Àmbit de la notícia
Social

Les roses de Sant Jordi tornen a les residències

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • Entrega de roses al Club d'Avis Les Saleses l'any 2019, el darrer en què es van poder entregar roses a les residències. Font: Amics de la Gent Gran.
    Entrega de roses al Club d'Avis Les Saleses l'any 2019, el darrer en què es van poder entregar roses a les residències. Font: Amics de la Gent Gran. Font: Amics de la Gent Gran

Enguany, Amics de la Gent Gran torna a entregar roses a les residències, una iniciativa que no es duia a terme des del 2019.

La pandèmia de la Covid-19 va paralitzar, fa ja tres anys, la nostra vida. Des del 2020, hem hagut d'anar recuperant les nostres rutines i maneres de fer i adaptant-les a l'anomenada 'nova normalitat'.

Una de les tradicions que es torna a implementar aquesta diada de Sant Jordi és la de l'entrega de roses a residències d'arreu del territori. Gràcies a les voluntàries d'Amics de la Gent Gran, aquest diumenge les residents de prop de cent centres rebran una visita que, a més de portar la tradicional rosa de Sant Jordi, també els hi brindarà una estona de companyia, cosa que no succeïa des del 2019.

"Per a Amics de la Gent Gran, és molt important poder tornar a les residències per Sant Jordi", explica Miriam Millán, directora de Comunicació i Captació de Fons de l'entitat, que destaca que, tot i que "la soledat no desitjada i l'acció social d'Amics de la Gent Gran hi és present durant tot l'any, hi ha dates assenyalades en les quals aquest aïllament pot suposar una major dificultat emocional".

Millán explica que l'entrega de roses porta ja anys en marxa, però que "enguany, visitarem més residències que mai i tots els centres als quals ens hem adreçat han tingut una resposta molt positiva a la iniciativa". Aquest any es farà entrega de 10.000 roses durant la diada, el que, per a Amics de la Gent Gran, suposa "tornar a celebrar el Sant Jordi en companyia, sense deixar a cap persona gran de banda". Des de l'entitat, a més, no obliden les mesures sanitàries de seguretat que es garantiran completament amb l'objectiu de protegir a totes les residents que rebin visites aquest diumenge.

Punts de venda de roses i llibres per viure un ‘Sant Jordi en companyia’

Més enllà de l'acció a les residències, Amics de la Gent Gran ha posat en marxa la campanya 'Sant Jordi en Companyia', un programa ple d'activitats de socialització, amb el qual les voluntàries de l'entitat fan arribar el seu caliu i amistat a les persones grans.

A l'entrega de roses se sumarà també l'entrega de llibres, gràcies a diverses editorials que els han donat a Amics de la Gent Gran. Les voluntàries escolliran i entregaran un llibre a la persona que acompanyen en el seu dia a dia, a més de lliurar també un punt de llibre de la fundació.

Com és tradicional també durant la diada, Amics de la Gent Gran tindrà dotze paradetes de venda de roses i llibres a diverses ciutats d'arreu del territori, entre les quals es troben Barcelona, Girona, Tarragona, Badalona, Sant Cugat o Sabadell. En aquest sentit, Miriam Millán anima a la compra de les roses solidàries, ja que comenta que "comprant una rosa a les nostres parades, es fa possible que una persona gran celebri el Sant Jordi en companyia".

A més, durant tota aquesta setmana s'estan duent a terme activitats relacionades amb la diada a les delegacions que l'entitat té arreu del territori català. Entre aquestes activitats es troben tallers temàtics, tertúlies i esmorzars i berenars en companyia de les voluntàries.

Erradicar el problema de la soledat no desitjada

"La gent gran ha patit especialment la situació que hem viscut els darrers anys de pandèmia", lamenta Miriam Millán, directora de Comunicació i Captació de Fons d'Amics de la Gent Gran, que afegeix també que "a més de ser el col·lectiu que més perjudicat ha resultat per la Covid en l'àmbit de salut, la soledat de les persones grans s'ha accentuat clarament i la situació ha provocat un aïllament molt més notable de l'habitual".

Tot i la duresa d'aquesta situació, des d'Amics de la Gent Gran també creuen que, gràcies a l'experiència de la pandèmia, "la societat s'ha adonat del problema de la soledat no desitjada", un fenomen que les persones viuen d'acord amb la seva percepció sobre la falta de relacions i la insatisfacció per les que té. "Això fa que una època tan bonica com la vellesa", explica Millán, "es transformi en la més llarga i solitària".

Segons les darreres dades de l'Institut Nacional d'Estadística, més de 340.000 persones grans viuen soles a Catalunya, un factor que augmenta el risc de partir soledat no desitjada, a més de malalties, tan físiques com mentals. A nivell estatal, segons un informe de Javier Yanguas per a la Fundació La Caixa, un 67% de les persones majors de seixanta-cinc anys pateixen soledat no desitjada.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari