Àmbit de la notícia
Ambiental

Tomben el parc eòlic de Pontons per protegir l'àliga cuabarrada

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • El projecte del parc eòlic de Pontons ha estat finalment desestimat per la Generalitat.
  • Estava projectada la implantació de nou aerogeneradors.
    Estava projectada la implantació de nou aerogeneradors.

Bosc Verd i SOS Penedès van presentar una sèrie d'al·legacions que posaven en qüestió la validesa de l'estudi d'impacte ambiental que acompanyava el projecte del parc eòlic de Pontons que finalment ha desestimat la Generalitat.

"Valorem positivament que la Generalitat tingui molt present que mantenir la biodiversitat és molt important, de la mateixa manera que són molt importants les energies renovables. Nosaltres creiem que són una prioritat, però també ho és la biodiversitat. I tot és compatible". D'aquesta manera valora Jordi Asensi, secretari del Col·lectiu Ecologista Bosc Verd (CEBV), la desestimació al parc eòlic de Pontons (Alt Penedès) que ha fet la Ponència Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat per l'afectació a l'àliga cuabarrada, una espècie protegida.

Bosc Verd, entitat associada a Ecologistes de Catalunya (EdC), va presentar, juntament amb SOS Penedès, una sèrie d'al·legacions a l'avantprojecte del parc eòlic de Pontons i a la línia elèctrica d'evacuació d'alta tensió de 110 kV que va de Pontons a Vilafranca, per l'impacte ambiental que provocava el seu desenvolupament. "Creiem que té poc rigor científic", diu Asensi, que explica que la Ponència Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat va dictaminar la no viabilitat del projecte, principalment, per preservar l'àliga cuabarrada.

El projecte, que també comptava amb el rebuig dels veïns tant de Pontons i dels pobles del voltant, pretenia la construcció de nou aerogeneradors al mateix municipi. Asensi, que valora l'aposta per les energies renovables, considera els aerogeneradors es poden instal·lar en altres zones, com ara els polígons industrials, on "funcionarien, potser no amb la mateixa rendibilitat, però estarien molt més pròxims al consum elèctric".

L'àliga cuabarrada, autòctona de les zones més altes del Penedès, no és l'única espècie que s'hauria vist afectada per la construcció d'aquest parc eòlic, ja que a la zona també hi ha moltes altres rapinyaires. A l'estudi no es contemplava que aquesta és una zona de pas migratori d'ocells i tampoc la nidificació de rapinyaires com l'esparver, l'astor, l'àliga marcenca, l'aligot i el falcó pelegrí.

Més al·legacions a un segon projecte

Les entitats ecologistes celebren que aquest parc eòlic hagi quedat descartat. No obstant això, encara hi ha un segon parc eòlic projectat per la mateixa empresa, amb quatre aerogeneradors, molt a prop de Pontons, a més d'una línia d'alta tensió d'evacuació de l'electricitat de 220 kilovolts que, segons les entitats, té una gran afectació al medi.

"Aquest parc eòlic està en una fase prèvia. Fa deu dies ens van informar d'aquest avantprojecte i l'estem estudiant per presentar noves al·legacions", manifesta Asensi, que afegeix que han estat treballant conjuntament amb la plataforma de veïns afectats tant de Pontons, de Querol i d'Aiguamúrcia, així com amb les cases de turisme rural de la zona. La ponència ambiental resoldrà d'aquí a uns dies sobre l'avantprojecte del segon parc eòlic.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari