Cesca Domènech: “Tenim clar que la formació és un recurs cabdal per a la millora de l’actuació voluntària”
Comparteix
Entrevistem a la directora general d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya per conèixer més sobrel’Escola d’Estiu del Voluntariat 2021.
Quin són els principals objectius de l'Escola d'Estiu del Voluntariat?
L’Escola busca oferir formació de qualitat i gratuïta a les persones voluntàries, a les coordinadores de voluntariat i membres de les juntes directives de les entitats. Com veureu, hem programat càpsules formatives amb continguts de caire pràctic i bàsics que qui vulgui podrà ampliar posteriorment. Tenim molt clar que la formació és un recurs imprescindible per la millora de l’actuació voluntària, de la gestió dels equips humans i del dia a dia de les entitats. I és per això que, un estiu més, fem aquesta escola.
És el segon any que l'Escola d'Estiu es farà en format online, aquest format ha vingut per quedar-se o és circumstancial degut a la pandèmia? Quins avantatges o inconvenients té respecte al format presencial?
L’any passat teníem previst celebrar-la a Lleida en format presencial però, és clar, la pandèmia va canviar-ho tot! Com que no volíem renunciar a oferir la formació gratuïta a les persones voluntàries vam organitzar un format totalment en línia. Aquest any 2021 es torna a plantejar el mateix format per a l’Escola, per no prendre riscos innecessaris i tornar-nos a trobar des de la distància.
Amb la formació en línia podem arribar a moltes més persones i de molts indrets diferents. De fet, el nombre de persones assistents el 2020 ja va ser molt superior a les del 2019...i per aquesta edició del 2021 anem pel mateix camí. L’any vinent, però, ens agradarà recuperar el format presencial que en moltes coses és imbatible pel que suposa de proximitat i coneixement interpersonal i de generació d’intercanvis i de treball en xarxa. Potser ens plantejarem fer formats híbrids o mixtos en el futur i combinar el millor de cada model.
Quins criteris s'han fet servir per escollir les temàtiques dels tallers de l'EEV?
Hem tingut en compte les conclusions de la 1a Trobada de l’Associacionisme i el Voluntariat que va tenir lloc al mes de novembre del 2020 per tractar la situació del sector davant de l’impacte provocat per la COVID–19. Per altra banda, volem oferir recursos i visions actuals a les necessitats recurrents de les entitats. I en darrer lloc i no menys important, volem plantejar eines i recursos a les persones voluntàries, que les ajudin en el desenvolupament de la seva actuació d’acompanyament a les persones.
Com ja he dit, el format de ‘taller’ de curta durada, no permet aprofundir en els temes, però sí en canvi donar elements pràctics i de reflexió, per poder ampliar si cal el coneixement de tot allò que el taller ha aportat.
Potser ens plantejarem fer formats híbrids o mixtos en el futur i combinar el millor de cada model.
El Pla Nacional de l'Associacionisme i el Voluntariat té com a objectiu dur a terme accions de formació i coneixement per a les persones vinculades a les entitats. És l'Escola d'Estiu una actuació estratègica en aquest sentit?
Efectivament, el PNAV –que és l’estratègia nacional per enfortir l’associacionisme i el voluntariat a Catalunya- s’organitza en cinc grans àmbits, un des quals és el de la Formació i la Capacitació de les persones voluntàries. Dins d’aquest àmbit, l’Escola d’Estiu del Voluntariat ocupa un lloc estratègic per tractar-se d’una proposta formativa estable, de periodicitat anual i de caire transversal, oberta a qualsevol entitat actuï en l’àmbit que actuï. Cal recordar que l’edició del 2021 és la 22a i aquesta dada ja diu molt de la seva importància.
Catalunya compta, aproximadament, amb 600.000 persones voluntàries. Quin valor es dona des de la DGACC a la formació del voluntariat?
La formació del voluntariat ha estat sempre un pilar sobre el que s’ha recolzat una part important de l’actuació de la DGACC i del Departament de Drets Socials. Fa més de 25 anys, el juny de 1994 es va impulsar la creació del Pla de formació del voluntariat de Catalunya, encara vigent actualment, i que va situar la formació en l’epicentre de les polítiques públiques de foment del voluntariat, polítiques que calia desenvolupar amb la implicació i el treball conjunt entre la Generalitat i el sector associatiu expert en formació de voluntariat. Aquest Pla de Formació, element troncal de la capacitació del voluntariat a Catalunya, s’està actualment transformant en clau competències, actualitzant-lo i adaptant-lo a les noves necessitats i els nous enfocaments vinculats, entre d’altres temes, a l’aprenentatge al llarg de la vida que es promou des de les institucions europees.
Quins són els principals reptes que té la Direcció General en aquesta nova etapa que tot just s'enceta?
La situació econòmica i social del país arran de l’embat de la pandèmia fa que els reptes, a nivell de país, siguin majúsculs, certament. La Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària ha de contribuir a la recuperació social i econòmica del país des de les seves competències.
Quins reptes tenim al davant? Per citar-ne només alguns apuntem ja d’entrada la voluntat de culminar el procés de tramitació de l’avantprojecte de llei de foment de l’associacionisme, aprovar el projecte de llei i remetre’l al Parlament per poder impulsar l’aprovació, aquesta mateixa legislatura, de l’esperada Llei.
Volem transformar el Pla de Formació del Voluntariat en clau competències, actualitzant-lo i adaptant-lo a les noves necessitats i els nous enfocaments.
També voldrem reforçar les accions de sensibilització i promoció del voluntariat entre la ciutadania, sobretot d’aquell voluntariat que actua de manera decidida i imprescindible per a la inclusió social i que ho fa amb una mirada comunitària.
En definitiva, reforçar i enfortir les entitats, promoure i consolidar el voluntariat com a força transformadora i promoure la implicació de les entitats i de les persones voluntàries en els projectes i iniciatives comunitàries que es generen en els seus barris, pobles i ciutats.
Quin paper ha de jugar l'associacionisme català en el nou context social post-covid?
L’associacionisme tindrà un paper cabdal en la recuperació social del país. N’estic convençuda. Històricament sempre ha estat un element clau per empènyer la societat i el país cap endavant, sobretot quan la situació global ha estat difícil. No ha fallat mai. Sempre s’ha destacat la seva resiliència i la seva capacitat d’adaptació i transformació i aquest cop no serà una excepció, tal com ja ha demostrat durant la pandèmia.
Afegeix un nou comentari