Joies amb valor social que emocionen
Comparteix
Les noves col·leccions de joies de la Fundació Ramon Noguera han estat dissenyades i elaborades per persones amb discapacitat intel·lectual.
L’alegria, la por, l’amor i la tristesa són sentiments que, qui més qui menys, tots hem tingut davant d’una pandèmia que ha causat un profund impacte emocional a la societat. Aquestes emocions són també les que han inspirat les noves col·leccions de joies de la Fundació Ramon Noguera.
Són joies que emocionen i tenen valor social perquè han estat dissenyades i elaborades de forma artesanal per persones amb discapacitat intel·lectual als centres ocupacionals de l’entitat. Aquestes cinc noves col·leccions volen transmetre, a través de les mans les persones que elaboren aquestes peces úniques, emocions que ens han desbordat en aquest temps d’emergència emocional que vivim.
Font: Jordi Roca / Fundació Ramon Noguera.
“Tot el procés és fet per nosaltres, des del disseny fins a la venda, i l’objectiu principal és estar present a la societat gironina i en el nostre entorn més proper en aquests dies tan entranyables com són les festes de Nadal, moments de trobada i de celebració amb família i amics que fan aflorar aquests sentiments”, ha explicat Pepita Perich, directora gerent de la Fundació Ramon i Noguera, a la presentació de les col·leccions, que es va fer al Centre Ocupacional Montilivi.
Les cinc col·leccions consten d’un total de dinou peces, fetes amb materials de qualitat i acabats amb plata de llei, de les quals se n’han produït 800 unitats. S’hi poden trobar arracades, penjolls, collarets i anells, peces amb molta personalitat que segueixen les últimes tendències de moda i són el regal perfecte per aquestes festes. “Els nostres productes amb valor social són motiu de regal en aquestes ocasions tan especials, són joies ideals com a regals de Nadal”, afegeix Perich.
Font: Jordi Roca / Fundació Ramon Noguera.
Més implicació en el procés creatiu
Un valor social que enguany encara té més significació, atès que, com a novetat, s’ha implicat encara més en tot el procés les persones que elaboren les joies als tallers dels centres ocupacionals de la Fundació. Així, han participat a fons en el procés creatiu del disseny de les col·leccions, a través de pluges d’idees i proves amb materials i peces de mostra, sempre amb el suport dels professionals que els atenen i els guien.
“A banda del seu valor estètic, és important el valor social que hi ha al darrere”, remarca l’Esther Triadó, directora del Centre Ocupacional Montilivi, que explica que les persones usuàries dels centres “puguin elaborar aquestes joies potencia les seves capacitats i habilitats i els repercuteix en una millora de la qualitat de vida”.
Així, les peces són elaborades com una activitat d’ocupació terapèutica de persones amb discapacitat intel·lectual i tant els dissenys com les tècniques de creació i els materials utilitzats es treballen des d’una perspectiva social, no només estètica, per poder adaptar els processos a les capacitats de les persones.
Font: Jordi Roca / Fundació Ramon Noguera.
Un any més, la joiera i gemmòloga gironina Mariona Quera ha col·laborat amb el projecte i ha creat una de les cinc col·leccions per a l’ocasió. “Aquestes peces simbolitzen unes onades en representació de les fluctuacions de les diferents emocions i sentiments que podem sentir les persones”, destaca.
Qui vulgui comprar aquestes col·leccions ho pot fer a la botiga-showroom de la Fundació Ramon Noguera (c/Indústria, 22, Girona), a la tenda online de l’entitat (www.lafundacio.net) i als centres ocupacionals de Girona (av. Montilivi, 123) i de Llagostera (c/Lleó I).
Afegeix un nou comentari