Maria Sol Taule: "Les persones defensores dels drets humans estem amenaçades a les Filipines"
Comparteix
L'organització i aliança Karapatan porta anys llluitant contra els diferents governs de les Filipines per defensar els drets humans, que han estat constantment vulnerats al país sud-asiàtic.
Maria Sol Taule és activista en l’organització Karapatan i defensora dels drets humans a les Filipines, un país que està vivint un dels bloquejos més llargs del món en relació amb la pandèmia de la Covid-19. Però per sobre de l’emergència pública i sanitària a la qual s’enfronta aquest país, destaquen les polítiques d’un govern que des de fa anys està intentant suprimir qualsevol opinió contrària al règim, molt sovint amb mesures pròpies d’una dictadura.
Una de les últimes decisions que s’han pres ha estat optar per tirar endavant amb la nova llei Antiterrorista, en comptes d’atendre la demanda popular per fer proves massives per combatre la Covid-19. Aquesta llei permet detenir a qui es consideri com a “terrorista” durant un període d’entre 4 i 24 dies, sense càrrecs, amb constant vigilància, incomunicació i l’autoritat del govern per congelar els comptes de les persones i les organitzacions detingudes.
El problema és que sovint es consideren terroristes tots aquells contraris al govern. El president Rodrigo Duterte s’ha fet famós per exercir una pràctica que s’anomena “red-tagging” (literalment, "marcat en vermell"), duta a terme pels mateixos oficials del govern per etiquetar activistes, crítics i defensors dels drets humans com a comunistes i terroristes. En els casos documentats per Karapatan, van descobrir que aquesta pauta de “red-taggings” precedia els assassinats, segrestos i detencions il·legals duts a terme pel govern de Duterte.
L'activista va participar el passat 9 de novembre a la trobada virtual "Defensors i defensores dels drets humans davant la pandèmia: amenaces, reptes i resistències”, de Ciutats defensores dels Drets Humans.
Com definiries la Karapatan Alliance Philippines?
Karapatan és una organització de les Filipines que es troba al capdavant de la defensa dels drets humans. Va néixer el 1995 i és una aliança de diferents organitzacions, que compta amb equips regionals que documenten les violacions dels drets en zones llunyanes, i ajuda en les campanyes de problemes que afecten la població.
Karapatan, a més, ajuda a les víctimes i presos polítics, i arxiva casos judicials, al mateix temps que treballa amb les Nacions Unides, ONGs internacionals i diversos parlaments per tractar qüestions relacionades amb els drets humans al país.
Quins són els seus objectius principals?
En tenim diversos: d'educació i formació, amb l'objectiu d'incrementar la consciència de la gent sobre els seus drets, ajudar a desenvolupar la seva capacitat de lluitar i defensar els drets, i promoure la participació en activitats de campanya, incloent-hi també la promoció del desenvolupament i la difusió de mòduls d'educació i seminaris; de campanya i incidència, que busca aconseguir una forta opinió publica i de suport per assumptes i preocupacions envers els drets humans, amb activitats de difusió de campanyes i d'informació.
De programa de serveis, que mobilitza diferents recursos pel benestar i les necessitats de presoners polítics, víctimes de les tortures, familiars de persones desaparegudes i víctimes d'assassinats extrajudicials... Aquest objectiu també està centrat en la formació d'equips de reacció ràpida, que responen immediatament a casos de violacions de drets humans com ara detencions, segrestos, persones exiliades, violència per part de piquets i altres, així com la realització de missions d'investigació per investigar sobre diferents violacions dels drets humans.
També feu documentació i recerca.
Sí, recollim informació de casos particulars de violacions de drets humans i sobre la situació d'aquests drets al país. Mantenim una base de dades de tots els casos de violacions de drets humans; com una biblioteca d'arxius, on s'inclouen documents judicials i altres evidències a omplir per agències del govern, un comitè mixt de seguiment i departaments internacionals de drets humans.
Finalment tenim l'objectiu de creació de xarxes i aliances, amb el que volem motivar organitzacions, grups i individus a involucrar-se en assumptes de drets humans i en les activitats i programes de Karapatan. També establim associacions amb autèntiques aliances multisectorials i organitzacions de persones. Com a aliança, Karapatan treballa molt directament amb les organitzacions membre i reuneix els programes de les diverses organitzacions de drets humans sota el seu control.
Heu aconseguit canvis a les Filipines des que existeix Karapatan?
Jo personalment porto treballant com a consellera legal de Karapatan els tres últims anys, però he estat en l'organització des de fa vuit, cinc com a assistent legal. He estat testimoni de com els governs han implementat polítiques totalment "antipersones" durant aquests anys. El govern actual no és diferent, però les violacions dels drets humans s'han fet més evidents i descarades, perquè les autoritats saben que poden deslliurar-se dels crims amb total impunitat, moltes vegades encoratjats per les polítiques del mateix president.
Des que el president Duterte va arribar al poder el juny del 2016, hi ha hagut diversos atacs als drets humans a les Filipines. Quina és la situació dels drets humans ara al país? Quina és la vostra lluita principal?
La situació dels drets humans a les Filipines ha empitjorat. Moltes de les persones que coneixem han estat assassinades o ja estan empresonades a causa d'acusacions falses. Membres de Karapatan també han estat acusats de casos que han estat presentats per oficials del mateix govern. La llibertat d'expressió i de premsa també són atacats obertament, com demostra l'ordre de tancament per part del govern de la cadena de televisió més gran del país. Moltes organitzacions són amenaçades de ser tancades amb al·legacions de finançament al terrorisme.
Per legalitzar tots aquests atacs descarats del govern contra els seus "enemics", van implementar la Llei Antiterrorista del 2020, que permetrà arrestos massius i atacs al poble. La nostra lluita ara és demanar al govern que deixi de perseguir a les persones que només volen exercir els seus drets, especialment els de llibertat d'expressió, i en última instància, aconseguir desfer-nos de la llei Antiterrorista, que només generarà més abusos patrocinats per l'estat.
La comunitat internacional està lluitant contra les polítiques de Duterte? Trobeu a faltar més suport d'altres països o de les Nacions Unides?
Karapatan treballa constantment amb altres organitzacions per recollir firmes de suport de la comunitat internacional incloent parlaments, ONGs internacionals i fins i tot les Nacions Unides. Hem aconseguit un suport important de països de la Unió Europea, especialment pel que fa a la resolució iniciada per Islàndia per investigar els abusos dels drets humans a les Filipines.
Però encara tenim molta feina a fer, com ara tasques solidàries amb altres països, especialment els membres del Consell dels Drets Humans, ara que ha sortit una resolució que demana "assistència tècnica" a les Filipines enmig de les violacions dels drets humans. Molts països europeus han assenyalat les polítiques de Duterte que violen els drets humans a les Filipines.
Com és ser una defensora dels drets humans vivint a les Filipines?
Molt insegur. Som constantment atacats pel govern actual. Ja he comentat com moltes persones han estat assassinades i arrestades en els 4 anys que porta al càrrec el president, i encara ens falten dos anys més. Sempre temem per les nostres vides, la nostra seguretat i la de les nostres famílies. Ara mateix, la nostra única defensa són les accions col·lectives contra aquests atacs i el suport dels nostres aliats i la comunitat internacional, demanant activament que s'aturin aquestes violacions dels drets humans a les Filipines.
La premsa i els activistes són constantment assetjats. Ens podries donar més informació sobre això?
El govern de les Filipines va llançar un atac sistemàtic contra els activistes utilitzant tots els recursos i mecanismes per identificar les persones que estiguin en contra. Utilitza l'assetjament judicial mitjançant la presentació d'acusacions falses contra tothom que el critiqui. La cadena de televisió més gran del país és ABS-CBN i va ser tancada recentment pel govern.
Molts periodistes i advocats han estat també assassinats durant el govern de Duterte. Els defensors dels drets estan amenaçats – com a mínim dibuixant-los com a terroristes/criminals a ulls del públic. Totes aquestes violacions provoquen un efecte esgarrifós a tot aquell qui vulgui expressar la seva opinió i no estigui en favor del govern – tot aquell que es mostri contrari tindrà represàlies.
Afegeix un nou comentari