Àmbit de la notícia
General

Entrevista a Carme Basté: “El principal repte del voluntariat és la capacitat de mantenir-se per mitjà de l’autogestió”

  • Carme Basté, directora de la Fundació La Marató de TV3. Font: TV3
  • Logotip de La Marató de TV3 pels 20è aniversari

La directora de la Fundació La Marató de TV3 i de Responsabilitat Social de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Carme Basté, ens acosta en aquesta entrevista a la seva visió del món del voluntariat actual i a l’aportació de La Marató al voluntariat i a la societat catalana.

Des del 1992 La Marató de TV3 s’ha convertit en una cita solidària de referència per tots els catalans i ha assolit un paper destacat en l’obtenció de recursos econòmics per a la recerca biomèdica del país. Aquest any se celebra la seva vintena edició el dia 18 de desembre, que estarà dedicada a la regeneració i el transplantament d’òrgans i teixits. La seva directora, Carme Basté, destaca en aquesta entrevista que amb els anys s’ha convertit en un “esdeveniment participatiu de primera magnitud”, que cada any compta amb la implicació de milers de persones: voluntaris, entitats, empreses i institucions.

 

  • Quin és el principal repte en el món del voluntariat avui dia?

El principal repte del voluntariat és la capacitat de mantenir-se per mitjà de l’autogestió. Actualment només tenen futur aquelles entitats que són capaces de seguir unes línies estratègiques d’actuació en funció d’un pla de viabilitat clarament assumible. El gran repte passa per l’obtenció d’una base sòlida d’associats, donants i benefactors o patrocinadors que confiïn en els teus valors i en la teva capacitat de gestionar els seus fons. La solvència econòmica demostrada amb rigor i transparència comporta el reconeixement de la solvència social i emocional de la teva institució. Respecte, credibilitat i reconeixement social són la base de l’èxit.

 

  • Quins beneficis aporta La Marató més enllà del finançament d’estudis científics?

La mostra oberta de gestos de generositat, altruisme i solidaritat per a un objectiu comú, que respon a la confiança dels ciutadans en l’eficàcia de les accions col·lectives. Ens enorgulleix que La Marató sigui capaç de fer reaccionar els ciutadans a l’uníson per una causa, aquest any per la regeneració i trasplantament d’òrgans i teixits.

 

  • Creus que l’actual context econòmic promou el voluntariat i l’altruisme o més aviat fomenta actituds individualistes?

No tenim cap dubte que als ciutadans del nostre país la crisi els genera empatia social i promou la mobilització i la col·laboració responsable per ajudar als altres. La prova està clarament manifestada en la ingent resposta ciutadana a La Marató, que des del 2008, quan es va fer més notòria la crisi, ha anat en augment. Aquest any ens fa especial il·lusió que el teixit associatiu i empresarial de Catalunya respongui a la crida de La Marató amb la mateixa valentia i disposició que anys anteriors, malgrat la complicada situació econòmica i social de moltes famílies.

 

  • Quina creu que és la clau de l’èxit de La Marató de TV3?

La Marató de TV3 és un projecte plenament arrelat al país, que ha consolidat el seu paper com a font impulsora de la recerca biomèdica d’excel·lència, eina de sensibilització social i motor de la mobilització ciutadana. En la seva trajectòria, La Marató de TV3 ha recaptat més de 97 milions d’euros, fruit de la credibilitat en TV3 i en la gestió rigorosa i transparent dels fons que els donants ens han confiat. Això ens ha permès complementar la funció d’impulsora de la recerca biomèdica amb la de servir de plataforma de suport per a les persones afectades. Per la seva capacitat de mobilització social, La Marató de TV3 s’ha convertit en un esdeveniment participatiu de primera magnitud, que cada any compta amb la implicació de milers de persones, entitats, institucions i empreses. Aquest fet excepcional ha originat una nova tipologia de voluntari, per a una única causa, un sol dia i amb periodicitat anual. Creiem que aquest és un valor afegit que caldrà tenir en compte.

Visita el reportatge sobre el II Congrés Europeu del Voluntariat

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari