Resolució de conflictes (II): la mediació
Comparteix
La mediació és un sistema de resolució de conflictes, aplicat en tota Europa i que en Catalunya va tenir una primera aplicació en l’àmbit familiar, principalment per resoldre qüestions pràctiques en els casos de crisi matrimonials (separacions i divorcis) i d’aquesta manera evitar la judicialització de qüestions familiars. No és en cap cas un assessorament jurídic.
L’aprovació de la llei 15/2009, del 22 de juliol, de mediació en l’àmbit del dret privat ha vingut a ampliar i donar cobertura legal a l’aplicació de la mediació a altres tipus de conflictes no familiars. Concretament, l’article 2-2 de la llei preveu expressament l’aplicació de la mediació civil per qualsevol tipus de qüestió o pretensió, en matèria de dret privat, que es pugui conèixer en un procés judicial i que es caracteritzi perquè s'hagi trencat la comunicació personal entre les parts, si aquestes han de mantenir relacions en el futur i, particularment, entre d'altres els conflictes relacionals sorgits en l'àmbit de les associacions i les fundacions.
A continuació trobareu una explicació del que suposa: avantatges i inconvenients.
Què és la mediació?
Característiques de la mediació
Les parts en la mediació
- Persones mediadores
Pot exercir com a mediador:
a) la persona que tingui un títol universitari oficial i acrediti una formació i capacitació específiques en mediació.
b) Cal que estigui col·legiat en el col·legi professional corresponent, o pertanyi a una associació professional de l’àmbit de la mediació, acreditada pel departament competent, o presti serveis com a mediador per a l' Administració.
El mediador pot comptar amb la col·laboració de tècnics, perquè intervinguin com a experts, i amb la participació de comediadors, especialment en les mediacions entre més de dues parts.
En el cas que la persona mediadora incompleixi les obligacions establertes per la llei constitutives d'infracció donarà lloc a les sancions corresponents en cada cas, després de l'expedient contradictori.
- Persones legitimades per a intervenir en un procediment de mediació
Poden intervenir en un procediment de mediació i instar-lo les persones que tenen capacitat i un interès legítim per a disposar de l’objecte de la mediació.
Els menors d'edat, si tenen prou coneixement, i, en tots els casos, els majors de dotze anys poden intervenir en els procediments de mediació que els afectin.
Les parts poden designar de comú acord la persona mediadora entre les inscrites en el Registre general del Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya. Altrament, han d'acceptar la que designi l'organisme responsable.
Desenvolupament de la mediació
El centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya
El Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya està ubicat a Pau Claris, 158, 4ª.