Àmbit de la notícia
Projectes

Reds presenta la guia 'Corresponsabilitat i incidència política'

Entitat redactora
Reds-Red de solidaridad para la transformación social
Autor/a
Reds
  • Reds presenta la guia “Corresponsabilitat i incidència política”.
    Font: Reds

Aquesta guia, editada per l'associació Reds amb la col·laboració de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), proporciona eines de forma clara i esquemàtica sobre la importància d'incorporar la incidència política a la cooperació internacional.

Els projectes de cooperació portats a terme per ajuntaments o entitats tenen un impacte en els Drets Humans, sigui aquest positiu o negatiu. Per aquest motiu, és essencial comprendre que tota la ciutadania té un paper a ocupar en la promoció i protecció dels Drets Humans i dels seus defensors, tant en els nostres territoris com en l'àmbit global. 

La guia  'Corresponsabilitat i incidència política', editada per Reds, vol oferir eines per a impulsar aquesta promoció participativa, analitzant la incidència política local sobre la cooperació internacional. Francesca Nugnes i Vincent Vallies, experts en estratègies de protecció per a defensors dels Drets Humans, han estat les persones responsables d'elaborar la guia. Aquesta es basa en la informació i els continguts debatuts durant les jornades 'Cooperació tècnica i incidència política en Drets Humans' organitzades per Reds i celebrades a la seu de l'AMB el passat febrer. 

Durant aquestes jornades, que van comptar amb la participació de membres d'institucions i organitzacions de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, es va poder definir les capacitats dels diferents actors municipals. Aquesta informació ha estat fonamental per a l'elaboració de la guia, que es basa en les capacitats reals, els límits i les oportunitats que tenen les institucions catalanes per a la incidència política. 

La guia posa l'accent en la importància de la coordinació entre institucions i organitzacions per a la defensa dels Drets Humans més enllà de les nostres fronteres. També reflexiona sobre l'acció sense dany, una sèrie de principis que destaquen la necessitat d'analitzar les possibles conseqüències negatives de les nostres accions abans d'actuar, així com la importància d'obrir espais per a la participació de les organitzacions dels països on es duen a terme els projectes. Aquesta metodologia parteix de la premissa que, encara que un projecte de cooperació tingui bones intencions, això no implica que no pugui acabar causant danys a les persones, comunitats o col·lectius amb els quals es col·labora. 

La guia, disponible en català i castellà, es pot consultar i descarregar a la pàgina web de Reds o directament en aquest enllaç. És un recurs lliure i gratuït per a ser compartit. Reds considera fonamental que idees com la corresponsabilitat i estratègies com la incidència política es debatin i s'incorporin des de les àrees de cooperació dels ajuntaments, convertint així la cooperació catalana en una eina de protecció internacional dels Drets Humans.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari