Àmbit de la notícia
Ambiental

Núria Esteve: “Gestionar la finca també és tenir cura de la biodiversitat”

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Paula Puy
  • Núria Esteve forma part de l'Associació Trenca
    Font: Associació Trenca
  • Projecte de reintroducció de la tortuga mediterrània
    Projecte de reintroducció de la tortuga mediterrània Font: Associacó Trenca
  • Projecte de reintroducció de la tortuga mediterrània
    Projecte de reintroducció de la tortuga mediterrània Font: Associació Trenca
  • Projecte Olivar de muntanya i biodiversitat de l'Associació Trenca
    Projecte Olivar de muntanya i biodiversitat de l'Associació Trenca Font: Associació Trenca
  • Projecte Olivar de muntanya i biodiversitat de l'Associació Trenca
    Projecte Olivar de muntanya i biodiversitat de l'Associació Trenca Font: Associació Trenca

Conversem amb la Núria Esteve sobre el projecte de l’Oli de muntanya i biodiversitat de l’Associacó Trenca, per conèixer una iniciativa que integra tots els elements de la finca en el paisatge de Les Garrigues.

Com va sorgir el projecte de l’oli ‘Salvatge’?

El 2011 l’Associació Trenca va comprar una finca al municipi de Bovera, a un territori molt envellit i oblidat de les Garrigues Altes. La finca tenia un olivar de muntanya amb marges de pedra seca que es caracteritzava per no ser de producció intensiva. Per aquest motiu estava abandonat, ja que era molt difícil de cultivar.

La idea inicial era tenir un projecte perquè l’associació tingués els seus propis recursos econòmics, i a més tingués en compte altres criteris a banda de l’econòmic, com el social i l’ambiental. Una de les idees era fomentar l’activitat econòmica i el desenvolupament local del territori, no només generant beneficis per l’associació, sinó també generar recursos per la gent de la zona. Per això vam crear l’oli ‘Salvatge’, de producció ecològica.

Un aspecte important del projecte és implicar en la conservació tots els agents de la zona, com per exemple agricultors, ramaders, cooperatives, etc.

Arrel d’aquesta idea el projecte ha anat creixent i s’han fet diverses coses.

Per exemple?

Gràcies a un projecte Leader s’han anat  recuperant i reconstruint diferents elements patrimonials de la finca amb la coordinació amb els ajuntaments de la zona. També s’han marcat diferents itineraris que la gent pot recórrer a peu o en bicicleta amb l’objectiu de posar en valor el territori.

Arrel d’aquest projecte, i gràcies a la col·laboració amb el CRARC (Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya), es va iniciar la recuperació de la tortuga mediterrània l’any 2016.

La finca està molt a prop del Montsant, un espai on el CRARC porta a terme alliberacions de tortuga mediterrània, pel que un cop vam veure que hi havia algunes a la Vall de Bovera i vam contactar amb el CRARC. Llavors ens van comentar que no havien aconseguit, amb les alliberacions, una població de tortuga capaç de reproduir-se i obtenir poblacions estables, pel que vam veure clar que a la finca de les oliveres, que està vallada amb una tanca perimetral, seria un espai ideal per crear una reserva genètica de tortuga mediterrània, i així ho vam fer.

Tot i que no puguin sortir de la finca perquè està tancada, és un espai ideal per les tortugues, estan lliures i tenen molt espai per viure. Però això alhora dificulta el cultiu d’olives, ja que al tenir tortugues per tot arreu no podem utilitzar tractors i sempre que hi treballem hem d’anar amb molt de compte.

Què més feu per conservar la biodiversitat a la finca?

També es prenen mesures per afavorir la fauna autòctona: es mantenen els marges de pedra seca, posem menjadores pels ocells a l’hivern, caixes niu, es mantenen zones verdes. També tenim una finca salvatge amb una bassa per amfibis, etc.

Tot el que es fa, s’intenta que quedi integrat dins del paisatge perquè no tingui un impacte visual negatiu de l’entorn, intentem cuidar tots els valors paisatgístics.

Gestionar la finca no és només la producció de les oliveres, és tot: mantenir els marges de pedra seca, tenir cura de les tortugues, dels amfibis i de tota la biodiversitat de l’espai.

Quin és el valor social del projecte?

Oferim llocs de treball a persones amb risc d’exclusió social, per exemple una vegada vam tenir treballant  a un noi que abans dormia al carrer i el vam poder integrar al projecte gestionant la producció de la finca. Però no només per l’oli, en general per les tasques de l’associació busquem maneres de fomentar l’ocupació per aquestes persones més vulnerables.

A què es destinen els beneficis de la venta de l’oli?

Una part va destinada òbviament a cobrir despeses de la pròpia producció, i la resta és per al projecte d’Olivar de muntanya i biodiversitat: es destina al manteniment de la finca, per les tortugues, les basses, etc.

On es pot aconseguir?

A la nostra web es pot trobar un llistat amb les botigues de Catalunya que venen l’oli ‘Salvatge’. Es pot trobar a Barcelona i Lleida principalment, i també a d’altres botigues del territori.

Quins projectes dueu a terme a l’associació Trenca?

Des de l’entitat fem projectes ambientals, com per exemple la reintroducció del voltor negre al Pirineu. També fomentem la recuperació de la Trenca, l’ocell que dona nom a l’entitat. És el vertebrat més amenaçat de la Península Ibèrica, les seves poblacions estan en un clar retrocés.

També tenim la xarxa PAS, de Punts d’Alimentació Específica, perquè les aportacions d’aliments que es fan no són generals per tots els necròfags sinó que són específics per cada espècie: pel voltor negre, el trencalòs, per l’aufrany... en definitiva, per aquelles espècies més amenaçades.

També fem activitats d’educació ambiental, per exemple una d’elles és sobre els secans de Lleida, per posar en valor aquests espais perquè la gent actualment no ho valora en absolut.

Ens adrecem tant a escoles, empreses, com a tot tipus d'entitats que ens ho demanen.  Fem educació i sensibilització ambiental  en general, expliquem els projectes que tenim em marxa, i en especial  la importància de les zones de secà, atès que amb l'augment del regadiu, moltes espècies estan perdent el seu hàbitat. L'ús massiu de plaguicides, que acaba amb molts insectes i micromamífers, fa que aquestes espècies no trobin aliment suficient.

Les 3 úniques espècies que hi ha en perill crític a Catalunya són de secà. La Trenca, l'Alosa becuda i la Xurra : cap d'elles té més de 7 parelles. 

Com incorporeu la participació a la vostra entitat?

A vegades fem activitats obertes amb persones voluntàries. Ara hi ha programada una neteja, perquè sembla que els espais naturals s’estan convertint en abocadors, i és una manera de conscienciar la gent i implicar a tothom en la seva preservació.

També tenim els ‘Amics de Trenca’, i és una manera de donar a conèixer els valors d’aquests espais a tothom qui vulgui. Tenim una llista de subscripció, i organitzem sortides gratuïtes pels amics de l’associació per conèixer els nostres projectes i la seva evolució.

Al setembre o octubre es fa una visita guiada per conèixer el projecte de l’Olivar de muntanya i biodiversitat, es fa una petita explicació, es veu la finca, i és una manera d’apropar el projecte a la gent. També fem una sortida el 7 de juliol a la finca de Torreribera per donar a conèixer el projecte de la Trenca. Per assistir cal confirmar assistència a jguerra@trenca.org.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari