Continuen havent-hi nitrats a les fonts de l'Osona?
Comparteix
Els nitrats són un greu problema ambiental que afecta un patrimoni natural tan rellevant com l'aigua. Per això el Grup de Defensa del Ter fa una crida al voluntariat per recollir mostres a les fonts d'Osona i analitzar la presència de nitrats.
Des de fa més de 15 anys, a finals de gener, grups de voluntaris i voluntàries surten a agafar mostres d'aigua de les fonts de l'Osona, amb la finalitat d'obtenir dades independents sobre la seva qualitat, i, en particular, analitzar la presència de nitrats.
Les persones que vulguin col·laborar amb el mostreig, han de contactar amb l'entitat al correu gdter@gdter.org. Un cop se'ls hi hagi assignat una font, hi hauran d'anar, complimentar un formulari amb dades de conservació, i omplir una ampolleta amb l'aigua que hi ragi. La mostra l'hauran de portar a la seu de l'associació a Manlleu o a una farmàcia de Torelló. Les mostres seran analitzades i es publicaran els resultats sobre la concentració de nitrats de cadascuna de les fonts.
Un problema molt greu
La contaminació amb nitrats de l'aigua, fonts i aqüífers, és un dels principals problemes ambientals a Catalunya, estretament relacionat amb el model de ramaderia intensiva. Per aquest motiu la problemàtica té una especial incidència a la comarca d'Osona. A través d'un estudi publicat el març de 2015, el Grup de Defensa del Ter va posar de manifest que la meitat de les fonts d'Osona no eren potables per l'alta concentració de nitrats. Tot i existir normativa ambiental des dels anys 90, la problemàtica no ha estat resolta i les mesures adoptades per solucionar-la són insuficients, tal com recull l'informe del Síndic de Greuges de Catalunya, que ha estat seguint el cas des del 2006. Entitats com el Centre de Recerca de Rius Mediterranis han denunciat que la contaminació de les aigües subterrànies és una realitat, però que també afecta les aigües superficials. Fins i tot un informe tècnic elaborat per l'Agencia Catalana de l'Aigua el 2016 posava de manifest que l'excés de nitrats al medi afecta principalment les captacions d'aigua per a l'abastament humà. Per aquests motius diverses entitats, com la Plataforma Lluçanès Viu o la Plataforma Salvem l'Empordà de purins, han sol·licitat moratòries a l'atorgament d'autoritzacions per a la instal·lació de noves granges del sector porcí a la comarca d'Osona, i avaluar la necessitat de la reducció de la cabana porcina existent.
El Grup de Defensa del Ter és una entitat ecologista que va néixer el 1989 per recuperar la vida i l'entorn de la Conca del Ter. Avui afronten temàtiques ambientals en un territori més enllà de la conca del riu.
Afegeix un nou comentari