Àmbit de la notícia
General

Intercanvi de reflexions i debat als tallers del II Congrés Europeu del Voluntariat

  • Deliberacions dels tallers
  • Presentació de les conclusions dels tallers
  • Taller de debat

Durant la tarda, el II Congrés Europeu del Voluntariat s’ha concretat en diferents espais de treball on tots els assistents han pogut participar activament. Tant les àgores d’experiències com els tallers de treball han servit com a espais d’intercanvi de reflexions i debat entre les entitats i el voluntariat.

L’inici de la tarda s’ha dedicat a les Àgores d’experiències, espais d’intercanvi entre les entitats i els assistents que han servit per compartir experiències i projectes relacionats amb el voluntariat.

La part destacada de la tarda van ser els tallers de treball dels diferents eixos temàtics plantejats al II Congrés Europeu del Voluntariat. En una primera part, els ponents de cada taller van exposar les seves reflexions. Un cop presentades, els assistents van poder comentar i aportar les seves idees alhora que s’anaven deliberant els diferents punts tractats en els fòrums oberts per cada taller a Delibera.

Per tancar la sessió plenària del Congrés, els dinamitzadors van exposar el desenvolupament de cada taller, així com les principals conclusions a les quals s’havia arribat. Exposem algunes de les conclusions de cada taller:

 

Taller 1: El voluntariat: compromís al llarg de la vida

Jordi Virgili, dinamitzador del taller, va demanar que un aspecte considerat important era que cal aprofundir i donar a conèixer noves formes de fer voluntariatc. A més, va destacar que cal evidenciar el valor que aporta el voluntariat, promovent l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques.

 

Taller 2: Gestió del voluntariat

Les conclusions d’aquest taller, exposades per Jordi Gusi, van ser que cal treballar la gestió del voluntariat dins la missió i visió de la pròpia entitat. A més, cal poder donar encaix als nous perfils del voluntariat i, alhora, cal parlar d’un voluntariat de proximitat, de presència, que sigui transmissor de valors.

 

Taller 3: Nous models de voluntariat

Maria Vilà va explicar que en aquest taller els principals temes tractats van ser el voluntariat d’empresa, el voluntariat virtual i el voluntariat en família. Els dos primers van ser els que van generar més discrepàncies, però aquestes van ser en els matisos, ja que a nivell general hi havia un alt grau d’acord.

 

Taller 4: Formació del voluntariat

Pel que fa a la formació del voluntariat, Araceli Crespo va exposar les dues idees clau que es van tractar: fer participar el voluntariat del seu propi procés formatiu, de manera que pugui expressar el que necessita per garantir una bona consecució de la seva tasca, i millorar la capacitació, assessorament i recursos de les persones que dins les entitats són responsables de la formació del voluntariat.

 

Taller 5: Polítiques públiques de promoció del voluntariat

Després de poder conèixer models de promoció del voluntariat d’altres països i de l’experiència municipal d’algunes poblacions catalanes, Eva Ribera va explicar que la conclusió va ser que els plans de promoció són metodològicament molt bons, però la dificultat es troba a l’hora de concretar mesures en dur-los a la pràctica.

 

Taller 6: Nous models de col·laboració

David Camps va presentar el treball del taller sobre nous models de col·laboració. La idea principal que es va exposar va ser que la complexitat del moment actual exigeix la construcció d’aliances i de processos compartits, inclús la fusió i la desaparició d’entitats. També va explicar que s’ha proposat la creació d’un grup de treball sobre l’avaluació de l’impacte social de les entitats.

 

Taller 7: Territoris socialment responsables

Josep Maria Canyelles va explicar que una de les conclusions és que quan parlem responsabilitat social no només significa la responsabilitat de les grans empreses, sinó que tots plegats tenim una responsabilitat social a gestionar. Va afegir que la principal responsabilitat de les ENL és portar a terme la seva missió.

 

Per poder continuar treballant tots els temes tractats al Congrés, tenint en compte que han de servir de base per al proper Pla de l’Associacionisme i el Voluntariat, Violant Cervera, directora general d’Acció Cívica i Comunitària, va explicar que hi haurà un post-congrés. Encara no se sap quina forma tindrà, però el que és segur, va afegir, és que els continguts del Congrés tindran retorn.

 

Etiquetes

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari