Àmbit de la notícia
Internacional

Neix Tasharuk, un espai per divulgar i sensibilitzar sobre cultura, gènere i resistències a Palestina

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • Bloody Basil, d'Elia Ghorbiah, és un dels curmetratges que es poden veure a Tasharuk.
    Font: Tasharuk
  • La Mahassen Naser El Din, cineasta palestina, va ser a la presentació del web.
    La Mahassen Naser El Din, cineasta palestina, va ser a la presentació del web. Font: Tasharuk. Font: Tasharuk
  • Tasharuk vol exposar com afecta la interacció entre l'ocupacio i el patriarcat a les dones i nenes palestines.
    Tasharuk vol exposar com afecta la interacció entre l'ocupacio i el patriarcat a les dones i nenes palestines. Font: Pxfuel (Llicència CC). Font: Pixabay (Llicència CC).

El web, impulsat per cinc entitats, exposa com la interacció entre l’ocupació israeliana i el sistema patriarcal dominant a Palestina afecta de manera especial a les dones i nenes palestines.

 

“Les dones i nenes palestines es troben en la intersecció entre el règim d’ocupació i la cultura patriarcal prevalent, i per això experimenten de forma directa múltiples capes i tipus de violència”. Són paraules de la Relatora Especial de Nacions Unides sobre la violència contra la dona, les seves causes i conseqüències, Dubravka Šimonović, que exposen la problemàtica a què han de fer front i resistir les dones i nenes palestines cada dia i que determina tots i cadascun dels aspectes de la seva vida quotidiana.

Aquesta és la realitat que vol fer palesa el web Tasharuk, que neix del compromís, la feina i l’experiència de diverses entitats per donar veu a les organitzacions que treballen al territori i que lluiten per millorar les condicions de vida de la població palestina.

Tasharuk, que vol dir compartir en àrab, és fruit del treball conjunt i la col·laboració inicial de les entitats catalanes Hèlia, Sodepau i l’Escola de Cultura de Pau, així com de les ONG palestines Women’s Studies Centre i Family Defense Society, amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i la Generalitat de Catalunya.

“La nostra idea és mostrar una visió de Palestina a través de l’anàlisi i les ulleres de la intersecció entre l’ocupació i el patriarcat, i com això, en el context particular de Palestina, resulta en una vulneració sistemàtica dels drets humans que afecta especialment a dones i nenes”, explica a Xarxanet una de les membres d’Hèlia, l’entitat que lidera la iniciativa i que treballa en temes de solidaritat feminista amb diverses organitzacions palestines.

De fet, totes les entitats que participen a Tasharuk treballen i visibilitzen des de fa anys les vulneracions de drets i violències múltiples que afronten les dones i nenes palestines en un context marcat per l’ocupació israeliana i el sistema patriarcal dominant a la societat palestina.

El web és una plataforma on donar a conèixer aquesta realitat i tota la feina que les entitats han fet al llarg dels anys. “Considerem que en llengua catalana hi havia pocs recursos que tractin aquest tema i que donin una visió de Palestina més enfocada des del gènere, una perspectiva molt sovint oblidada”, assenyala la membre d’Hèlia.

Tasharuk s’emmarca en el projecte 'Millora de la capacitat de resiliència de les comunitats de la governació de Nablus mitjançant l’apoderament de les dones i la transversalització de gènere' que s’implementa a Palestina i Catalunya entre gener de 2021 i juny de 2022 i se centra en dos pilars bàsics: l’empoderament de les dones, i la corresponsabilitat de les comunitats i institucions locals en l’equitat de gènere.

Un espai amb recursos fruit d’experiències i visions compartides

Tasharuk vol plasmar aquests aprenentatges sorgits de les experiències d’intercanvi, coneixement i reflexió amb activistes, creadores i organitzacions de dones palestines, donant protagonisme a les seves veus i relats. Amb aquest objectiu, el web aborda la implementació de l’agenda sobre gènere, pau i seguretat a Palestina, alhora que visibilitza les experiències i produccions artístiques de dones palestines. 

És un espai on s’hi poden trobar tota mena de continguts, com pel·lícules i documentals; contactes amb cineastes, activistes i organitzacions de dones palestines; relats orals i escrits en primera persona de dones palestines que estan superant situacions de violència masclista; així com publicacions i guies didàctiques per continuar treballant en la sensibilització en aquest àmbit. De moment, els continguts estan disponibles en català i en castellà.

“Alhora, volem fer-ho des d’un punt de vista de compartir experiències i visibilitzar temes positius que s’estan fent a Palestina, perquè normalment les notícies que ens arriben del país sempre parlen de violència i desastres que es produeixen en el context del conflicte polític i militar”, convé la membre d’Hèlia

Tanmateix, destaca els ensenyaments que des de Catalunya podem extraure de la resiliència i la manera en què dones i nenes palestines fan front a aquestes situacions tan difícils. “Darrere de Tasharuk hi ha molt de sentit d’aprenentatge que des de Catalunya podem fer de les experiències que s’estan fent a Palestina”, subratlla.

Una part important de Tasharuk consisteix a cedir el protagonisme a les dones creadores palestines, especialment les cineastes, així com recuperar la seva memòria, molt sovint oblidada per la història. En aquest sentit, la presentació del web va comptar amb la intervenció de la directora Mahassen Naser El Din, que va explicar que el cinema i altres disciplines artístiques són mitjans a través dels quals la població en general, i especialment les dones, plasmen la seva realitat i les seves lluites quotidianes.

 

Igualment, Tasharuk es presenta amb una vocació d’ampliació i creixement i preveu ampliar progressivament els seus continguts i oferir-los també en anglès i àrab. A banda, també s’afegiran informes propis sobre gènere, cultura i seguretat i la idea és donar veu a més organitzacions palestines. 

Tot plegat es produeix en un context molt difícil per a aquestes entitats, sotmeses una campanya constant d’assetjament, desprestigi i criminalització desplegada per l’Estat d’Israel. Una estratègia que s’ha intensificat des de finals del 2020 i principis del 2021 i que ha viscut el darrer episodi amb la recent declaració del Ministeri de Defensa israelià, en què ha qualificat d’organitzacions terroristes sis de les principals ONG humanitàries palestines. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari