Àmbit de la notícia
Ambiental

Sentir, entendre i actuar per la Natura

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Paula Puy
  • L'exposició Som Natura es pot visitar al Museu Blau fins el novembre de 2019
    Font: Som Natura Expo
  • La mostra convida a la participació ciutadana en la conservació de la natura, per exemple, a través de la ciència ciutadana.
    La mostra convida a la participació ciutadana en la conservació de la natura, per exemple, a través de la ciència ciutadana. Font: @formenteril
  • Una agenda d'activitats paral·leles complementa els continguts de la mostra
    Una agenda d'activitats paral·leles complementa els continguts de la mostra Font: Som Natura Expo
  • Som Natura Expo explica la natura apel·lant a raó i emoció.
    Som Natura Expo explica la natura apel·lant a raó i emoció. Font: Som Natura Expo

Despertar sensacions, reflexionar i animar a passar a l'acció. Aquest són els objectius de la mostra SomNatura, que es pot visitar al Museu de Ciències Naturals de Barcelona fins al novembre de 2019.

El 15 de gener ha estat inaugurada l'exposició Som Natura, una iniciativa llargament desitjada que mostra la biodiversitat de Catalunya. Ha estat produïda pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat.

'Cal actuar des de les lleis i l'acció de govern però també des de la cultura' han estat les paraules del conseller de Territori i Sostenibilitat Damià Calvet. Som Natura busca 'informar, commoure, sacsejar, i buscar l'acció' per fer front als reptes als quals està sotmesa la natura a Catalunya.

Amb una barreja sensorial d'imatge i so, permet descobrir la biodiversitat del país i les activitats humanes que la posen en perill. El missatge és ben clar: les persones som una part intrínseca de la natura, 'som natura'. Així ho evidencien les diferents imatges aèries del paisatge català: els camps de conreu, les ciutats i les indústries es fusionen amb els prats i els boscos en un territori heterogeni.

Un país ric en biodiversitat

Ferran Miralles, director general de Polítiques Ambientals, en recalca la importància de la biodiversitat a Catalunya: 'En l'àmbit europeu, Catalunya és la primera potència en biodiversitat. Difícilment un ornitòleg pot veure a la resta d'Europa fins a 200 espècies d'ocells en un sol dia. El territori català està format per un mosaic d'ecosistemes molt divers'.

Tot això pot fer pensar que anem bé. Però no és així, ja que la biodiversitat és precisament un dels indicadors ambientals que pitjor ha evolucionat en els últims anys. El seguiment de diversitat Living Planet Index realitzat durant 15 anys a Catalunya, mostra que, de 258 espècies diferents, el nombre d'exemplars de cadascuna ha disminuït un 25%.

Per aquest motiu ha estat aprovada l'Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya, que en el seu punt 6 recalca la implicació ciutadana: és necessari el compromís de tota la societat.

Actuar per la natura

Seguim recorrent el camí dels audiovisuals, i arribem davant d'una imatge: ‘El planeta té límits: actua!’ Hi trobem exposats inspiradors i innovadors projectes que s'estan duent a terme actualment, ja sigui des de les administracions, des de les empreses o des de les entitats ambientals. Per exemple el projecte de l'Associació Trenca que instal·la punts d'alimentació suplementària per a aus rapinyaires, o elde l'Associació Projecte Boscos de muntanya que organitza estades de voluntariat a l'estiu al Pirineu per protegir i gestionar els espais forestals, o el seguiment dels rius i rieres de Catalunya que impulsa l'Associació Hàbitats. Iniciatives de participació ciutadana en el medi ambient que es poden consultar també al portal voluntariatambiental.cat.

Arribant al final del recorregut descobrim fins a 90 propostes de ciència ciutadana en les que implicar-nos per aprendre sobre natura, i, alhora, aportar dades valuoses a l'estudi de la biodiversitat. És la secció Fem Natura, on cadascú pot trobar una opció per participar en l'estudi de la diversitat natural, del tema que més l'interessi o del que tingui més a prop de casa.

Tal com la seva temàtica d'estudi, l'exposició no es queda només entre les parets del Museu Blau. Durant aquest any 2019, s'organitzaran diferents activitats per tot Catalunya al voltant de l'exposició, que es poden consultar aquí.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari