Àmbit de la notícia
Formació

Javier Vinzia: “Més de 2,2 milions de persones a Espanya no poden pagar-se la medicació”

Entitat redactora
F Pere Tarrés
Autor/a
Joan Rosinach
  • Javier Vinzia, gerent del Banc Farmacèutic
    El Javi havia participat com a voluntari en diverses campanyes del Banc Farmacèutic i actualment n'és el gerent. Foto: Banc Farmacèutic Font: Banc Farmacèutic
  • Póster campanya Medicaments Solidaris
    Els fons que es recullen a la campanya van destintats a cobrir la medicació a la qual han de fer front malalts crònics. Foto: Banc Farmacèutic Font: Banc Farmacèutic
  • Voluntària de 'Medicaments Solidaris' atenent a senyor de més de mitjana edat
    Les persones voluntàries poden col·laborar durant el dissabte 18 de maig i la setmana següent. Foto: Banc Farmacèutic Font: Banc Farmacèutic

Tenim a tocar una nova edició de la campanya ‘Medicaments Solidaris’ del Banc Farmacèutic, que vol fer visible la pobresa farmacèutica i sensibilitzar ciutadania i administracions.

El Javier havia col·laborat com a voluntari en diverses campanyes del Banc Farmacèutic. Després de més de 20 anys d’experiència desenvolupant tasques de consultoria, assessorament i gestió, decideix fer el pas al tercer sector mogut per les seves inquietuds personals i professionals. Avui, com a gerent de l’entitat, ens parla de la campanya ‘Medicaments Solidaris’.

Com neix ‘Medicaments Solidaris’?

La campanya és fruit d’un model similar al que l’Alex Brenchat, actual president de Banc Farmacèutic, va conèixer a Itàlia. Ell, aglutinant tots els seus esforços, aconsegueix finalment replicar-lo a Espanya.

A un mes de l’inici de la campanya, quantes farmàcies s’han inscrit a la iniciativa?

Faltant encara un mes, tenim més de 300 farmàcies adherides a la campanya i confiem en superar les 450.

Creus que aconseguireu arribar a tot el territori?

Aquest és el nostre objectiu, però som conscient de la dificultat d’aconseguir-ho. Sens dubte, hi hem d’arribar, però buscant l’equilibri entre recursos, farmàcies, persones voluntàries...

Parlant de persones voluntàries, quantes farien falta per poder tirar-la endavant?

Voluntaris sempre en fa falta! L’ideal seria disposar de dos voluntaris a cada farmàcia participant durant la campanya. També comptem amb un equip de vint voluntaris que ja estan ajuntant en l’organització, des de fa tres mesos, contactant amb les farmàcies per a què s’inscriguin.

I com poden participar-hi?

Les persones que avui vulguin inscriure’s com a voluntàries, ens poden ajudar moltíssim col·laborant el dissabte 18 de maig entre les 10.00 i les 14.00 hores a una de les farmàcies adherides a la campanya i, si fos possible, durant tota la setmana posterior.

La resta de la població, com hi pot contribuir?

Acostant-se a les farmàcies per adquirir la nostra cinta solidària que vendrem aquest any per un import mínim de 2 euros i que, evidentment, se’n poden comprar tantes com es vulguin. També es important que empreses o col·lectius pensin en fer campanyes de venda de cintes al seu lloc de feina i en el seu entorn proper.

A què es dediquen els fons que s’obtenen d’aquesta campanya?

Els fons que es recullen a la campanya van destintats a cobrir la medicació a la qual han de fer front malalts crònics amb limitació de recurs econòmics. Persones que, malauradament i en moltes ocasions, han de decidir entre menjar o medicar-se. Del 18 al 24 de maig volem sensibilitzar a la societat, donant visibilitat i posant en coneixement que més de 2,2 milions de persones a Espanya no poden fer front al pagament de la medicació o productes sanitaris que necessiten.

La ciutadania, com moltes altres vegades, sempre al rescat...

Sí. El ciutadà ha d’ajudar-nos, però es l’administració la responsable de posar les solucions. Nosaltres treballem per aportar mitjans i donar respostes.

En aquest 2019, quins són els objectius que us heu plantejat per a la campanya?

‘Medicaments Solidaris’ s’havia centrat durant deu edicions en recollir medicaments directament per centres assistencials que ens ho havien sol·licitat. Per diferents circumstàncies, ara el nostre objectiu és recaptar diners per mantenir i obrir a noves poblacions el nostre Fons Social de Medicaments, programa amb el qual financem la medicació a malats crònics sense recursos, pagant nosaltres l’import del seu tractament a les farmàcies.

Quines van ser aquestes circumstàncies?

El canvi de format no va ser voluntari, perquè havia funcionat molt bé i estàvem molt contents. Va ser motivat perquè no disposàvem dels mitjans, principalment logístics i de personal, necessaris per gestionar la medicació que recollíem.

I ja per acabar, més enllà d’aquesta campanya, quina és la raó de ser de Banc Farmacèutic?

La nostra raó de ser és pal·liar o erradicar la pobresa farmacèutica a Espanya i per això treballem els tres pilars fonamentals, relacionats entre ells. Més enllà de la campanya Medicaments Solidaris, tenim el Fons Social del Medicament, en què fem atenció directa a les persones que pateixen pobresa farmacèutica pagant-los directament la seva medicació a les farmàcies; i l’Observatori de la Pobresa Farmacèutica, amb el qual s’investiga, s’analitza i es posa xifres a la pobresa farmacèutica per entendre i dimensionar aquesta realitat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari