Àmbit de la notícia
Comunitari

La discriminació ha augmentat durant la Covid-19

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Alba Marino
  • L’OND o Oficina per la No Discriminació és un servei municipal de l’Ajuntament de Barcelona que estudia les discriminacions.
    Font: Ajuntament de Barcelona
  • Fins el moment s’han documentat 111 situacions de discriminació a la ciutat.
    Fins el moment s’han documentat 111 situacions de discriminació a la ciutat. Font: Ajuntament de Barcelona
  • L’OND atén, des de 1998, les vulneracions de drets humans relacionades amb la discriminació
    L’OND atén, des de 1998, les vulneracions de drets humans relacionades amb la discriminació Font: Ajuntament de Barcelona

L’Oficina per la No Discriminació de Barcelona (OND) ha atès 111 incidents discriminatoris durant el primer semestre del 2020. El racisme, la xenofòbia i la LGTBI-fòbia són els motius principals.

L’OND o l'Oficina per la No Discriminació és un servei municipal de l’Ajuntament de Barcelona que mesura la magnitud, tipologia i gravetat de les discriminacions, i dissenya les accions per fer-li front. Des de l’any 2018 publiquen un informe anual amb l’anàlisi de les queixes rebudes. Enguany, han fet un balanç dels primers mesos del 2020 en què han augmentat els incidents a causa del confinament per la Covid-19.

Fins al moment s’han documentat 111 situacions de discriminació a la ciutat. I, durant aquests primers sis mesos de l’any, també s’han atès 249 demandes de servei per assessorament jurídic, orientació, suport educatiu i educació psicosocial.

Els principals motius de discriminació a Barcelona són racisme i xenofòbia amb el 45% dels casos, LGTBI-fòbia amb el 26% i el 10% per raó de gènere. A més, de la salut, la discapacitat, per ideologia, per la posició socioeconòmica, l’ús de la llengua, l’edat o a la violència institucional.

Durant la pandèmia han augmentat dues situacions concretes per discriminació: el racisme en les comunitats veïnals i la LGTBI-fòbia per la convivència amb persones que no accepten la diversitat sexual. 

En el cas del racisme i xenofòbia la majoria de les queixes han estat per tracte vexatori i per restriccions a serveis d’entitats bancàries. Per aquest motiu, l’OND ha rebut 48 incidents, un 6% més que el mateix període de l’any anterior. Pel que fa al segon col·lectiu afectat, s'han atès 28 situacions de discriminació per orientació sexual o identitat de gènere. I en el cas de la discriminació per gènere l'augment ha estat del 7% respecte al 2019, quan es trobava darrere de la discapacitat, la salut i la posició socioeconòmica.

L'OND denuncia que amb aquestes discriminacions s’han vulnerat drets bàsics de les persones com la integritat moral en el 50% dels casos, la integritat física en el 27%, la prestació de serveis al 20% de les persones i el 9% al dret a l’habitatge. Entre els altres drets es troben el treball, la salut, la llibertat d’expressió, la informació o l’oci.

Qui discrimina i on

Segons un estudi de l’OND, comparant les 411 denúncies del 2019 amb les 265 del 2018, els principals motius de discriminació coincideixen: el racisme i la xenofòbia, i la LGTBI-fòbia es queden els primers llocs, igual que el 2020. 

Des de l’oficina destaquen que un dels principals problemes és la no-denúncia per culpa de la invisibilització i normalització de la discriminació a la ciutat, a més d’una desconfiança en el sistema i cossos de seguretat.

El perfil de denunciant són, majoritàriament, els homes joves d’entre 25 i 29 anys. I són els districtes de Ciutat VellaEixampleSants-Montjuïc els barris on es detecten més casos de discriminació.

Amb el gairebé 73% dels casos, els particulars, entitats privades i empreses són els responsables principals de la discriminació. A les empreses se li suma la discapacitat, llengua i posició econòmica com a casos més comuns. I la LGTBI-fòbia s’agreuja amb les agressions físiques, la majoria registrades a l’espai públic com carrers, parcs, platges i places.

Un dels últims objectius de l’OND és incloure la interseccionalitat als seus estudis. És per aquest motiu que aquest any disposaran d’una nova eina anomenada Relief Maps (o mapes de relleu), que està dissenyada per estudiar les discriminacions relacionant els eixos de desigualtat, els espais de la vida quotidiana i les emocions de cada persona.

Com ajudar?

L’Ajuntament de Barcelona posa a disposició de la ciutadania recursos per denunciar una situació de discriminació o per demanar suport. Es pot trucar al 934 132 000 o anar presencialment a l’oficina demanant cita prèvia. A més, l’Oficina per la No Discriminació no només és un espai de denúncia, també ofereixen formació a través de diferents nivells i tipologies per dotar a la ciutadania d’informació sobre discriminació i drets humans

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari