Trencar tabús sobre l’avortament: una acció d’autocura i empoderament
Comparteix
El Consell de la Joventut de Barcelona i el Centre Jove d'Atenció a les Sexualitats presenten la campanya ‘Avortament és autocura, no demanem perdó’, per oferir espais segurs i desestigmatitzar la pràctica.
L’educació sexual és un element clau per al desenvolupament de les adolescents i la joventut, ja que, encara avui, hi ha certa desconeixença sobre aspectes entorn la salut sexual que són imprescindibles per a la coneixença del propi cos i la sexualitat. Sovint, l’enorme quantitat d’informació a la qual poden accedir les joves només provoca embolics, confusions i percepcions errònies que desenllacen en barreres i dubtes sobre un assumpte tan natural i quotidià com és la sexualitat.
L’avortament sempre ha estat envoltat de tabús, estigmes i judicis negatius, i la majoria de joves no s’atreveixen a expressar-se i parlar-ne. Fruit d’aquesta situació i per a combatre-la, el Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) i el Centre Jove d'Atenció a les Sexualitats (CJAS), de l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius, han llençat la campanya ‘Avortament és autocura, no demanem perdó’, per visibilitzar la pràctica de manera positiva, donar a conèixer els drets que tenen les joves i generar espais de trobada segurs per compartir experiències, sempre des d’una perspectiva feminista.
“Penso que cal fer visible que l'avortament és una pràctica molt comuna, malgrat que no se'n parli. Tenim estudis que afirmen que al voltant d'una de cada tres dones en la seva etapa fèrtil practicarà un avortament”, expressa Maria González, coordinadora de l’àrea comunitària del CJAS. A través de la campanya, pretenen obrir escletxes perquè les joves tinguin accés a informació fiable i contrastada sobre l’avortament i espais tranquils per parlar-ne per trencar amb els tabús i els estigmes que envolten amb aquesta pràctica.
Vols avortar? Saps quines passes has de fer?
— Centre Jove d'Atenció a les Sexualitats (Cjas) (@centrejove) June 14, 2023
Qualsevol persona pot accedir a l'avortament de manera pública i gratuïta, amb independència de la seva situació administrativa o legal. És el nostre dret! https://t.co/UM70dJwQw1 pic.twitter.com/ieax6hmj3o
Compartir relats i intercanviar experiències com a motor d’empoderament
La campanya es desglossa en diferents branques. Per una banda, per tal de crear una fotografia de l’actualitat, s’està distribuint una enquesta per determinar els coneixements de la gent jove, les barreres que s’han pogut trobar per accedir a informació sobre l’avortament o sobre mètodes anticonceptius. “Volem descobrir realment si hi ha un desconeixement sobre la informació per part de les joves”, explica Marta Amigó, membre del secretariat del CJB.
De moment, des del llançament de la campanya, l’enquesta ha estat resposta per tres-centes persones. “Haver aconseguit en tan poc temps tantes respostes és un indicador que ens demostra que és un tema que interessa. Realment calia obrir aquest espai i veiem que la població jove ho detecta com a necessitat”, destaca González. A més, afegeix que és important que les joves puguin viure sense vergonya el seu dret garantit a l’avortament.
La difusió d’informació per arribar a la majoria de joves
Una altra pota de la campanya són les càpsules informatives que es difonen a través de les xarxes socials. “Volem fer arribar la informació, més amb la recent llei que s'ha aprovat sobre l’avortament i, sobretot, en el context polític d’extrema dreta que aflora. El millor mecanisme de defensa és la informació, perquè se'n parli”, reivindica Amigó.
La iniciativa també inclou accions que traspassen les pantalles com, per exemple, el Vermut Feminista que es va celebrar el divendres 2 de juny a Barcelona. Un gran nombre de persones van assistir-hi i l’acte es va convertir en un espai per compartir experiències, teixir aliances i per donar a conèixer l’essència de la campanya. “T'adones que, pràcticament, hi ha tantes experiències com persones que han avortat”, resumeix González.
"Van venir moltes noies que van compartir com ho havien viscut elles. Ens vam trobar que, per exemple, per una noia havia sigut molt traumàtic, però per una altra havia sigut la decisió més empoderant de la seva vida. T'adones que, moltes vegades, la part del trauma també ve molt donada per la desconeixença i pel tracte de les persones que et trobes durant tot el procés”, assenyala la membre del secretariat del CJB.
Una lluita que només ha fet que començar
Darrere aquestes accions d’empoderament, la valoració que les entitats organitzadores fan de la campanya és molt positiva, ja que estan rebent una allau d’agraïments i totes les activitats compten amb molt de seguiment i participació. La campanya s’allargarà fins al 28 de setembre, el Dia Internacional per a la Despenalització de l’Avortament, i la idea del CJB i el CJAS és organitzar un acte de cloenda i conclusió de les dades recopilades.
“No tenim referents i, el poc que se’n parla, es fa des de l’estigma. És a dir, des d'una vivència única, la qual, potser, ha estat conseqüència d'una situació molt concreta i ha sigut forçosament dolorosa. Qualsevol experiència que s’escapi d'aquest model estigmatitzat també acaba sent assenyalada i també acaba sent tabú”, diu Maria González.
És per aquest motiu que cal actuar i que, des de les organitzacions, plantegen unes reivindicacions més concretes i demanen canvis a les institucions i a l’administració. “Hem de fer-nos fortes en aquest combat contra l’estigma que, en definitiva, passa per una transformació social de base”, conclou la coordinadora de l’àrea comunitària del CJAS.
Afegeix un nou comentari