Àmbit de la notícia
Comunitari

La segona Fira de Micropobles es consolida com un espai de trobada, descoberta i promoció d’aquests municipis

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • El vicepresident de la Diputació de Lleida i alcalde de Torre-serona, Agustí Jiménez, i el president de l’Associació de Micropobles de Catalunya i alcalde de Riner, Joan Solà.
    El vicepresident de la Diputació de Lleida i alcalde de Torre-serona, Agustí Jiménez, i el president de l’Associació de Micropobles de Catalunya i alcalde de Riner, Joan Solà. Font: Associació de Micropobles de Catalunya.
  • La segona Fira de Micropobles se celebra el 18 de novembre a Planoles.
    La segona Fira de Micropobles se celebra el 18 de novembre a Planoles. Font: Associació de Micropobles de Catalunya.
  • “Als micropobles hi passen moltes coses molt positives”, reivindica el Joan Solà, president de l'entitat.
    “Als micropobles hi passen moltes coses molt positives”, reivindica el Joan Solà, president de l'entitat. Font: Associació de Micropobles de Catalunya.

La cita se celebra a Planoles el 18 de novembre i creix respecte a l’edició anterior, amb la participació de vint-i-cinc poblacions de menys d’un miler d’habitants.

Als micropobles hi passen moltes coses molt positives”, reivindica el Joan Solà, alcalde de Riner (Solsonès) i, des de l’any passat, president de l’Associació de Micropobles de Catalunya. Els micropobles són tots aquells municipis de menys d’un miler d’habitants; actualment, representen el 51% de tots els municipis catalans i, malgrat que només hi viu el 3% de la població, abasten el 51% del territori. 

Des del 2008, molts d’ells s’apleguen a l’Associació de Micropobles, una entitat creada per Ajuntaments que s’enfoca principalment a defensar la ruralitat i el dret a viure amb plenitud en aquests municipis, sense renunciar a gaudir de serveis de qualitat i amb la vocació d’atraure nous habitants.

D’ençà que es va crear, l’associació no ha parat de créixer i de sumar per fer visible la realitat dels micropobles i contribuir a millorar les condicions de vida al món rural. Avui, l’entitat compta amb 252 ajuntaments associats i s’ha consolidat com un punt de trobada per a aquests municipis. 

Una mostra d’aquest creixement es podrà veure aquest dissabte 18 de novembre a la segona edició de la Fira de Micropobles de Catalunya, que se celebra a Planoles (Ripollès). Organitzada per l’Associació de Micropobles, la cita reunirà vint-i-cinc micropobles catalans, una xifra que supera amb escreix els disset que van participar en la fira de l’any passat, a l’Estany, i reflecteix el creixement de l’entitat. 

Més participació com a reflex del creixement dels micropobles

“Encarem la fira d’aquest any molt engrescats i plens de positivisme, estem convençuts que la fira serà un reflex de què són i de què poden oferir els micropobles; servirà per donar a conèixer tots els projectes, l’oferta en molts àmbits i les activitats que es duen a terme als micropobles, que, sovint, passa desapercebut per a molta gent”, explica Solà en conversa amb Xarxanet.

Tots els municipis participants tindran un estand propi, on podran mostrar als visitants –se n’esperen més que els 1.200 que van passar per l’edició anterior– els seus projectes i iniciatives en diferents àmbits, com l’habitatge, l’educació, l’oferta cultural, els productes locals o l’activitat econòmica i turística, entre altres. Enguany, la fira comptarà amb un padrí de luxe, el músic i compositor Manu Guix, qui serà el pregoner de l’esdeveniment, que tindrà lloc al Casino de Planoles entre les 10 h i les 14 h.

Més enllà d’això, el programa de la fira inclou, entre altres activitats rellevants, la presentació del festival ‘D’aquí estant veig una estrella’, que se celebra a Riudaura i cerca promoure la cançó tradicional i el patrimoni oral; una mostra del projecte ‘Camins de Pedra’, impulsat pel municipi garriguenc de Tarrés per fer gala dels atractius patrimonials, paisatgístics i culturals del poble; així com la presentació del llibre ‘La Tira de Rutes: 50 excursions pel Ripollès’, de Carme Freixa i Miquel Saña

A més, a la cita, l’Associació de Muncipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) hi exposarà una proposta de mobilitat i demanda. Les persones que s’apropin a la fira també podran gaudir d’una bona estona jugant a les bitlles catalanes o practicant el tir amb arc.  

Sumar forces per fer sentir la veu dels micropobles i del món rural

Amb tot, com remarca Solà, el més destacat que es trobaran les visitants serà “l’esperit i la vitalitat que tenen els micropobles, així com el bon ambient que s’hi crea, que és el que volem transmetre sempre”. 

Una comunió que s’ha consolidat i enfortit any a any gràcies a la tasca de l’Associació de Micropobles i la seva aposta per crear lligams i xarxa entre els municipis. “Com més siguem, més força tindrem a l’hora de posar en evidència i aportar solucions a molts dels problemes que tenim com a micropobles i com a territori; volem demostrar que sumant podem fer grans coses i arribar més lluny”, convé Solà.

Així, a la fira també hi haurà espai per a la reivindicació. Una de les principals dels micropobles és que “el marc normatiu i la legislació incorpori la mirada rural i la realitat que fa que siguem diferents del món urbà; i això vol dir que necessitem solucions diferents, pensades per al context dels micropobles”, explica el president de l’entitat.

Solà també vol posar l’accent en la importància de potenciar la suma del món urbà i el món rural. “Volem fer entendre que hem d’anar plegats, que no podem anar cap a un país despoblat,  perquè el món rural aporta molts beneficis en molts àmbits, com l’ambiental, per posar un exemple”, assegura.

Per això, és cabdal treballar perquè aquest 3% de la població que habita als micropobles pugui viure bé i desenvolupar el seu projecte de vida, alhora que atraure noves persones. “Cal més sensibilitat cap al món rural, des de les administracions, però també a nivell de la població”, rebla.

Aquesta segona Fira de Micropobles de Catalunya és un pas més en aquesta direcció. Sota el lema ‘Som batec rural’, la cita vol demostrar que els micropobles no perden el pols i reivindiquen la seva importància a l’hora d’articular un país divers i equitatiu, on tota la població tingui els mateixos drets, oportunitats i accés als serveis necessaris, independentment d’on visqui.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari