5 llibres per un Sant Jordi amb continguts socials
Comparteix
Les formes de vida en comunitat, la vida a una presó, les pèrdues gestacionals, les abraçades com a eina de relació i cura i les relacions entre mares i filles són temes de llibres nous que es poden comprar aquest Sant Jordi.
Entre les novetats que surten per Sant Jordi, tot i que no són dels llibres més comercials, n'hi ha moltes amb temàtica social. Un petit recull i si estireu el fil de les editorials o les autores segurament en trobareu molts més.
- 'Teixir comunitats'. Cooperativa Fil a l'agulla.
Escrit de manera col·lectiva i coordinat per Mireia Parera, aquest llibre recull l'experiència de la cooperativa Fil a l'agulla en l'acompanyament a diverses comunitats. Publicat per Pol·len Edicions, està pensat tant per a persones que ja viuen en comunitats, com per a les que ho tenen al cap i volen fer el pas. També pot servir com a eina per a les que tenen curiositat per saber com és la vida en comunitat i no en saben res.
Entre les presentacions programades del llibre, n'hi ha una el divendres 21 d'abril, a les 18 h, al local de Fil a l'agulla, al carrer de Sants, 10, a Barcelona. L'acte està obert a tothom, però cal fer la inscripció.
Reserva’t la data! Et convidem a la Presentació del llibre TEIXIR COMUNITATS. Invitació per pensar la vida en comú
— Fil a l'agulla Coop. (@Filalagullacoop) April 14, 2023
Divendres 21 d’abril
18h
Local de Fil a l’agulla (Carrer de sants, 10, BCN).
Inscriu-t’hi aquí: https://t.co/SAAt1PVg4W@pol_lenedicions pic.twitter.com/gZljjitwXW
- 'Abraçades'. Victòria Molins.
La religiosa i activista Victòria Molins recull algunes de les experiències viscudes a l'Hospital de Campanya de la Parròquia de Santa Anna, a Barcelona, en el seu nou llibre. Explica que el títol és 'Abraçades' (Editorial Claret) per "la terrible abstinència de contacte físic durant els anys de pandèmia per la Covid-19".
Com fa habitualment en les seves narracions inspirades en situacions viscudes i experiències compartides, gairebé sempre amb persones en situació de molta vulnerabilitat, l'autora parla d'abraçades i de persones. Molins és religiosa de la Companyia de Santa Teresa de Jesús, educadora de carrer, periodista i escriptora. El dimecres 19 d'abril, a les 19 h, es fa una presentació del llibre a la Parròquia de Santa Anna, carrer de Santa Anna, 29, a Barcelona.
Presentació del Llibre ABRAÇADES de @MolinsViqui70 dimecres 19 d’Abril a les 19:00 a @SantaAnnaChurch vivències viscudes amb persones vulnerables i necessitades. Cada abraçada una història. Us esperem C/Santa Anna 29, de Barcelona. També Streaming pic.twitter.com/0iPmvkQDC4
@hospitalcampany (@hospitalcampany) April 12, 2023
- 'Maternitat invisible'. Elisenda Pascual i Alba Falgarona.
En un format de poesia narrativa i amb il·lustracions d'Alba Falgarona, Wäwä, Elisenda Pascual explica com ha viscut tres pèrdues gestacionals. 'Maternitat invisible' (Pol·len Edicions) es presenta com una reflexió serena sobre el dolor, la pèrdua i el dol. I va més enllà, perquè aborda aspectes com ara les dones sense fills ni filles i els rols socials d'aquestes dones.
Elisenda Pascual, que és psicòloga, psicoterapeuta i escriptora, acompanya famílies en procés de criança. És fundadora d'Acompanyament Familiar i Cursos Crianza Respetuosa. I Alba Falgarona, que treballa com a il·lustradora professional sota el nom artístic de Wäwä Il·lustració, dibuixa tant per a projectes editorials com il·lustra cartells i fa murals de carrer. La col·laboració entre totes dues a 'Maternitat invisible' encara les pèrdues gestacionals, una realitat que continua sent un tema que incomoda i neguiteja.
- 'Històries de la Model'. Jordi de Miguel i Susanna Martín.
Jordi de Miguel és l'autor del guió i Susanna Martín, de les il·lustracions, del llibre 'Històries de la Model'. El còmic recorre l'evolució de l'històric centre penitenciari de Barcelona, sense oblidar el seu paper d'icona de la repressió política i social. Oberta l'any 1904, s'explica què hi va passar a dins i a fora des d'aquell moment fins ara a través del testimoni de persones que hi van estar preses i de familiars. Tortures, motins i també històries de solidaritat i de lluites per drets.
Coordinat per Crític i editat per l'Ajuntament de Barcelona, es recull la veu, entre d'altres, de l'advocat August Gil Matamala; Anna Sallés i Josep Ferrándiz, que van ser preses polítiques, i de Jordi, exmembre de la Coordinadora de Presos en Lucha (COPEL).
- 'De mares a filles'. Marina Subirats.
El vincle mare-filla és l'eix principal de la reflexió que teixeix la sociòloga Marina Subirats al llibre 'De mares a filles', que duu el subtítol 'La transmissió de la feminitat i la seva evolució' (Edicions 62). I ho escriu des de l'experiència viscuda i amb els paràmetres de la transmissió de la feminitat.
"Intento explicar, més enllà de parlar de culpabilitats o de l'enyorament que sentim per la mare, què ens van transmetre per fer-nos dones. Començant per l'experiència viscuda, però intentant saber també què els ha passat a altres dones", resumeix Subirats, que és sociòloga especialitzada en els camps de sociologia de l'educació i sociologia de la dona.
Afegeix un nou comentari