Àmbit de la notícia
Informàtic

Itinerari Tecnològic: apropant les professions STEAM a les més joves

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • Dues de les joves participants en la darrera edició de l''Itinerari Tecnològic' editant un pòdcast. Font: Colectic.
    Dues de les joves participants en la darrera edició de l''Itinerari Tecnològic' editant un pòdcast. Font: Colectic.

Ja es poden consultar en obert els recursos formatius del projecte ‘Itinerari Tecnològic’ de la cooperativa Colectic.

Les professions STEAM, aquelles que combinen les ciències, la tecnologia, les matemàtiques i les humanitats, són algunes de les més demandades en el mercat laboral. És per aquest motiu que és clau que les joves coneguin aquestes disciplines per poder plantejar-se-les com a sortides professionals de cara al seu futur laboral. Aquest és precisament l'objectiu del projecte 'Itinerari Tecnològic', posat en marxa per la cooperativa tecnològica Colectic amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona.

L''Itinerari Tecnològic', a més d'ajudar les joves a orientar-se i decidir el seu futur laboral, proporciona també coneixements tant teòrics com pràctics sobre les eines conegudes com a FLOSS (Free Open Source Software o, en català, tecnologies lliures i socialment responsables). Totes les activitats de la formació es duen a terme amb eines de programari lliure, tecnològicament ètiques i mancomunades en el núvol digital desenvolupades per la cooperativa CommonsCloud.

El curs va dirigit a joves majors de setze anys que es troben en risc d'exclusió social i que tenen necessitats específiques, relacionades amb l'orientació educativa o professional. La formació, tal com es detallada als recursos, està impartida per un equip interdisciplinari de professionals de la cooperativa i compta amb una estada de pràctiques en empreses de l'economia social i solidària vinculades amb la tecnologia.

Del manteniment informàtic, als pòdcasts, passant per la robòtica

La proposta formativa de l’’Itinerari Tecnològic’ combina més de cent hores de formació presencial amb unes altres quaranta de pràctiques a empreses de l’economia social i solidària. El pilot, tal com es detalla al seu currículum formatiu que ara està publicat per a la seva consulta, vol que formar les joves en algunes de les noves especialitzacions tecnològiques, a través dels tres àmbits professionals següents.

  • Manteniment d’equips i sistemes informàtics. En aquest mòdul, les estudiants aprenen a realitzar operacions com a auxiliars de muntatge i manteniment d'equips microinformàtics aplicant criteris de qualitat i actuant en condicions de seguretat i respecte al medi ambient.
  • Dinamització social-digital. En aquesta segona unitat, les joves coneixen més a fons com utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació com a eina de treball socioeducatiu i comunitari. Es treballen específicament competències com ara la dinamització de xarxes i espais digitals oberts a la ciutadania i l’obtenció de coneixements en la gravació i l’edició de vídeos i pòdcasts per dur a terme propostes de treball en xarxa.
  • Robòtica per a la ciutadania. En aquest tercer mòdul, les joves aprenen a dinamitzar i gestionar espais de fabricació digital i disseny col·laboratiu mitjançant les metodologies i eines de la cultura ‘maker’, com ara l’ecodisseny i la impressió 3D, el prototipat o l’artesania digital.

El tast d’oficis, a més de continguts innovadors, treballa també amb una metodologia pionera, coneguda com a ‘Learning by Doing’ (en català, aprendre fent). Es tracta d’un procediment basat en projectes, reptes i problemes que té com a objectiu desenvolupar activitats en un context real per aprendre a resoldre els veritables problemes que la persona es trobarà en el món laboral.

La guia formativa per a educadores i entitats, juntament amb currículum i la guia d'acollida de les estudiants en pràctiques, es poden trobar en obert al web de la cooperativa Coletic.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari