Àmbit de la notícia
Econòmic

Jordi Armadans: “Cada any es destinen 2 bilions de dòlars en armes a tot el món”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a
Dani Gallart
  • Armadans assegura que “primer de tot hi ha d’haver un canvi de valors, però ha d’anar lligat a un canvi de polítiques i estructures”. Font: Fundipau.
    Armadans assegura que “primer de tot hi ha d’haver un canvi de valors, però ha d’anar lligat a un canvi de polítiques i estructures”. Font: Fundipau. Font: Font: Fundipau.
  • El presdient de la fundació remarca la importància d'invertir en la prevenció de conflictes armats abans que succeeixin. Font: Unsplash.
    El presdient de la fundació remarca la importància d'invertir en la prevenció de conflictes armats abans que succeeixin. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.

El director de Fundipau, remarca la importància d’una governança global i el desarmament i la desmilitarització per la construcció de pau.

Des de 1983, Fundipau treballa perquè cada vegada hi hagi més persones que es comprometin a construir un món sense violència i en pau.

L’entitat impulsa tots aquells canvis culturals i estructurals que facin possible l’eradicació de la violència com a forma de relació entre persones i pobles.

Tal i com explica Jordi Armadans, director de la fundació “hi ha una part molt important que és la sensibilització a la ciutadania, per això fem moltes activitats, cursos amb materials didàctics i formacions sobre com afrontar els conflictes i treballar la cultura de pau”.

Armadans assegura que “primer de tot hi ha d’haver un canvi de valors, però ha d’anar lligat a un canvi de polítiques i estructures perquè siguin més coherents per la pau”.

 

Activitats pel Dia Internacional de la Pau

Des del 21 fins al 26 de setembre, Fundipau organitzarà un conjunt d’activitats a favor del desarmament i la cultura de pau.

Un de les activitats és ‘Refugiats, per què?’. Una exposició que ja ha superat les 60.000 visites i s’ha desplaçat a diferents localitats de Barcelona, Girona i el Garraf, així com les ciutats de Sant Cugat del Vallès i Madrid.

La mostra defensa la necessitat d’acollir les persones que es veuen forçades a fugir de casa i alhora aborda dues de les principals causes que provoquen aquesta fugida: l’armamentisme i la guerra.

“No només volem respondre per què hi ha refugiats, sinó per què està incrementant el nombre de refugiats i què hem de fer al respecte” explica Armadans.

Una altra activitat serà un sopar solidari per la pau i el desarmament, que tindrà lloc el 25 de setembre.

La xef Ada Parellada elaborarà un menú especial al seu restaurant Semproniana amb l’objectiu de recaptar fons i donar suport al treball per la pau i el desarmament.

La fundació organitzarà altres activitats, com una campanya mundial contra les armes nuclears. “Hi ha una situació d’enfrontament de militarització i increment de pressupostos militars, és necessari que s’aboleixin les armes nuclears” assegura Armadans.

 

5 objectius a favor de la pau

El president de Fundipau assenyala que “la construcció de pau és una cosa de tots, tant de la ciutadania com dels estats. S’han d’assolir molts objectius, però es podrien resumir en cinc”.

  1.  Fer una gran inversió en la prevenció de conflictes armats abans que succeeixin.
  2. Prendre consciència dels drets humans i posar-los en primer pla perquè es respectin. Entre els drets humans, s’han de tenir en compte els drets polítics, culturals i socials i promoure la justícia global. Armadans assegura que “com més assentats estiguin els drets humans, més segur serà aquest món”.
  3. Treballar perquè hi hagi una major governança global i que es puguin dur a terme polítiques més globals. “Alguns estats no tenen interès en respondre a un sistema més global, per això s’ha de reformar el sistema de les Nacions Unides i així fomentar tasques més globals”, assenyala Armadans.
  4. Cal realitzar una tasca de desarmament i desmilitarització. Armadans assegura que “a l’actualitat, es destinen dos bilions de dòlars en armament a tot el món”. “El comerç d’armes és molt actiu, factor que dificulta la construcció de pau” afegeix Armadans.
  5. Treballar la construcció de pau i la cultura de la no-violència. El president de Fundipau remarca que “la cultura de violència està massa assentada i s’ha de substituir per una cultura de pau a través del coneixement i la sensibilització a la ciutadania, perquè la gent s’assabenti de com està la situació global del món”. ”Hi ha moltes eines per fer front a la violència, com exposicions, espais de reflexió, xarxes socials, xerrades, tallers i tot tipus d’esdeveniments que creïn consciència sobre la ciutadania”, afegeix Armadans.

 

Com col·laborar amb la fundació

L’entitat ofereix diverses maneres de col·laborar amb els seus objectius. D’una banda, la gent que fa tasques a l’entitat de forma voluntària. Des de tasques d’oficina, fins a l’organització de campanyes concretes i les persones voluntàries a les mateixes activitats. D’altra banda, les persones interessades es poden fer sòcies de la fundació o bé fer una donació.

Armadans recorda que “el repte de construir la pau en aquest món és complicat, però s’ha anat demostrant que quan hi ha un treball rigorós i continuat es poden assolir resultats”.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari