reclamar un Jardí Botànic per la ciutat de Barcelona. Moguts per l'amor per les plantes i el medi ambient, realitzen activitats educatives, culturals, visites guiades al voltant de la botànica, i mantenen l'hort i el viver.

El 1993 Barcelona no tenia Jardí Botànic. En una trobada d'aficionats a la botànica, es va realitzar una enquesta, i es va constatr que hi havia una gran demanda social, i que hi havia, a més a més una base social de voluntaris i voluntàries que havien col·laborat en les olimpíades, disposats a crear una associació. Així va néixer l'Associació dels amics del Jardí Botànic de Barcelona, que va perseverar fins a aconseguir un Jardí per la ciutat, i que, enguany, celebra el seu 25 aniversari.

Si el cap de setmana visitem el Jardí Botànic, ens acompanyaran a visitar les col·leccions voluntaris i voluntàries, que ens explicaran les peculiaritats de les plantes de forma divulgativa i pedagògica. Són els i les guies voluntàries de l'associació d'amics del Jardí Botànic.  Per celebrar els 25 anys, han programat un any amb actes i esdeveniments al llarg de l'any: diumenge 6 de maig hi ha una festa al Jardi Botànic Històric, el 26 de maig es farà un itinerari a la muntanya, i al setembre un acte de reconeixement als voluntaris i voluntàries.

Parlem amb Pere Vives, president de l'Associació. 

Com va néixer l'Associació? 

Al setembre del 1992, durant  la fira Jardinova, es va fer una enquesta per saber si hauria persones  interessades en fer activitats de voluntariat al voltant de la botànica, i per reclamar un nou jardí. Van respondre vora de 1000 persones interessades, moltes d'elles que havien estat voluntàries durant els jocs olímpics. Aleshores es van convocar en unes jornades formatives i van assistir-hi més de 200 persones, a partir de les quals va néixer l'associació, el 1993.

Quina és la missió de l'entitat?

Els primers anys la missió era la reivindicació d'un Jardí Botànic per la ciutat; un cop va ser-hi, la nostra missió principal és la promoció del Jardí Botànic i el coneixement de les plantes entre la ciutadania.

Quin és el perfil del vostre voluntariat?

Tenim unes 140 persones voluntàries, tot i que hi ha un centenar de més actius. La majoria són gent gran. Les persones que fan de guies són una mica més joves, però la majoria de voluntaris i voluntàries, a l'hort i al viver, són gent gran. Detectem una certa renovació, amb l'arribada de persones més joves. Els nostres voluntaris i voluntàries vénen de tota la ciutat, i també d'altres municipis. Pel que fa als socis i les sòcies, tenim uns un rang d'edats més diversificat.

Perquè creieu que col·laboren amb vosaltres?

El que els atreu és la passió per les plantes, i també el fet de poder tocar terra i embrutar-se les mans.

Quins projectes dueu a terme actualment?

Tenim una sèrie de projectes divulgatius, com xerrades, tallers, excursions, viatges, i activitats de voluntariat. A banda tenim l'hort, fem el manteniment del viver, mantenim algunes parcel·les del jardí, i tenim un grup de bonsais, i fem visites guiades tots els caps de setmana. També hem tingut un grup de fotografia, però l'hem de recuperar una mica. Fem molts viatges de jardineria, i tenim un vincle amb el món de l'art, fent un cicle sobre Cinema i Jardí. Enguany fem un cicle sobre el jardí japonès, en col·laboració amb el consolat del Japó. Fem moltes activitats en el jardí, però també en altres àrees de la ciutat. A l'hort rebem escolars, i també grups d'associacions de persones amb discapacitat. I des de fa un temps col·laborem amb la jugateca ambiental. 

Quin ha estat un moment especial en la història de l'entitat?

Un moment especial van ser els aniversaris, al 20 es va muntar un acte bonic. També va ser especial quan vam posar en marxa l'hort, entre el 2010-2012. És un dels projectes en el que hi pot treballar més gent, va ser intens preparar-lo i quan finalment va arrancar va ser emocionant. Els matins hi van voluntaris i voluntàries nostres, i també de la Fundació Joia i de Sant Joan de Déu.

Com us veieu d'aquí a 10 anys?

Ens agradaria que s'extengués el coneixement sobre les plantes, facilitar l'augment de visitants a Montjuïc i al Jardí Botànic, i contribuir a estendre el verd a la ciutat, gràcies a fomentar la formació i l'estima vers les plantes.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari