Àmbit de la notícia
Social

Marc Ibars: “Només has de sortir per coses imprescindibles i donar sang ho és”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Dani Gallart
  • Un dels principals canvis en les donacions és que ara s'ha de demanar cita prèvia. Font: Federació Catalana de Donants de Sang.
    Un dels principals canvis en les donacions és que ara s'ha de demanar cita prèvia. Font: Federació Catalana de Donants de Sang.
  • A més, s’estan seguint uns protocols d’higiene per evitar els contagis, com prendre la temperatura i el rentat de mans. Font: Unsplash.
    A més, s’estan seguint uns protocols d’higiene per evitar els contagis, com prendre la temperatura i el rentat de mans. Font: Unsplash.

El president de la Federació Catalana de Donants de Sang alerta que quan s’acabi el confinament tindran una major demanda i necessitaran més donacions.

Com ha canviat l’activitat de la federació degut al confinament?

A la Federació Catalana de Donants de Sang recomanem a tots els delegats que tenim, al voltant d’uns 900, que no vagin presencialment a les extraccions, però que continuïn la seva feina de difusió de les campanyes a través de les xarxes socials, correu i mitjans de comunicació.

Això vol dir que continueu fent extraccions de sang?

Sí. Sense les donacions no funcionaria de cap manera el sistema sanitari, tot i que hem realitzat canvis en els protocols de donació.

Quins canvis?

Primer de tot, els estem intentant fer en llocs desmedicalitzats, com La Llotja a Lleida, La Casa de Cultura a Girona o ara farem una extracció a Vic durant tres dies a un centre cívic. A Barcelona es pot continuar donant sang als quatre hospitals que ofereixen aquest servei habitualment: la Vall d’Hebron, el Clínic, l’Hospital de Bellvitge, i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. La principal diferència és que has de demanar cita prèvia per donar sang, per evitar les aglomeracions. A la web del Banc de Sang i Teixits es pot demanar hora.

A més, s’estan seguint uns protocols d’higiene per evitar els contagis. Abans de donar sang la persona s’ha de rentar les mans, després se li pren la temperatura i si no té febre o malestar físic es passa a l’àrea de donació. Hem adoptat altres precaucions, com que el bolígraf que es dona per la fulla d’autoexclusió és d’un sol ús i les infermeres utilitzen guants nous per a cada pacient.

Les persones que donen sang aquests dies disposen d’algun justificant per si la policia els hi ho demana?

En aquests moments, per anar a donar sang has de demanar cita prèvia. Quan demanes l’hora a través del mòbil tens una acceptació del dia, l’hora i el lloc de la donació i aquestes dades serveixen com a justificant.

Han disminuït les donacions en aquests dies?

Sí. La disminució ha estat important, però també és cert que la demanda ha baixat sobre un 30% i queda compensat. Ara mateix les reserves estan sobre les 11.000/12.000 bosses, una quantitat òptima. Amb aquestes reserves tenim per uns 11 o 12 dies.

Com és que ha baixat la seva demanda?

Perquè amb el personal sanitari centrat en combatre la Covid-19 s’han reduït les intervencions quirúrgiques, amb les quals hi ha molta demanda de sang.

I quan es superi la Covid-19 en quina situació us trobareu?

Serà el moment més dur per donar abast perquè el més probable és que hi hagi més operacions quirúrgiques de l’habitual i es necessitin més donacions del normal per compensar l’elevada demanda.

Quines coses canviaran després del confinament?

A Catalunya tenim 36 associacions de donació de sang comarcals, 600 municipis que realitzen extraccions i 900 delegats/voluntaris que promouen la donació. Ara canviarà la manera de fer difusió de les campanyes i de comunicar-nos amb la ciutadania. Tot i que el contacte directe seguirà sent imprescindible, donarem molta més força a les xarxes socials, ja que estem veient que són molt eficients per fer arribar el missatge.

D’altra banda, si veiem que funciona, adoptarem la cita prèvia d’ara en endavant. Abans, aquest mètode només es feia servir a les maratons de donació. Un equip amb cita prèvia i l’altre amb la gent esporàdica. Aquest mètode pot ser beneficiós pels donants i pel banc de sang, perquè d’aquesta manera no hi haurà aglomeracions ni moments en què no hi hagi ningú i, per tant, es podran optimitzar els recursos.

Podeu treure alguna conclusió positiva de tot plegat?

Pel que fa a les donacions, quan vivim una crisi com aquesta crec que ens conscienciem més de la importància d’un sistema sanitari eficient, el valorem més i això pot fer que hi hagi més donacions.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari