Àmbit
Informàtic

Per un Sant Jordi amb llicències lliures

Entitat redactora
Colectic - Informàtic
Autor/a
Colectic

Els llibres que regaleu per Sant Jordi, majoritàriament tenen tots els drets reservats. Existeixen diferents repositoris de llibres amb llicències més lliures.

Com és habitual, Sant Jordi és sinònim de roses i llibres. És el dia de l’any que les entitats surten al carrer, a explicar els seus projectes i a vendre el seu marxandatge. És el dia que regalem llibres a les persones que més apreciem. Però la gran majoria d’aquests llibres són llibres que tenen tots els drets reservats.

Això significa, que del llibre que us han regalat, no en podreu fer cap còpia, no en podreu crear una obra derivada, no en podreu fer una presentació o no podreu mostrar-la en públic. Com vèieu, la frase «tots els drets reservats» talla les ales de la creativitat.

Per sort existeixen altres maneres de protegir els drets d’autoria. Són promogudes per l’organització Creative Commons i emparen a diferents llicències. Des de llicències similars a la de drets d’autor, fins a la llicència de domini públic. Aquesta última llicència és la menys restrictiva i permet la distribució i adaptació de la mateixa obra.

Per a fer un Sant Jordi diferent, us proposem diversos repositoris de llibres que tenen llicència Creative Commons. D’aquesta manera podreu contribuir a la distribució de les obres que han decidit ser compartides o les obres que es consideren de domini públic.

Índex

Projecte Gutenberg

Projecte Guttenberg És una base de dades de llibres electrònics sota domini públic. Va ser creada per Michael Hart, l’any 1971. És considerada la biblioteca digital més antiga i va ser fundada amb l’objectiu de promoure les obres que tenen llicència de domini públic.

Actualment disposa de més de 60000 llibres en format electrònic. La majoria són llibres que tenien drets protegits però que ja han expirat. Podreu trobar obres d’Edgar Allan Poe, Charles Dickens, Arthur Conan Doyle, Mary Shelley... entre d’altres.

Entre la gran majoria d’obres en anglès, podreu trobar prop de 50 obres en català, de: Josep Maria de Sagarra, Carles Riba, Josep Carner, Joan Puig i Ferreter i Joan Maragall. També podreu trobar traduccions al català d’algunes obres de Mark Twain i William Shakespeare.

La majoria d’obres són en anglès, però també podeu trobar obres en alemany, francès, italià, portuguès, castellà i algunes en català!

Viquillibres

Viquillibres és un projecte de la Fundació Wikimedia que es va crear el 10 de juliol del 2003 amb la finalitat de crear una col·lecció completa de llibres amb llicència lliure. L’entitat Amical Wikimedia és l’entitat que dóna suport a Viquillibres. Viquillibres compta amb 76 comunitats de diferents llengües. Una de les llengües que compta Viquillibres és el català.

La comunitat catalana de Viquillibres ha publicat 157 llibres en llengua catalana. La gran majoria d’aquests llibres són manuals o llibres de text educatiu. Aquesta comunitat també està treballant en un subprojecte anomenat Viquijúnior, amb llibres per a infants de 0 a 12 anys.

Viquitexts

Viquitexts és una altre projecte de la Fundació Wikimedia amb l’objectiu de crear una biblioteca digital de textos lliures. L’entitat Amical Wikimedia és l’entitat que dóna suport al projecte en català de Viquitexts. Actualment Viquitexts disposa de 815 llibres en domini públic o llicència lliure de 572 autories diferents.

Alguns dels llibres disponibles a Viquitexts són: Obres de Ramon Llull, La punyalada, L’auca del senyor esteve i els diàlegs de Plató.

Europeana

Europeana és un portal d’Internet que facilita l’accés a milions de llibres, pintures, pel·lícules, fotografies, objectes de museu i documents d’arxiu, que han estat digitalitzats per museus, biblioteques i arxius de diferents països europeus. Va ser creat el 2008 i hi participen gairebé 1500 institucions europees.

Europeana no té un directori específic de llibres, però si cerqueu un llibre en concret, possiblement està allotjat en alguna de les institucions que col·labora en el projecte. En el cercador d’Europeana podreu filtrar els resultats per llibre.

Github

Github és altament conegut per ser un repositori de projectes de programari lliure. En aquest repositori podreu trobar molts projectes desenvolupats per persones d’arreu del món. Cada persona usuària guarda els seus projectes en la seva pàgina de GitHub.

Encara que l’enfocament de GitHub és de programari lliure, també hi caben altres tipus de projectes. En alguna altra ocasió ja hem explicat com les entitats poden aprofitar Git Hub i en aquest cas explicarem el repositori de llibres que té GitHub.

Un equip de desenvolupadors que tenen compte a Github s’han organitzat sota el nom d'Ebook Foundation. En la seva pàgina de Github han recopilat més de 2000 llibres sobre tecnologia. Aquests llibres estan agrupats en diferents temàtiques i es poden descarregar en PDF.

Comparteix i difon