Àmbit de la notícia
Internacional

Catalunya: referent en polítiques LGTBIQ+ a Europa

Entitat redactora
IdemTV
Autor/a
Carme Porta
  • Helena Dalli recollint el premi a Brussel·les.
    Helena Dalli recollint el premi a Brussel·les.

La Comissió Europea ha premiat la Generalitat amb el segon guardó en la categoria especial de promoció de la inclusió LGTBIQ del seu Premi Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat.

Catalunya s’ha posicionat en el lideratge de les polítiques públiques LGTBIQ+, i així ho reconeix el Premi Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat de la Comissió Europea, que enguany ha entregat el segon guardó a la Generalitat de Catalunya en la categoria especial de promoció de la inclusió LGTBIQ, com a reconeixement per la Xarxa SAI (Serveis d’Atenció Integral). Actualment, la xarxa té 114 serveis en marxa arreu de Catalunya.

El guardó també destaca la presa de protagonisme de les polítiques LGTBIQ+ en l’acció del Govern. En concret, durant aquesta legislatura es va crear la Direcció General de Polítiques Públiques LGBTI+, una reivindicació de les entitats, resultat d’una evolució natural del que va ser el programa per al col·lectiu LGTBI creat l’any 2004.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que va recollir el premi a Brussel·les, va subratllar que “en un context de retrocés en els drets LGBTI+ en diversos països, calen polítiques d'igualtat fermes per contrarestar els grups d’extrema dreta i continuar avançant cap a una societat més justa, més equitativa i lliure de qualsevol expressió d’odi”.

Per la seva banda l’Ajuntament de Terrassa va ser guardonat amb el premi d’or en la categoria d’autoritats locals de més de 50.000 habitants “per la seva forta estratègia interseccional i transversal al voltant de la inclusió i la diversitat”. Terrassa ha quedat per davant de Brussel·les i Hèlsinki, que van rebre els guardons de plata i de bronze respectivament.

Uns premis per la tasca d’inclusió

Els Premis Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat són en reconeixement i per a la visibilitat de les bones pràctiques polítiques de les administracions locals i regionals de la Unió Europea que “exerceixen un paper clau en la promoció de la diversitat i la inclusió, creant llocs segurs, acollidors i hospitalaris perquè els residents visquin i prosperin” va destacar la comissària europea d’Igualtat, Helena Dalli.

Dalli va assenyalar també la importància de treballar a escala local: “Construint comunitats inclusives, en l’àmbit municipal i regional, podem construir una veritable Unió de la Igualtat a Europa”, i també va subratllar el fet que “la dedicació, esforç i extraordinària tasca de les premiades són una inspiració per a la resta”.

Catalunya, pionera a Europa

Aquest reconeixement a nivell europeu ve a subratllar una feina que a Catalunya ja fa anys que es duu a terme. De fet, la Generalitat va ser el primer govern del món a tenir un programa executiu específic. A més, el Govern va formar part de l’ILGA, desde la qual va liderar una xarxa de governs inclusius.

De manera, semblant, l’Ajuntament de Barcelona, i després la mateixa Generalitat, va ser la primera administració a tenir un consell de participació LGTBIQ+. A més, diferents administracions catalanes ja han apostat, des del 2004, per polítiques públiques LGTBI.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari