Àmbit de la notícia
Cultural

El Museu Casteller de Catalunya obre les seves portes a Valls

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • El museu compta amb més de dues hores de material audiovisual en el qual destaca un espectacle immersiu únic.
    El museu compta amb més de dues hores de material audiovisual en el qual destaca un espectacle immersiu únic. Font: Departament de Cultura de la Generalitat
  • Món Casteller és en un centre museístic d'experiències per sentir i viure les emocions dels castells.
    Món Casteller és en un centre museístic d'experiències per sentir i viure les emocions dels castells. Font: Departament de Cultura de la Generalitat
  • El museu compta amb un espectacle immersiu únic.
    L'equipament es troba al cor del Centre Històric de Valls i a tocar de l'emblemàtica plaça del Blat, Km0 casteller. Font: Departament de Cultura de la Generalitat Font: Departament de Cultura de la Generalitat

Aspiració històrica del món casteller, el nou equipament és ja una realitat, un espai que combina patrimoni i modernitat, amb muntatges audiovisuals i immersius per endinsar-se al món de les emocions i valors dels castells.

Gairebé 50 anys després que l'historiador i fotògraf vallenc Pere Català Roca imaginés un espai museístic al voltant del fet casteller, Valls obre al públic les portes de Món Casteller, el Museu Casteller de Catalunya. Aspiració històrica del sector, aquest nou equipament, un projecte que ha patit molts entrebancs i ajornaments durant dècades, és ja una realitat. Situat al cor del Centre Històric de Valls, i a tocar d'un indret tan emblemàtic com la plaça del Blat, s'espera que esdevingui espai de referència per a la interpretació i promoció d'aquest patrimoni.

"És un projecte que feia molt de temps que reclamàvem des del món casteller. Era incomprensible que un moviment cultural tan gran i tan identificatiu a Catalunya no tingués cap mena d'espai dedicat a aquesta activitat, però ara, per fi, podem dir que ja és una realitat", afirma Rubén Gaón, president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC). "De la mateixa manera que la CCCC és la federació de referència que engloba totes les colles castelleres, aquest ha de ser un espai de referència per a tots els castellers i on totes les colles es vegin representades", afegeix.

L'obertura de portes se celebra el 8 de setembre, però les representants de les institucions impulsores del projecte es van encarregar de presentar l'espai en un acte previ a l'obertura al públic. Hi van ser presents la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, i l'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, juntament amb Gaón i la directora del museu, Míriam Mariné.

La consellera Garriga va manifestar durant l'acte que el centre "uneix cultura i identitat d'una forma immersiva i sensorial, és un homenatge a tots els homes i dones que en algun moment de la seva vida han fet pinya per pujar ben amunt". Garriga va felicitar les administracions implicades en el projecte, i va ressaltar "el paper imprescindible" de la coordinadora "no només en aquest projecte, sinó en general perquè fan una feina constant i excel·lent".

Per celebrar la seva posada en funcionament, es durà a terme una programació especial amb actes populars i familiars durant tot el cap de setmana. Juntament amb els actes programats a la Festa Major del Centre Històric de Valls, s'hi sumaran activitats impulsades per les associacions de veïns del Barri Antic i del Portal Nou. Així, la plaça del Món Casteller serà l'epicentre festiu amb xanquers, contacontes, instal·lacions gegants de jocs de bales o tallers castellers, d'origami o pintacares.

La Mulassa de Valls, el Ball de Bastons o la presentació de la nova colla sardanista infantil Ocells del Bosc, també estaran presents en aquesta festa. Coincidint amb la Fira de Santa Úrsula, a l'octubre, es preveu celebrar noves activitats populars i ciutadanes obertes també a totes les colles.

Les emocions dels castells

Amb un equipament de 2.800 m², el Museu Casteller de Catalunya, compta amb una museografia que combina patrimoni i modernitat, i que converteixen l'espai en centre museístic d'experiències per sentir i viure les emocions dels castells. Així, les visitants hi podran trobar més de dues hores de material audiovisual; un espectacle immersiu únic; muntatges de gran format; una proposta singular de videodansa dedicada a la rivalitat castellera o diverses pantalles tàctils interactives que permeten al visitant ampliar coneixements sobretot el que envolta els castells.

En conjunt, el centre museístic combina el rigor propi d'un centre d'interpretació cultural amb innovadors recursos narratius que busquen activar el públic i convidar-lo a continuar descobrint els valors, la màgia i l'espectacularitat dels castells. El recorregut compta així amb diferents moments d'intensitat, que transiten entre l'emoció i la raó, entre els espais vivencials i interpretatius per tal de transformar la visita en una experiència d'emocions i descoberta.

"És molt important repassar i conèixer quins han estat els episodis més importants de la història castellera que ens han portat al lloc on estem ara", explica Gaón, que recorda que actualment el món casteller està format per 103 colles castelleres. El president de la coordinadora també destaca la possibilitat que les visitants puguin sentir, en primera persona, el que és ser castellera. "És un espai on et pots passar tot un matí sencer, perquè realment hi ha prou contingut i activitats per a estar-s'hi i treure'n molt de suc", afegeix.

A banda de l'exposició permanent, Món casteller comptarà amb exposicions temporals. La primera serà 'Camises', on es mostraran les camises del més d'un centenar de colles en actiu i que les mateixes entitats han donat al Museu Casteller. El museu també tindrà activitats educatives per a escoles i grups basades en l'aprenentatge del món casteller des dels valors.

Gaón destaca que "el fet casteller és quelcom diferent, és un sentiment, són una sèrie de sensacions i de valors que vivim els castellers, però que moltes vegades ens costa traslladar", explica Gaón. "Amb el museu tenim un aparador molt bo per poder mostrar això a la resta de la població", assenyala el president de la coordinadora. "És un projecte, tant cultural com pedagògic, que ens permetrà poder fer arribar aquest món a infants, joves i adults de tot el país, i fer que s'interessin per aquest patrimoni del territori", assenyala Gaón.

"Estem molt contents i tenim moltíssimes ganes. Crec que les colles haurien de començar a fer cua per demanar entrades. I, evidentment, animar a les escoles, a altres entitats i, evidentment, a tota la població del país a conèixer el fet casteller, Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco", considera.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari