Camàlics: repartir, inserir laboralment i fer-ho ecològicament
Comparteix
La pandèmia ha fet créixer els serveis de repartiment a domicili, un sector que amb prou feines tenia un marc legal que el regulés.
"Camàlic és la persona que es lloga per portar coses de pes d’un lloc a l’altre i volem dignificar la feina del camàlic."
La pandèmia ha fet créixer exponencialment els serveis de repartiment a domicili, un sector que ha crescut com l’escuma però que amb prou feines tenia un marc legal que el regulés. Això ha suposat un impàs en el que moltes d’aquestes empreses de repartiment han operat seguint les lògiques del lliure mercat en detriment de la sostenibilitat i les persones.
Per sort, l’Economia Social Solidària ha estat més desperta que mai i ha volgut fer front a la necessitat d’abastiment a domicili des d’una mirada social i sostenible. Un exemple és el projecte Camàlics.
Camàlics: social, sostenible i ecològic
Camàlics és un projecte cooperativista de distribució urbana i paqueteria que neix a Manresa amb la voluntat d’oferir servei al Bages des de l’economia social, sostenible i ecològica.
La idea d’iniciar aquest projecte va sorgir durant el confinament, mentre repartien alimentació a domicili en furgoneta, per a mengemBages, projecte que s’encarrega de la distribució alimentària, la gestió de menjadors escolars i col·lectivitats i la dinamització del consum local en format cooperatiu a la zona del Bages.
El projecte de Camàlics té tres objectius clars: inserció de joves al mercat laboral des de l’economia social (gràcies a subvencions municipals), ajudar a incentivar el comerç local i fer un repartiment ecològicament sostenible amb reducció de gasos contaminants i de vehicles al centre urbà.
Els orígens del projecte
Camàlics va sorgir com a solució a dues necessitats en temps de pandèmia.
Tal com explica en Carles Jodar, membre de Camàlics i persona molt involucrada a la comarca, tot va començar amb la pandèmia, doncs a MengemBages els van tancar totes les línies habituals de menjadors escolars i de restauració. No obstant això, se'ls va disparar de forma sobtada i molt exponencial el repartiment a domicili. Van saber adaptar-se a aquesta nova situació i organitzar-se. En Carles, per exemple, va decidir posar-se a repartir.
Mentre repartien van constatar dues coses importants que van donar lloc al projecte. D’una banda, que els repartiments a domicili deixarien de ser excepció per convertir-se en una rutina més. I que calia doncs buscar noves fórmules més sostenibles de fer-ho.
D’altra banda, durant aquell temps, tal com explica Carles «vàrem tocar la misèria molt de prop. Durant el confinament no hi havia ningú pel carrer i si et trobaves algú era perquè passava gana.» A partir d'aquí van començar a agafar noms de persones i números de telèfon, i cada vegada que podien, repartien els excedents que tenien els divendres de coses que per una comanda web no eren oportunes.
Van voler anar un pas més enllà i pensar en una formula que possibilités la inserció laboral d’aquesta població més vulnerable.
Així doncs, fruit d’aquests dos objectius, va néixer Camàlics: repartiment a domicili social, sostenible i ecològic.
Una flota de repartiment sostenible
A Camàlics disposen d’una flota amb tres opcions: una moto elèctrica amb una caixa de gran capacitat -la "Plácido"-, una furgoneta amb gas GLP i el millor de tot, el que anomenen "l'espardenya" que és repartiment amb carro i repartir a peu, que al cap i a la fi és la versió més ecològica. Tal com assenyala en Carles, «en una ciutat com Manresa es pot fer perfectament perquè les distàncies són relativament curtes.».
Per tant sempre que es pugui, la versió més sostenible és la guanyadora.
Un horitzó de possibilitats
Les membres del projecte tenen un esperit social i emprenedor que els fa estar constantment replantejant-se noves formes de solucionar necessitats socials a partir de la seva expertesa: el connectar coses i persones. Ara, per exemple, estan mirant com apropar-se al col·lectiu de gent gran per tal de fer front a l'aïllament que pateix aquest grup poblacional.
Afegeix un nou comentari