Àmbit de la notícia
Internacional

Laura Llargués: “És una oportunitat per aprendre d’altres cultures i conèixer gent amb inquietuds similars”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Dani Gallart
  • Un dels intercanvis on va participar la Laura abordava la igualtat de gènere i com es presenta a la dona als mitjans. Font: Laura Llargués.
    Un dels intercanvis on va participar la Laura abordava la igualtat de gènere i com es presenta a la dona als mitjans. Font: Laura Llargués. Font: Font: Laura LLargués.
  • Als intercanvis juvenils, l'organització cobreix el vol dels i les participants, així com les dietes i l'allotjament. Font: Laura Llargués.
    Als intercanvis juvenils, l'organització cobreix els vols dels i les participants, així com les dietes i l'allotjament. Font: Laura Llargués. Font: Font: Laura LLargués.
  • Aquests intercanvis poden estar vinculats amb l'àmbit professional o simplement que siguin de l'interrès de la persona participant. Font: Laura Largués.
    Aquests intercanvis poden estar vinculats amb l'àmbit professional o simplement que siguin de l'interrès de la persona participant. Font: Laura Largués. Font: Font: Laura Llargués.

La participant del projecte ‘Gender equality in and through media’ explica la seva experiència en intercanvis juvenils i com es poden relacionar amb l’àmbit professional.

Amb quines organitzacions has participat?

Amb La Vibria Intercultural, que és una entitat de Terrassa, i amb EUducate, una entitat que es troba a Granada. Aquestes són només dues de les moltes entitats que treballen a l’Estat espanyol organitzant aquestes estades.

Quins has realitzat de moment?

El primer, amb La Vibria, el vaig fer a Ucraïna durant dos setmanes. El projecte ‘Gender equality in and through media’ abordava la igualtat de gènere i analitzava com es presenta a la dona a través dels mitjans de comunicació. Van participar països com Espanya, Itàlia, Regne Unit, Xipre, Grècia, Armènia, Geòrgia, Bielorússia i Ucraïna, fet que va portar a compartir reflexions i perspectives molt diverses.

El segon, amb EUducate, el vaig realitzar a Polònia. En aquest cas, ‘Young in the future market’ treballava el futur del mercat laboral dels i les joves. L’objectiu era donar eines per adaptar-nos a un mercat laboral que està sent cada vegada més tecnològic. En aquest cas, érem menys països participants, amb Macedònia del Nord, Bulgària, Polònia, Itàlia i Espanya.

Quines diferències vas trobar entre ells?

Sobretot van ser diferències culturals. Amb Portugal, França o Itàlia pots tenir opinions més homogènies que amb països com Armènia o Geòrgia perquè culturalment som més semblants.

En el cas del voluntariat a Ucraïna, la percepció i la situació de la igualtat de gènere als països d’Europa de l’est era molt diferent a la d’aquí. Et trobes amb tot tipus de pensaments i opinions i és una bona oportunitat per aprendre d’altres punts de vista, aprendre d’altres cultures i reflexionar sobre les diferents perspectives que es tenen sobre un mateix tema o idea.

Alguna cosa que et va sorprendre?

Al projecte d’igualtat de gènere, participants de Geòrgia explicaven que al seu país l’objectiu principal en la vida d’una dona és casar-se. Òbviament, les noies que hi participaven no ho compartien. És un tema cultural que crea controvèrsia i que poc a poc, les noves generacions estan intentant canviar, però em va impactar molt que encara existís aquesta visió.

Què és el que més t’agrada d’aquests intercanvis?

És una experiència molt enriquidora. Per una banda, perquè et permet aprofundir en uns coneixements determinats i aprens d’un tema que potser no domines tant. D’altra banda, perquè et permet conèixer a gent amb les mateixes inquietuds que tu i pots compartir i intercanviar punts de vista. A més, aquests intercanvis et donen la oportunitat de viatjar i conèixer un nou país, una nova ciutat, una nova cultura o un nou idioma.

Com és la relació amb la resta de participants?

Hi ha gent amb la que tens molta afinitat i fas molta pinya perquè estàs convivint amb ella i es viu l’experiència de manera molt intensa. Et trobes gent molt implicada a treballar sobre el tema que es tracta a l’intercanvi i d’altres que potser venen més per l’experiència i per passar-s’ho bé. Crec que si tens la oportunitat de participar en projectes com aquests ho has d’aprofitar al màxim.

És possible relacionar-los amb el teu àmbit professional?

Sí. Pot ser que directament les organitzacions busquin gent amb un perfil laboral determinat o amb uns interessos afins. En el meu cas, jo he estudiat el grau de comunicació audiovisual i m’interessava molt l’intercanvi sobre la perspectiva de gènere en els mitjans de comunicació per ampliar el meu coneixement sobre aquest tema i aplicar-ho posteriorment al meu àmbit laboral.

També n’hi ha d’altres que no cal que estiguin relacionats amb el que has estudiat, si tens algun tipus de motivació i mai has tingut la oportunitat de fer-la també és una manera de descobrir nous interessos.

Què li diries a una persona que encara no ha fet cap intercanvi perquè no s’ha atrevit a donar el pas?

Que és una experiència que s’ha de viure i que si et poses a buscar veus que n’hi han molts. Simplement has de buscar una organització del país on estàs vivint. Si sempre t’has volgut marxar fora un temps és un experiència diferent que val molt la pena.

Algun intercanvi a la vista?

Després de la meva experiència tinc intenció de fer-ne més. Ara he enviat la sol·licitud per un nou intercanvi i estic pendent de la seva resposta.

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari