Xavier Tudela: “Intentem que la Catalunya Exterior sigui més coneguda i valorada”
Comparteix
El secretari general adjunt de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) explica la tasca de difusió dels valors i de la cultura catalana que la seva organització fa al món. .
Què és i què fa la FIEC?
És l’acrònim de Federació Internacional d’Entitats Catalanes, creada el 1996 i que agrupa la major part d’entitats catalanes de l’exterior. Som al voltant d’una setantena d'entitats. Nosaltres volem fer avançar el coneixement i satisfer les necessitats de la Catalunya Exterior. Fem de consciència crítica sobre les demandes que tota comunitat a l’exterior pot tenir davant de les administracions i davant la Catalunya Interior.
Per què i amb quin objectiu?
El món és molt divers i les entitats catalanes a l’exterior també, però, alhora, és cert que tenen temes i problemàtiques que són comunes. La FIEC treballa essencialment els temes que són comuns i transversals a les comunitats catalanes que hi ha al món, sense oblidar, però, temes sectorials, ja siguin d’àmbits o d'ubicacions geogràfiques específiques.
I quins són aquest tipus de temes?
Els nostres associats essencialment treballen en dos àmbits que són complementaris. Per un costat agrupem la col·lectivitat catalana de l’àrea d’influència de l’entitat. I, d’altra banda, projectem el nostre país, la llengua i la cultura dins l’àmbit territorial on està ubicada l’entitat.
Podríeu considerar-vos, doncs, com una plataforma de projecció exterior dels valors de Catalunya?
Sí, sens dubte. Les entitats catalanes de l’exterior associades a la FIEC treballen intensament en la difusió de la llengua, la cultura i el fet nacional català a la seva àrea d’influència. Això inclou explicar les aportacions que Catalunya ha fet al món, en tots els àmbits.
I a on ha arribat fins ara la FIEC?
Amb 23 anys d’existència hem desenvolupat moltes accions. Des de compareixences al Parlament català i espanyol per parlar de la Catalunya Exterior fins a múltiples contactes amb els diferents governs catalans i d’altres entitats. Hem intentat que cada vegada la Catalunya Exterior sigui més coneguda i valorada. La FIEC va instaurar també el Dia Internacional de la Catalunya Exterior que, des de 1998, celebrem cada any i que el Govern de Catalunya va declarar oficial.
Quines altres més accions heu fet fins ara?
Vam crear l’any 2002 els 'Premis FIEC' amb la voluntat de distingir la labor de la Catalunya Exterior de persones o col·lectius residents a l’interior de l’àrea lingüística catalana. Aquests guardons complementen els Premis ‘Josep Maria Batista i Roca’ atorgats, des de fa vint anys, per l’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC), que es concedeixen a catalans residents a l’exterior.
Com es coordinen més d'una setantena d'entitats repartides per tot el món?
Com a Federació, creiem plenament en la necessitat de poder acudir amb veu pròpia allà on hi hagin coses que siguin necessàries per explicar. Volem exercir la nostra tasca amb plena autonomia d'acció però, al mateix temps, volem fer-ho amb la col·laboració del Consell de les Comunitats Catalanes de l'Exterior i amb les federacions i consells d'altres comunitats de l'àrea lingüística catalana. Tot això dins d'un clima de diàleg cordial i d'entesa amb les administracions catalanes i espanyoles en l'àmbit de les seves respectives competències.
Afegeix un nou comentari