Àmbit de la notícia
Internacional

La incorporació del voluntariat a les entitats: sumar per arribar més lluny

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • Eccit és una entitat que va néixer a Girona i ha crescut arreu del territori.
    Eccit és una entitat que va néixer fa més d'una dècada a Girona i ha crescut arreu del territori. Font: Eccit. Font: Eccit
  • L'Associació Azahara enfoca accions prioritàries en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.
    L'Associació Azahara enfoca accions prioritàries en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. Font: Associació Azahara. Font: Associació Azahara
  • Una de les sessions de formació per a persones voluntàries a Eccit.
    Una de les sessions de formació per a persones voluntàries a Eccit. Font: Eccit. Font: Eccit

Conversem amb l'Associació Azahara i Eccit sobre la importància del voluntariat i com incorporar-lo a les entitats.

En el món de l’associacionisme, la figura de la persona voluntària té una importància cabdal per al desenvolupament de la tasca de les entitats. Format per aquelles persones que decideixen implicar-se i lliurar altruistament el seu temps sense esperar-ne cap retribució a canvi, el voluntariat és el múscul que mou i fa possible tirar endavant les iniciatives de les organitzacions i n’és un dels eixos vertebradors.

“Per a Azahara les persones voluntàries són primordials perquè estan presents a tots els nostres projectes, sempre comptem amb elles”, explica la Salima Abdessamie, coordinadora tècnica de l’associació.

El cas d’Azahara, una associació de Salt que treballa pel foment de l'emprenedoria social entre col·lectius d'origen divers i la Cooperació al Desenvolupament al Nord del Marroc, és el de tantes i tantes entitats catalanes que tenen en el voluntariat un dels motors de la seva acció. “Comptem amb estudiants universitàries, que obtenen crèdits per la seva tasca a l’entitat; voluntàries corporatives, gràcies a convenis que tenim amb empreses del territori; i persones que venen directament a l’entitat, que al final són amb qui es crea un vincle més fort”, exposa Abdessamie.

La tasca principal de l’associació saltenca, basada en els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 (ODS), se centra a crear ecosistemes, emprenedoria social i cultural a través de projectes vinculats a l’educació i la cultura, la inclusió i la cooperació al desenvolupament. Tot plegat, amb la missió de generar un canvi global a través de la innovació social, fomentar societats pacífiques i justes, sensibilitzar i conscienciar la societat en valors, generar una cultura solidària. 

“Treballem a nivell de Catalunya i la resta de l’Estat, com també en projectes de cooperació i desenvolupament amb el Nord d’Àfrica i el Marroc, concretament”, apunta la coordinadora tècnica d’Azahara. Uns eixos d’acció que fan realitat amb la col·laboració indispensable de les persones voluntàries. 

Entre totes han dut a terme iniciatives tan estimulants com 'Mixtura', un projecte d'innovació per fomentar la cohesió social i la convivència a Salt, que l'any passat va iniciar el podcast 'Tot és mixtura'; o 'Vibrart', una iniciativa de mediació artística comunitària per facilitar la inclusió social i promoure la igualtat; així com tallers per acostar la tecnologia i la robòtica als centres educatius. A més, aquest estiu l'entitat organitzarà de nou estades solidàries.

El voluntariat també és un dels fonaments en què s’assenta l’acció d’Eccit, una entitat nascuda fa més d’una dècada a Girona i s’ha estès arreu de Catalunya i a ambdues bandes de la Mediterrània amb l’objectiu de fomentar la interculturalitat, la solidaritat entre els pobles i l’acollida a persones nouvingudes. 

El president d’Eccit, Yasser Saadoune, explica a Xarxanet que la voluntat de l’entitat és treballar la cooperació al desenvolupament des d’una perspectiva d’intercanvi bilateral: “volem trencar amb la idea de cooperació tradicional nord-sud, tractem d’aprendre i compartir experiències”, explica, alhora que deixa clar que “no anem a salvar el món”. 

Entre els projectes destacats de l’entitat hi ha els intercanvis educatius que des de fa més de deu anys organitza entre mestres de Girona i Xauen, al Marroc, amb l’anhel de conèixer més a fons els contextos socials i culturals de l’alumnat per així comprendre’l i acompanyar-lo de la millor manera. 

A banda, Eccit també fa tallers de cuina com eina de promoció cultural, artística i d’inclusió social, formacions de convivència i interculturalitat, jornades de sensibilització i cursos de primera acollida per a persones nouvingudes, entre altres. Per tot plegat, explica Saadoune, les persones voluntàries també són una peça essencial de l’engranatge. 

Planificar el procés d'incorporació a l'entitat

Una de les claus de volta perquè l’entrada de la persona voluntària sigui un èxit rau en el procés d’incorporació. Dur-lo a terme de manera reeixida ajudarà a reforçar la identificació de la persona amb els objectius de l’entitat, potenciar la seva motivació i assolir un compromís estable, entre altres objectius. 

A Azahara cerquen persones voluntàries que tinguin una actitud positiva, oberta i compromesa: “busquem persones responsables i una implicació real amb el projecte”, afirma Abdessamie, a banda, esclar, del respecte imprescindible a tot tipus de persones en una entitat formada per gent diversa. 

Uns valors que també busquen a Eccit, des d’on consideren que “la confiança” és la clau per a integrar persones voluntàries. “Ens interessa comptar amb persones motivades i amb ganes, qui cregui que un altre món és possible i vulgui provocar canvis a partir d’espais democràtics es pot apuntar al carro d’Eccit”, assenyala el Yasser Saadoune.

Ambdues entitats compten amb el seu propi pla de voluntariat, una eina de caràcter intern on s’organitzen i es planifiquen tots els processos vinculats amb la gestió de persones voluntàries, i que abasta qüestions com la captació i selecció de persones, els processos d’acollida, formació i participació del voluntariat dins l’entitat. 

“Nosaltres tenim un tipus de voluntariat molt participatiu, la majoria són persones que ja han participat en projectes de l’entitat, com els intercanvis de professorat o les activitats lúdiques que fem, i després no es desvinculen sinó que es queden amb nosaltres i col·laboren en el que faci falta; alhora quan fem convocatòries de voluntariat el cert és que la resposta és brutal”, expliquen des d’Eccit. Per exemple, comptem amb prop d’una cinquantena de voluntàries actives, organitzades a través d’un grup de WhatsApp i disposades a donar un cop de mà.  

La incorporació d’una persona voluntària es desenvolupa en diverses fases. A Azahara, primer es fa una trucada a la persona interessada i se segueix amb una reunió presencial o telemàtica per proposar-li els projectes on millor pot encaixar i compartir les seves capacitats. Quan ja hi ha un grup de persones concretes, s’organitza una formació conjunta, un element molt rellevant en el procés d’incorporació a l’organització.

Formar per facilitar l'encaix i implicar les persones voluntàries 

Moltes vegades, malgrat que la disposició sigui bona per part de les persones voluntàries, cal reforçar-ne les capacitats: “Aquí és on l’entitat té un paper important, que és la formació”, diuen des d’Azahara. Dins del pla de voluntariat de l’associació, les sessions de formació, fetes des d’una perspectiva intercultural i de gènere, tenen una gran importància. “Formem les voluntàries perquè puguin tenir eines i recursos que els permetin fer de la millor manera la tasca que se’ls encomani”, manifesta la Salima Abdessamie. 

La formació és una part important del que s'endú una persona voluntària d’Azahara, també “els reptes que plantegen els projectes, que al cap i a la fi aporten recursos útils per a la vida personal de cadascú; els donen un bagatge que pot ser molt valuós per al creixement tant personal com professional de la persona”, sosté.

Per a Eccit la formació també és un pas molt rellevant per integrar les voluntàries i compartir l’ideari i els valors de l’entitat. Hi ha sessions de formació per a cada projecte i no és un procés estàtic, sinó continuat en el temps. 

“Eccit funciona de manera molt horitzontal i intentem implicar les persones voluntàries tant com podem, en aquest sentit, poden formar part de les reunions de la junta de l’entitat”, diu el Yasser. A banda, també participen en reunions o estades que s’organitzen anualment per fer equip, reforçar lligams, treballar en temes pendents i fer les formacions que es precisin.   

Ara, l’entitat ja ho té tot a punt per reprendre el viatges sociocultural i de voluntariat al nord del Marroc, que van quedar suspesos els últims dos anys arran de la pandèmia. El d’enguany tindrà lloc del 25 de juny al 2 de juliol i “va molt més enllà de fer turisme”; proposa una aproximació a més profunda a la cultura marroquina i és una oportunitat per conèixer la realitat social i cultural del país, així com interaccionar i crear lligams interculturals amb la seva gent i el seu teixit associatiu.

Les persones que hi vulguin participar hauran d’assistir a dues jornades formatives que serviran per conèixer el grup, repassar tot el que es farà a l’estada i reflexionar sobre la situació del país de destí i l’ètica dels viatges solidaris. “El que aporten aquests viatges és molt: companyonia, noves amistats, trencar estereotips, conèixer un país nou, experiència en dinamització comunitària i moltes coses més”, enumera Yasser Saadoune.

Amb tot, la vertadera força del voluntariat és compartir, l’experiència vital que proporciona, i el poder transformador que exerceix en les persones. A Azahara ho tenen clar: “Tothom que forma part del nostre equip es converteix en família, tots aprenem de tots, i això és el més interessant”, assevera la Salima. “A Eccit nosaltres posem l’eina, que és l’associació, i les persones voluntàries fan el seu propi camí, que ens enriqueix a tots i a totes i ens permet arribar més lluny”, rebla Saddoune.  

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari