Àmbit de la notícia
Informàtic

Jordi Mas: "Softcatalà es basa purament en el voluntariat"

Entitat redactora
Colectic - Informàtic
  • Foto de grup de participants en Softcatalà
    El voluntariat és la base del projecte Font: Softcatalà
  • Logotip de Softcatalà
    Vint anys promocionant el software lliure en llengua catalana Font: Softcatalà

El Jordi participa en aquest projecte en el qual conflueixen la tecnologia i la llengua, i que a començaments del mes d'octubre ha celebrat ni més ni menys que 20 anys, tota una trajectòria!

Quines són la missió i la visió de la vostra entitat?

La missió de Softcatalà és fomentar la presència i ús del català en qualsevol dels àmbits de les noves tecnologies. Nosaltres duem a terme aquesta missió endavant amb els valors de l’entitat que són: transparència, obertura, meritocràcia, excel·lència, independència i unitat de la llengua catalana.

Quantes persones en formen part i a quins perfils responen?

Som unes 35 persones que invertim més temps i estem més implicats. Després hi ha vàries dotzenes de persones que ens ajuden en els diferents projectes. Els perfils són molts diversos: lingüístiques, informàtics, activistes, etc. En general, persones que comparteixen la nostra missió i valors.

Per què programari lliure i en català?

Nosaltres som una comunitat de voluntaris. Llavors té molt sentit per nosaltres implicar-nos en projectes lliures on hi ha principalment voluntaris. També pensem que el programari lliure, gràcies a les seves llibertats, ens permet establir un context de col·laboració molt ben definit. I a nivell de difusió, ens permet tenir un gran impacte, ja que ho podem distribuir lliurement.

A més de la vostra tasca traduint 'software' al català, quines altres coses feu?

Fem eines lingüístiques com un corrector gramatical en català, un diccionari de sinònims..., i contribuïm en l’evolució del traductor lliure Apertium. També intentem fer-nos ressò del que passa amb el món del les noves tecnologies en català a través del nostre web i les xarxes socials.

De quina manera us organitzeu?

Els projectes tenen una llista de correu o grup de Telegram on els col·laboradors es coordinen. Ens agrada trobar-nos regularment vàries vegades a l’any i després fem una gran trobada al Nadal on fem una mena d’assemblea general de l’associació.

Com a associació funcionem en mode assembleari, que es com prenem les decisions, per exemple si donem recolzament a una campanya.

Quina relació teniu amb altres entitats?

Treballem amb molts projectes internacionals. Totes les traduccions que fem són contribucions a projectes ja existents. Llavors col·laborem estretament amb aquestes comunitats.

A nivell local, treballem regulament amb Política Lingüística, el TERMCAT, i moltes comunitats locals que utilitzen les nostres eines de traducció lliures.

Vols afegir-hi alguna cosa més que consideris important?

És important destacar que la nostra associació es basa purament amb el voluntariat, no tenim persones 'alliberades'. Llavors és important que la gent es senti identificada amb el que fem i vulgui contribuir-hi.

Si algú té interès en participar en algun projecte, donar un cop de mà, i aprendre i gaudir en el progrés es pot contactar al canal de Telegram   o bé per correu electrònic a info@softcatala.org.

 

Pots seguir aquesta iniciativa a Twitter a partir de @softcatala.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari