Carnets de conduir que esdevenen eina d'empoderament col·lectiu femení
Comparteix
Més de 70 dones gitanes participen del programa co-organitzat per Unión del Poble Romaní, l’Institut Romanó per assumptes socials i culturals i L'Ateneu Cooperatiu La Col·lectiva amb Keras Buti
Des de principis del mes d’octubre, La Col·lectiva col·labora, oferint recursos i suport tècnic, amb la posada en marxa d’un programa de formació adreçada a la inserció de dones de la comunitat gitana, oferint classes teòriques per accedir al carnet de conduir B per lliure.
Aquest programa està inspirat a les formacions a mida que des de fa dècades portava a terme l’associació cultural gitana Lacho Bají Calí de l’Hospitalet de Llobregat, entitat agrupada de l’Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet i que va suposar transformacions al barri com l'alfabetització de persones adultes, trobar feina, millorar les condicions materials de la venda ambulant, etc.
Aquest curs 2020-21, la formació en teòrica de seguretat vial és només per a dones i és totalment online, donat que s’ha adaptat al context de mesures de seguretat arran la Covid-19, i en la qual també es treballa en la millora de les competències digitals de les participants: obrir-se un compte de mail, descarrega d’aplicacions, fer videoconferencies, fer tràmits online amb l’administració…
Intercooperació comunitària
Aquest projecte és fruit d’un procés d’intercooperació, generat des de les entitats agrupades de La Col·lectiva: Lacho Bají Cali, Keras Buti i LaFundició, juntament amb la Unió Romaní, dins de la III edició del Programa PIDE (Punt d’Informació Dona Emprenedora) de l’Institut Romanó per assumptes socials i culturals. Durant aquests mesos han estat més de 70 les dones que han participat de les classes. 6 d’elles ja s’han enfrontat a l’examen teòric i la llista d’espera continua nodrint els 7 grups existents amb dos sessions setmanals per a cadascun dels grups.
El projecte va més enllà de l’obtenció del carnet de conduir. Aquest és un espai d'aprenentatge col·lectiu i d'enfortiment comunitari. Les dones intercooperen donant-se suport entre elles per aprendre plegades i recolzar-se davant problemes vitals. Mentre la professora, també una dona jove gitana, ofereix una formació a mida per millorar habilitats de comprensió lectora i competències digitals. L'activació d'aquests grups ha permès també detectar possibles iniciatives d'emprenedoria entre les dones.
L'Ateneu Cooperatiu de l'Hospitalet La Col·lectiva i la Unió Romaní ja treballen plegades per dissenyar itineraris a mida que puguin esdevenir en projectes cooperatius de treball i en la recerca de recursos formatius per millorar la viabilitat dels seus projectes laborals, amb tallers sobre marketing digital i eines online, entre d’altres temàtiques.
Afegeix un nou comentari