Àmbit de la notícia
Comunitari

Representar el rei Baltasar amb persones pintades és racista

Entitat redactora
Ravalnet
  • Una noia pintant la cara de negre a un home blanc

No cal pintar ningú per representar el rei Baltasar i els patges negres. Aquest és el missatge que volen fer arribar la plataforma 'Casa nostra, casa vostra' i altres entitats als ajuntaments catalans.

Tradicionalment el rei Baltasar ha estat representat per una persona blanca amb la cara pintada de negre. Des de 'Casa nostra, casa vostra' expliquen que pintar-se la cara de negre és una pràctica racista i d'origen colonialista coneguda internacionalment com a 'blackface'.

Per a aquestes festes, s'han proposat erradicar-la de totes les cavalcades que es realitzin a Catalunya i per aconseguir-ho han llançat la campanya #BaltasarDeVeritat. Demanen a tots els ajuntaments de Catalunya que a les cavalcades es deixin de pintar de negre reis i patges i hi participin persones negres de veritat.

Un vídeo, amb vocació d'esdevenir viral, és el centre de la campanya. Està protagonitzat per cares conegudes, com el grup de música Sey Sisters o Neus Ballbè de Super3, i per infants i adolescents que no acostumen a acudir a les cavalcades perquè senten que Baltasar pintat els i les caricaturitza.   

 

L'objectiu és viralitzar aquest vídeo per tal que arribi a tots els ajuntaments. Per això, demanen que la ciutadania hi col·labori, tot compartint a xarxes socials com Facebook, Twitter i Instagram etiquetant l'ajuntament, la regidoria, la comissió de festes o les entitats del seu municipi i utilitzant l'etiqueta #BaltasarDeVeritat.

Actualment, de les 16 ciutats catalanes amb més de 75.000 habitants, només Reus continua pintant el rei Baltasar. Girona també ho feia, però aquest any no serà així. En canvi, a Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Mataró, Badalona, Tarragona, Lleida, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Cornellà, Manresa, Sant Cugat del Vallès, Rubí i Sant Boi de Llobregat, així com a altres municipis, el rei Baltasar és representat per un veí negre des de fa més d'una dècada.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari