Mentories per millorar l’assistència a supervivents de tràfic per a l’explotació sexual
Comparteix
El projecte ASSIST, amb la participació de la Fundació Surt, té en marxa un programa innovador per acompanyar les víctimes d’aquesta xacra.
El tràfic de persones per a l’explotació és una vulneració de drets i un delicte molt greu tipificat en el marc internacional i el codi penal espanyol. Una xacra que s'estima que afecta globalment 2,45 milions de persones cada any, de les quals centenars de milers són traficades dins d’Europa o cap a Europa.
La forma d’explotació més recollida és aquella amb finalitats sexuals, que en un 95% afecta dones i nenes, que sovint es veuen abocades a una situació de gran vulnerabilitat i són dependents de les xarxes d’explotació a conseqüència de situacions administratives irregulars i un alt grau d'aïllament.
La Fundació Surt treballa des de fa anys per visibilitzar aquesta realitat, sovint infradetectada, i ofereix atenció directa a les supervivents de tràfic de persones, així com en la investigació i en el disseny de projectes per ajudar les persones que pateixen aquesta situació.
L’entitat participa al costat d’altres entitats europees en el Projecte ASSIST (Gender Specific Legal Assistance and Integration Support for Third Country National Female Victims of Trafficking for Sexual Exploitation), que busca desenvolupar enfocaments millorats per a la integració de dones víctimes de tràfic d’éssers humans i explotació sexual. La iniciativa té en compte la dimensió de gènere i els danys i traumes específics associats a aquesta xacra.
ASSIST es nodreix del treball de diverses organitzacions associades a Alemanya, Itàlia, Escòcia i Espanya i té com a prioritat, entre altres, brindar assistència directa a les víctimes, incloent-hi una avaluació individual de la persona que pateix aquesta explotació i les seves circumstàncies.
Un innovador programa de mentoria
En aquest sentit, el Projecte ASSIST té ara en marxa un innovador programa de mentoria per millorar l’acompanyament a dones víctimes de tràfic amb finalitat d’explotació sexual. La iniciativa preveu que supervivents d’aquest fenomen, aprofitant la seva experiència, ofereixin suport personalitzat, a tall de mentoria, a altres dones que tot just acaben de patir aquesta forma d’explotació i es troben en una primera fase del seu camí cap a un procés d’autonomia.
“La mentoria que iniciem en l’ASSIST és un programa dissenyat entre les diverses organitzacions col·laboradores, que permetrà millorar l’atenció, posant al centre les necessitats de les dones involucrades en el programa i garantint un acompanyament transversal a totes les fases de la mentoria”, subratlla Laura Parés, tècnica de recerca referent del projecte, al web de la Fundació Surt.
El projecte europeu ASSIST inicia un programa de mentoria per millorar l’acompanyament a supervivents de tràfic per a l’#explotaciósexual https://t.co/wm2obx2jet pic.twitter.com/63hXkI5BPI
— Fundació Surt (@Fundacio_Surt) September 28, 2020
El programa, en col·laboració amb Sicar.cat, ja ha engegat amb la formació a les dones que assumiran el rol de mentores i, durant el mes d’octubre, es preveu que comencin les sessions d’acompanyament. En aquest sentit, treballar mitjançant la capacitació de mentores que tinguin experiència personal i consciència de les necessitats i vulnerabilitats de les persones que pateixen aquesta forma d’explotació és una de les claus de volta del nou programa d’ASSIST.
Així, el programa de mentoria preveu la participació com a mentores de dues supervivents de tràfic, que estaran al costat d’altres dones víctimes per ajudar-les a accedir a serveis i recursos que puguin necessitar.
“El projecte ASSIST ens està permetent analitzar els principals reptes que afronten les dones en els seus processos de recuperació i autonomia, i reflexionar específicament sobre l’assessorament legal i l’atenció social rebuda, per tal d’accedir a recursos socials i econòmics que els permetin avançar en els seus projectes vitals”, conclou Parés.
ASSIST està finançat per la Unió Europea i agrupa organitzacions d’Europa que treballen la problemàtica del tràfic d’éssers humans com ICI a Irlanda, SOLWODI a Alemanya, JustRight a Escòcia, BeFree a Italia i Surt a Catalunya, on treballa en col·laboració amb Sicar.cat.
Afegeix un nou comentari