Àmbit de la notícia
General

El Fòrum Primavera de les Associacions aprofundeix sobre voluntariat, participació i associacionisme

  • Joan Font - CSIC.
  • Gerry Stoker - Southampton University.

Durant 3 dies, experts, administracions i associacions de diversos estats d'Europa han debatut sobre com fomentar la cohesió social a les ciutats a través del voluntariat i l'associacionisme.

En el marc de la Capitalitat Europea del Voluntariat Barcelona 2014 els passats 8, 9 i 10 de maig es van celebrar les jornades Fòrum Primavera de les Associacions sota el títol “L’associacionisme és capital”. Durant 3 dies, experts, administracions i associacions de diferents països europeus van debatre sobre com fomentar la cohesió social a les ciutats a partir de les associacions i el voluntariat. Dels debats i les taules rodones es va desprendre la importància que té per als territoris que les politiques públiques de cohesió social es complementin amb l’existència d’unt teixit social fort i independent i també amb processos potents de participació ciutadana.


Especialment interessants van ser les conferències inaugurals de Gerry Stoker (Southampton University) i Joan Font (Director CSIC) que van apuntar diversos temes per al debat. Els dos autors van exposar diferents estudis sobre la realitat de les entitats i la participació i van fer èmfasi que les relacions entre els elements del triangle format per “ciutadania” – “associacionisme” – “poders públics” sempre es viuen amb certa tensió, ja que la participació ciutadana sempre té un punt d’imperfecte. I precisament això és una oportunitat de millora. Cal aprendre dels errors de processos participatius que generen massa expectatives i, sobretot, les institucions públiques han d’aprendre a justificar els “no”. La ciutadania pot entendre que les seves peticions no siguin satisfetes, però el que no tolerarà mai és que se no se l’escolti o que se l’enganyi.


També va quedar clar durant les jornades que existeixen diferents models per fomentar la participació ciutadana i l’associacionisme i que estudiar aquests models i avaluar les experiències és una bona manera de millorar. El professor Stoker va defensar el model CLEAR com una bona eina per poder avaluar la qualitat democràtica dels municipis i la participació cívica. Una altra bona manera de conèixer bones pràctiques és consultant la base de dades (Case Estudies) de l’International Observatory on Participatory Democracy (IOPD).


Durant els dos dies de jornades es van poder comparar experiències de diferents ciutats europees que, segons la cultura política de cada país, posaven més l’accent en el foment del voluntariat, de l’associacionisme o bé, de la participació ciutadana. Tres punts de vista que tot i que normalment van junts no sempre tenen tots la mateixa consideració. Així, el model català de voluntariat propi de Barcelona té molts punts de contacte amb el que es potencia en ciutats com Rennes (França) que pivota sobre el suport a les entitats i, en canvi, altres experiències com la de Madrid (Espanya) posen més l’èmfasi en el voluntariat cívic promogut des de les institucions. Altres experiències ressalten més la participació ciutadana tant sigui a través d’entitats o bé directament amb la ciutadania.


Navegant entre la teoria i la pràctica en diverses sessions va aparèixer la referència al concepte de bé comú popularitzat per la Premi Nobel Elinor Ostrom, defensora i estudiosa de la gestió comunitària dels béns públics. Més d’un a les xarxes socials va llençar la proposta que ja teníem tema per al fòrum de la propera primavera! 

 

Torna a la pàgina especial de la Capital Europea del Voluntariat 2014

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari