Àmbit de la notícia
Informàtic

Jordi Muncunill: "El fet de ser una associació ens permet definir des d'un inici uns pilars en els quals es basarà el grup"

Entitat redactora
Colectic
  • Jordi Muncunill al costat d'una impressora 3D
  • Persones de diferents edats treballant amb impressores 3D
    Persones de diferents edats treballant amb impressores 3D
  • Xerrada d'energies renovables
    Xerrada d'energies renovables en el marc de les activitats de l'associació

El president de l'Associació Cervemakers de Cervelló ens fa cinc cèntims sobre la cultura 'maker' i la fabricació digital, sobre què fan i sobre els beneficis de crear una associació. Ho han fet molt recentment, a l'octubre de 2018.

Abans de parlar-nos sobre la vostra entitat, què és això de la cultura 'maker'?

La cultura 'maker' és un moviment que apareix en els últims anys i que agrupa aquelles persones que tenen curiositat per aprendre, crear i fer coses mitjançant l'experimentació i fent ús de les noves tecnologies. L'accés a la informació i les eines de fabricació digital permeten que qualsevol persona des de casa seva pugui crear, experimentar i desenvolupar petits projectes personals, però amb un alt contingut tècnic.

Alhora, la cultura 'maker' promou la col·laboració i compartir informació de forma gratuïta. D'aquesta manera, és possible que conjuntament es realitzin millores i avenços de forma molt àgil i col·laborativa. Aquest moviment 'maker', basat en l'experimentació i el 'fes-ho tu mateix' engloba moltes tendències com ara els treballs manuals o la robòtica, entre d'altres. Els 'makers' som creatius. Tots tenim un 'maker' dins!

Parles de la fabricació digital, què és això?

Entenem com a fabricació digital aquelles tècniques i màquines mitjançant les quals podem fabricar objectes amb l'ajuda d'un ordinador i programari. Per exemple, avui en dia és molt fàcil dissenyar i fabricar objectes complexes amb pocs coneixements i recursos utilitzant una impressora 3D, una talladora làser o una talladora de vinil.

L'evolució de la tecnologia i la popularitat del programari lliure permet que tot sigui més accessible a l'usuari domèstic i a la vegada facilita que tothom tingui accés a la personalització i la creació d'objectes.

I ara que ja ens has posat en context, quina és la missió de Cervemakers? 

La missió de Cervemakers - Espai Col·laboratiu i de Fabricació Digital és donar a conèixer i facilitar a tothom l'accés a les noves tecnologies i a la fabricació digital, com ara la impressió 3D, la robòtica, la realitat virtual... Alhora, el nostre projecte està basat en la participació ciutadana, l'esperit col·laboratiu i l'aprenentatge. Volem que la gent comparteixi el seu coneixement i crear vincles per tal de realitzar activitats que millorin el nostre entorn social.

Per dinamitzar el nostre projecte portem a terme activitats, xerrades i cursos on incentivem l'experimentació i l'intercanvi de coneixement. Així mateix, volem crear un punt de trobada, un espai on poder compartir i aprendre conjuntament. Estem treballant per crear un laboratori de fabricació per tal que tothom pugui fer ús de màquines i recursos per desenvolupar projectes i activitats.

Com va sorgir la idea de constituir-vos com a associació?

En la primera trobada que vam fer vam coincidir un grup de persones amb moltes inquietuds tecnològiques i amb diferents punts de vista. Vam trobar un vincle comú entre els diferents perfils de persones que vam participar, i que d'alguna manera representàvem els diferents criteris socials del nostre poble. Vam aconseguir identificar quins eren els interessos i definir què podíem aportar cadascú de nosaltres.

Creiem que quan els interessos d'uns poden ser les aportacions d'altres hem creat un punt de trobada col·laboratiu. En aquell moment, vam veure clara la necessitat de crear l'associació per tal de donar entitat al grup de persones i així definir els seus objectius.

Diagrama Cervemakers

Per què recomanaríeu a altres col·lectius que estan treballant dins el moviment 'maker' que es constitueixin com a associació?

El fet de ser una associació ens permet definir des d'un inici uns pilars en els quals es basarà el grup, i alhora definir els objectius i organització de l'equip. Els tràmits per oficialitzar una entitat són àgils i el cost és simbòlic. És positiu fer-ho, ja que els beneficis són molts, tant en l'àmbit intern com extern. Ser una associació, ens permet arribar a més gent, interactuar amb altres entitats i participar en iniciatives més globals.

Quin és el perfil de les persones que formen part de la vostra entitat? 

En la nostra entitat participen persones de totes les edats, de diferents àmbits socials i amb diferents interessos. Volem trobar aquest nexe d'unió tecnològic i col·laboratiu que no faci distinció entre les persones, i que ens uneixi la voluntat de compartir coneixement, ensenyar i aprendre dels altres.

Estem orgullosos de realitzar activitats en les quals participa gent de diferents edats i perfils. Intentem realitzar activitats que resultin interessants tant a infants, com a joves i adults. I és molt interessant veure com es desenvolupen, com interaccionen, com creen nexes entre ells sense fer distincions i com comparteixen la voluntat d'aprendre i experimentar. Som una entitat oberta a tothom, i la diversitat és el que ens enriqueix com a grup.

Parla'ns una mica més sobre la relació de la cultura 'maker' amb l'apoderament i la participació ciutadana?

La cultura 'maker' es basa en el criteri de 'fes-ho tu mateix', i això dóna el poder d'aprendre i desenvolupar els teus propis projectes. La curiositat per aprendre com desenvolupar per tu mateix les coses fa que hi hagi un aprenentatge i un intercanvi de coneixement, que d’alguna forma incentiva la participació ciutadana.

És aqui, on la nostra organització vol donar les eines i el coneixement per tal que els usuaris puguin tenir la iniciativa de portar a terme els seus projectes. Les noves tecnologies i el web permeten cercar informació de forma molt fàcil, i això proporciona un aprenentatge continu. Alhora, les xarxes socials, faciliten la comunicació, interactuar, compartir informació i experiències entre els usuaris. Aquests dos factors, fan que puguem trobar a la xarxa molta informació de forma gratuïta i personalitzada.

Hi ha alguna cosa més que consideris important i que t'agradaria comentar?

En projectes similars al nostre, creiem molt important remarcar la necessitat d'involucrar altres agents socials i locals. En el nostre cas, a Cervelló, comptem amb el suport i la participació molt activa de l'Ajuntament com a representant social de la població; la Biblioteca Municipal com a centre neuràlgic de coneixement i cultura; i les escoles i instituts com a formadors, entre altres entitats locals.

Aprofito l'ocasió per fer una crida a tothom qui tingui interès a aprendre, compartir coneixement i crear sinergies. Podeu trobar més informació sobre les nostres activitats a la nostra pàgina web i a les xarxes socials. Us hi esperem!

A més de consultar el web de Cervemakers, pots ampliar informació enviant un correu electrònic a l'entitat, seguir el seu perfil de Twitter o el de Jordi Muncunill, o accedir a l'Instagram de l'associació.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari