'Armes sota control' demana la suspensió de les exportacions d’armament a països que violen els drets humans
Comparteix
Amnistia Internacional, FundiPau, Greenpeace i Oxfam Intermón alerten que el govern espanyol pot ser còmplice de la comissió de crims de dret internacional amb la venda d'armes a l’Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units i Israel.
Les organitzacions que formen la campanya 'Armes Sota Control' demanen al govern espanyol que suspengui de manera immediata les exportacions d’armament a l’Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units i Israel, per ser una violació de la legislació vigent. A més, després d’analitzar la informació sobre exportacions d’armes de 2018 i 2019, consideren que el govern espanyol s'exposa a ser còmplice de la comissió de crims de dret internacional en els Territoris Palestins Ocupats, el Iemen, Síria o Líbia.
Les demandes arriben en relació a la Comissió de Defensa del Congrés, celebrada el dilluns 29 de juny, per rendir comptes sobre exportacions d’armes espanyoles i en la qual alguns grups van demanar sobre casos de venda d’armes espanyoles que han pogut vulnerar de la legislació actual de control de comerç d’armes.
Oxfam Intermón, Greenpeace, FundiPau i Amnistia Internacional, alerten del volum rècord d’autoritzacions que van arribar als 21.825 milions d’euros entre el 2018 i 2019. D'aquestes autoritzacions ja se n’han exportat 7.880 milions d’euros, el que fa preveure que continuarà l’augment de les exportacions iniciada amb les mesures de suport a l’exportació d’armes adoptades pel govern de Mariano Rajoy durant la crisi de 2008.
La preocupació que mostren les entitats és major pel fet que es puguin anteposar uns suposats beneficis econòmics a curt termini, com a resposta a la crisi econòmica provocada per la Covid-19, al respecte a la legislació que prohibeix vendre armes per a cometre atrocitats. Així, les organitzacions recomanen avançar cap a un model de control parlamentari previ per a exportacions sensibles.
URGENT!
— FundiPau (@FundiPau) June 26, 2020
Comunicat Campanya Armes Sota Control (@amnistiaespana @FundiPau @greenpeace_esp i @OxfamIntermon) sobre exportacions armes espanyoles 2018-2019:
. cal suspendre vendes a Aràbia Saudita, Emirats Àrabs Units i Israel
. cal més transparènciahttps://t.co/FgV6evna2Z pic.twitter.com/Zf2ypEr3IE
La campanya recorda a més l’historial de desviament d’armes no espanyoles exportades a l’Iraq, Egipte i Turquia, armes estatunidenques, belgues, suïsses, alemanyes i britàniques que van acabar al Iemen, Líbia o Síria, desviades per a cometre atrocitats. Les entitats reclamen mesures de control, i , fins i tot, la denegació de les autoritzacions d’exportació d’armes a l’Iraq, Egipte i Turquia, davant el risc evident de desviament.
Secretisme sobre la venda d'armes
Per la seva banda, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau també ha fet arribar diferents preocupacions sobre el compliment del control de les exportacions arran de la Comissió de Defensa. L'entitat denuncia l'existència de casos de possible incompliment de la llei de control de comerç d’armes, a més del secretisme sobre la venda d’armes espanyoles.
Tot i que asseguren que el govern espanyol facilita més informació que altres governs de la Unió Europea, l'entitat requereix més transparència per a la política informativa de govern. "Especialment el Govern hauria d'informar dels contractes Govern a Govern i dels memoràndums d'Entesa que puguin tenir efectes sobre les exportacions de material de defensa; així com sotmetre a debat al parlament certes restriccions de determinades armes a certs països", expliquen.
"Instem al govern a eliminar de la llei de Secrets Oficials, les exportacions de material militar i de doble ús; això facilitaria el control polític de les exportacions d'armes espanyoles per part del Congrés dels Diputats i de les organitzacions de la societat civil. Fins al dia d'avui ni el Congrés ni la societat civil poden exercir el dret constitucional de control de les actuacions de govern en aquesta matèria, la qual cosa comporta una devaluació de la qualitat del sistema democràtic espanyol", han traslladat als representants de la comissió.
Afegeix un nou comentari