Àmbit de la notícia
Cultural

El teatre com a eina de gestió emocional

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • Les participants de Virals durant el Judici-Debat del curs passat. Font: Projecte Virals
    Les participants de Virals durant el Judici-Debat del curs passat. Font: Projecte Virals
  • Les participants de Virals en una de les sessions de creativitat. Font: Projecte Virals
    Les participants de Virals en una de les sessions de creativitat. Font: Projecte Virals
  • Les participants de Virals en una de les sessions de creativitat. Font: Projecte Virals
    Les participants de Virals en una de les sessions de creativitat. Font: Projecte Virals

El projecte Virals porta tres anys treballant amb joves de Terrassa a través de metodologies del llenguatge escènic.

Fa tres anys, quan encara ens trobàvem en el moment més crític de la pandèmia, la Mireia Gubianas, actriu i docent, i la Miren Icazuriaga, docent de filosofia i consultora pedagògica, van detectar una necessitat en les seves alumnes: "no tenien eines suficients per gestionar emocionalment el que ens estava passant".

Va ser llavors quan les dues docents es van decidir a crear Virals, un projecte educatiu per acompanyar la gestió emocional d'adolescents i joves a partir d'eines de pensament, creatives i teatrals. "Hem detectat molta solitud entre la població més jove", explica Gubianas, "i, per això, vam decidir crear una activitat que potenciï el vincle entre les participants, creant un entorn de seguretat".

Virals crea un espai d'expressió a través d'una metodologia escènica que es basa en dos eixos. D'una banda, les joves participen en la creació de projectes escènics, plàstics o de qualsevol altra disciplina artística. A més, Virals ha creat unes rutes amb l'objectiu de mostrar a les joves les propostes culturals locals, aquelles que tenen a l'abast a la seva mateixa ciutat.

"Hi ha una desafecció molt alarmant de les joves cap a certa cultura", comenta Gubianas, "moltes vegades no consumeixen cultura perquè necessiten un acompanyament i una prescripció, i això també s'ha de fer".

Les joves, al centre del debat

"Cal mirar què es programa", comenta l'actriu i docent Mireia Gubianas, "si volem apropar la cultura i, en especial, el teatre a la joventut, hem d'entendre que la cultura també és Tik Tok i els mems, per exemple. Si programem en aquests termes, si entenem el seu llenguatge, els tornarem a portar al teatre".

Ahir mateix les trenta joves que han participat en el Projecte Virals durant aquest curs van tornar al teatre, i es van apoderar d'ell, per posar la seva veu al centre. El Teatre Alegria de Terrassa va acollir un Judici-Debat teatralitzat creat col·lectivament pel grup de joves d'entre 14 i 18 anys que han participat enguany en el projecte.

A través d'una crida a tota la ciutadania de Terrassa, les adolescents van reflexionar sobre si a la ciutat es defensa la cultura com a dret fonamental per a la joventut.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari