Antonio Cazorla: "Cada cop el jovent s'implica menys en les associacions veïnals"
Comparteix
L’Antonio Cazorla és el President de l’Associació de Veïns del Barri de Montserrat de Terrassa. L’entitat realitza molts projectes relacionats amb les millores socials, les noves tecnologies i l’economia solidària.
L’Associació de Veïns del Barri de Montserrat de Terrassa és una de les entitats veïnals de Terrassa més actives i amb més projectes a l’esquena. Nascuda a principis dels anys 70, aquesta entitat lluita per millorar la vida dels seus veïns i veïnes. Però sobretot, també lluita perquè el barri del Montserrat sigui un lloc on el jovent s’hi quedi a viure.
Parlem amb l’Antonio Cazorla, president de l’Associació de Veïns del Barri de Montserrat, per tal de conèixer una mica més l’entitat, en quins projectes treballen i quin és el seu futur.
Quant es va fundar l'Associació de Veïns Montserrat?
Al voltant de l’any 1970 es crea l'associació de veïns i de joves del Barri de Montserrat. Així va aparèixer una confrontació amb la anterior associació de caps de família, que ja no donava resposta a les necessitats del barri. A partir d’aquest moment només quedarà l'associació de veïns com a representant dels veïns del barri. Aquesta mateixa, sempre ha tingut molt clar que un barri pertany a una ciutat, i a la vegada a una nació, Catalunya.
Per això es comença a treballar amb tot el moviment veïnal de la ciutat, amb els moviments obrers (CC.OO.) i es decideix com a habitatges del sindicat vertical a muntar una coordinadora de tots els barris de Catalunya. Així s' aconsegueix que tot veïnat s'impliqui en les decisions de la Associació de Veïns, ja que en participa d'elles.
Per què es va fundar l'Associació de Veïns Montserrat?
L'objectiu de fundar l'AVV Montserrat era per aconseguir millores socials al barri i de la ciutat.
En quines línies i per quins objectius treballa l'entitat?
Les línies principals que es treballen són la mediació comunitària, el reforç a les comunitats, el civisme, col·laboració amb ensenyament a favor de la inclusió de les persones nouvingudes i la neteja i el manteniment del barri.
Dins l'entitat, teniu un Punt Òmnia? Quins serveis oferiu dins el punt Òmnia?
El Punt Òmnia es un punt de trobada del barri on es realitzen cursos de formació en les TIC en diferents nivells, per tal de reduir les bretxes digitals, es treballa en favor de l'ocupabilitat, s'ajuden a realitzar tràmits en línia, hi ha espai de lleure i reforç educatiu per infants i joves. A més es col·laboren amb diferents entitats del barri i de la ciutat com són el SOC, Fundació Salut Mental Egara, Acció contra la Fam, l'esplai Tremola, el Centre Obert del districte 2 de Terrassa, i es participa a la taula tècnica de joves del Districte 2.2. de Terrassa.
A més s'ha creat un projecte d'economia solidaria a través de la creació d'un espai de costura creat amb l'ajuda d'algunes dones del barri. A més s'han fet col·laboracions amb altres entitats i espais de la ciutat com el Centre de lleure tu Tries per a persones amb diversitat funcional psíquica entre d'altres.
A part del Punt Òmnia, heu fet algun projecte més relacionat amb la informàtica o les tecnologies?
Tot els projectes relacionats amb la tecnologia o la informàtica es realitzen a través del punt Òmnia.
Hem escoltat que heu creat una cooperativa dins l'entitat. Expliqueu-nos una mica aquest projecte tan interessant.
Si es va crear farà ara uns quatre anys, es tracta d'una cooperativa de confecció. Va ser un projecte entre l'escola Mare de Deu de Montserrat i l'AVV de Montserrat, es diu "Els somnis del barri de Montserrat". A partir d'una assemblea a la que van assistir més de 200 persones, on es van fer diversos grups de 6 persones amb un/a tècnic/a. La idea era que cada grup penses una forma de sortir de la crisi econòmica. Un dels grups que encara està en marxa és el de la confecció, on a més de fer algunes peces de roba hi ha una professora que ajuda a formar-les per tal de millorar la ocupabilitat de les dones que en formen part.
A partir de la col·laboració que es va iniciar amb aquest projecte amb l'escola Mare de Deu de Montserrat es va iniciar una relació de col·laboracions per duur a terme conjuntament diversos projectes, entre els que destaquem el projecte de civisme. Aquest projecte consisteix en fer partícips als infants i joves de l'escola de la importància de la neteja i cura del barri, en aquest sentit el barri s'ha dividit en 11 zones.
Com vèieu el futur de les associacions de veïns i veïnes?
Malauradament no tan bo com ens agradaria. Un dels problemes que ens estem trobant es que costa molt fer una regeneració de la junta de l'associació de veïns. Cada cop el jovent s'implica menys en les associacions veïnals, a més la dificultat per la falta de col·laboració de l'ajuntament i altres administracions fa que aquesta tasca sigui cada cop més difícil.
Afegeix un nou comentari