Àmbit de la notícia
Internacional

'Un ordinador per a cada escola', més eines d’educació pels Campaments de Refugiats Sahrauís

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • El campament de refugiats d'Smara és dels més grans de la zona del Sàhara occidental.
    El campament de refugiats d'Smara és dels més grans de la zona del Sàhara occidental. Font: Una finestra al món: Sàhara Occidental
  • Desenvolupen projectes als camps de refugiats de Tindouf (Argèlia) i a territoris del Marroc.
    Desenvolupen projectes als camps de refugiats de Tindouf (Argèlia) i a territoris del Marroc. Font: ACAPS
  • El conflicte diplomàtic ha provocat la vulneració de drets humans de les persones migrades i refugiaedes.
    Font: Flickr (Llicència CC)

Des de l’Associació Sàhara Horta han engegat la campanya per ajudar totes les escoles dels Campaments de Refugiats a disposar d'uns millors mitjans educatius.

La situació actual dels centres educatius dels Campaments de Refugiats Sahrauís és precària, falten mitjans per facilitar l’educació dels infants i formació a tot el professorat per tal de saber-los utilitzar. Una de les mancances més evidents és la falta d’ordinadors amb connexió a Internet, una eina que permet obrir una finestra al món.

És per aquest motiu que des de l’Associació Sàhara Horta han engegat el projecte ‘Un ordinador per a cada escola’, amb l’objectiu final de formar tot el professorat sahrauí i proveir amb ordinadors, a poc a poc, el total d’escoles que hi ha als Campaments de Refugiats.

Un projecte que va néixer d’un objectiu d’aprenentatge i servei, ja al curs de l’any anterior, 2020. “La idea principal era posar en contacte una escola del campament amb una escola d’aquí de Catalunya”, explica Manel Ebrí, president de l’Associació Sàhara Horta. Gràcies al conveni d’agermanament que compten amb la daira (barri) de Bucraa, situat a la wilaya (ciutat) de l’Aaiun, varen poder connectar una escola d’aquesta daira amb l’Institut d’Hostaleria i Turisme de Can Dragó.

Un aprenentatge de doble sentit

Des de l’Associació Sàhara Horta han creat aquest projecte amb un doble objectiu pedagògic: als Campaments Sahrauís, la segona llengua que estudien els alumnes és el castellà i, a les escoles catalanes, hi ha una part fonamental d’educació en valors, solidaritat, interculturalitat i respecte. Per tant, l’objectiu era connectar aquestes dues realitats per crear un aprenentatge i un benefici tant pels estudiants sahrauís, com pels catalans.

La primera part del projecte va patir dificultats per les quals s’ha hagut de redreçar. Durant el curs 2020, l’Associació Sàhara Horta va enviar un equipament d’ordinador, mòdem i un transformador de corrent contínua a una escola de Bucraa per fer realitat el projecte. “Ens vam trobar que l’hora de millor connexió a Internet de l’escola era a la nit, els infants no podien treure’n profit”, afirma Manel Ebrí. A partir d’aquí es va replantejar l’activitat: en comptes de crear una connexió en línia, es poden gravar vídeos i enviar-los.

Estat actual del projecte

“Vaig tenir un sentiment d’agraïment, per part del professorat, i d’humanitat, que sabia que havia de tirar-ho endavant”, relata Manel Ebrí. L’objectiu actual del projecte és comprar un ordinador per a cada escola dels Campaments de Refugiats Sahrauís: n’hi ha un total de vint-i-sis de primària i dotze de secundària. Al mes de setembre, es va iniciar una campanya de finançament col·lectiu per aconseguir fons econòmic per continuar comprant el material.

Des del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, els van oferir cinc ordinadors portàtils que ja han estat enviats cap als Campaments de Refugiats Sahrauís. L’objectiu de l’enviament d’aquests cinc primers ordinadors és formar correctament a tot el professorat: l’Associació Sàhara Horta està en contacte permanent amb la Unió de Professors i Professores Sahrauís, per dur a terme aquest primer pas de la tasca.

“Nosaltres seguim amb la campanya per fer arribar ordinadors a les escoles. Paral·lelament, fer formació als professors és imprescindible”, explica Manel Ebrí, que afirma que la bretxa digital és absolutament descomunal.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari