Àmbit de la notícia
Ambiental

Miquel Gimeno: "Ha estat molt bonic descobrir que no estem sols en la defensa del medi ambient"

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Anna Parisi
  • Des de l'Associació Osmon de Lleida Miquel Gimeno treballa pel medi ambient  de la ciutat
  • Un grup de voluntaris i voluntàries d'Osmon a una recollida de residus abandonats
    Un grup de voluntaris i voluntàries d'Osmon a una recollida de residus abandonats
  • L'associació ha nascut en entorn universitari però s'hi van implicant persones de tots els perfils i edats.
    L'associació ha nascut en entorn universitari però s'hi van implicant persones de tots els perfils i edats.

Un grup de joves estudiants de Lleida han creat recentment l'associació Osmon, per incidir en la millora ambiental de la ciutat. Parlem amb Miquel Gimeno, el seu primer president.

Com va néixer Osmon?

Som un grup d'amics estudiant d'ADE i de turisme. Un dia un company ens va parlar del navegador web ECOSIA, que destina els seus beneficis a fer plantacions, i ens va agradar molt. Nosaltres no podíem crear un nou navegador, però sí que podíem plantar arbres. Així que vam decidir organitzar-nos i el mes de novembre ens vam constituir com a associació amb el nom Organització Social pel Món, és a dir Osmon

Vam començar a investigar sobre arbres, canvi climàtic, i vam entendre que calia actuar d'una banda conservant i cuidant el que tenim, i de l'altra creant nous espais verds.

Quina és la vostra missió?

La nostra missió és treballar per la conservació del medi ambient, en particular millorant la ciutat de Lleida, aconseguint una ciutat més conscienciada, amb menys residus i més verd urbà.

Quins projectes dueu a terme?

D'una banda fem reforestacions amb alzines, que fem créixer a un hivernacle. Tenim l'assessorament d'especiallistes de la facultat d'Agrònoms de Lleida, que ens han ajudat a triar l'espècie perquè sigui autòctona i perdurable en el temps, i les tècniques per plantar. I tenim acords amb l'ajuntament sobre els espais a on fer les plantacions.

L'altra branca són els projectes contra els residus. Vam començar el 28 de desembre amb 15 persones voluntàries a una acció al Parc de la Mitjana de Lleida, i vam recollir 200 kg, entre els quals hi havia un wc, pneumàtics i fins i tot una aspiradora Rumba! Al Parc de Santa Cecília vam agafar 150 kg, i vam trobar des d'un cotxet de nadó a xeringues...

Tenim previst participar en esdeveniments com Let's clean up i curses de plogging com l'Ultra Clean Marathon.

Quines dificultats us heu trobat?

Hem de dir que no hem tingut cap problema administratiu i a més a més els ajuntaments ens han acollit molt bé. La principal dificultat és el finançament, i potser reunir els voluntaris, que ara ja són vora de 60.

Quin perfil són els voluntaris i voluntàries?

Com que vam començar en àmbit universitari hi ha moltes persones joves, a les que s'han afegit amics, familiars, professorat... Ara s'està ampliant amb persones de més edat, i tenim una voluntària de 69 anys molt activa.

Quins reptes teniu pel futur?

Podem fer servir la metàfora que 'no busquem construir el millor mur del món, sinó posar cada totxo d'aquest mur de la millora manera possible'. De moment tenim previstes retirades de brossa com per exemple al Turó de Gardeny, o l'Skate Park de Lleida, a on volem conscienciar sobre l'abandó de residus.

A l'abril col·laborarem amb la marxa pel Segrià que organitza Km0 ponent. La marxa en si no és de plogging, és a dir córrer i recollir residus alhora, però proposarem a qui ho desitgi de fer plogging amb nosaltres. I al maig col·laborarem amb l'Ultra Clean Marathon. I estem en converses per fer una plantada a Rosselló.

Treballem en xarxa amb altres entitats i fer col·laboracions amb les que ens ajudem mútuament. I pel que fa a les neteges ens emmirallem amb entitats tan engrescadores com Pure Clean Earth o 4oceans, que fan neteges a platges i al mar...però és clar, nosaltres a Lleida no tenim mar.

I quina solució hi veieu als residus?

Crec que encara falta molta conscienciació, que la gent no reacciona fins que es troba el problema a sobre. Per això amb les nostres accions volem conscienciar i fer que ens vegin, crec que veure gent implicada en la cura del medi ambient transmet una vibració positiva amb bon rollo.

A part, cal tendir cap al residu zero, no només reciclar sinó també produir menys. D'una banda els sistemes de retorn d'envasos com els que hi ha altres països són un incentiu per al reciclatge, i de l'altra, és important poder comprar productes sense tants envasos ni plàstic, o a granel.

Quin moment especial descriuries de la vostra breu història?

En començar pensava que ens miraríem estrany pel fet de posar-nos a recollir brossa, però en canvi ens ha sobtat la benvinguda que ens ha fet molta gent, que se'ns ha volgut sumar. Vam fer un apadrinament d'arbres i va ser un èxit, vam repartir polseres i recollir donatius. Ha estat molt bonic adonar-nos que no estem sols, i que cada cop hi ha més gent amb qui compartir la implicació en la cura del medi ambient.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari