L’associacionisme social i cultural reconeguts al Parlament

Autor/a: 
F Pere Tarrés

L’associacionisme social i cultural reconeguts al Parlament

Autor/a: 
F Pere Tarrés

Resum: 

Òmnium Cultural i Càritas Catalunya han estat distingits amb la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya. Per primera vegada aquest guardó s’ha entregat a dues entitats que apleguen a més de 50.000 socis.

El passat dilluns 10 de setembre el Parlament de Catalunya va entregar a Òmnium Cultural i a Càritas Catalunya la medalla d’or. Segons la presidenta Núria de Gispert "amb la concessió de les dues medalles a entitats fortament arrelades a Catalunya es combina la defensa de la catalanitat, de la llengua i de la cultura amb l'ànima social del país".

La cambra catalana atorga la medalla a Òmnium "per la seva defensa perseverant de la cultura i de la llengua catalanes a través de l’associacionisme al llarg del seu mig segle d'existència i per la difusió constant i compromesa que fa dels valors lligats a la catalanitat, que ha sabut vincular a la reivindicació i a l'exercici de l'autogovern i a la democràcia."

Pel què fa a Càritas, fonts del Parlament han destacat que és un "òrgan que, del 1992 ençà, coordina l'actuació de totes les Càritas diocesanes catalanes, i recull i actualitza els impulsos de justícia social que han caracteritzat Càritas des dels anys quaranta del segle passat, sempre al peu del carrer i lluitant contra la pobresa i per la reinserció social de persones i col·lectius marginats".

La Medalla d'Honor del Parlament és una distinció creada per la mesa l'any 2000, i s'atorga a personalitats o institucions que mereixen un reconeixement excepcional. En edicions anteriors, hi han estat distingits entre d’altres el reverend Desmond Tutu (2000); el pare jesuïta Miquel Batllori i l'economista i polític Ernest Lluch, a títol pòstum (2001); Francesc Vendrell, representant de l'ONU a l'Afganistan (2002); el músic Jordi Savall (2003); Montserrat Trueta, presidenta de la Fundació Catalana de la Síndrome de Down (2004); el premi Nobel de la pau i escultor Adolfo Pérez Esquivel (2005); el col·lectiu d'Els Setze Jutges (2007); la il·lustradora Roser Capdevila (2010) i l'esportista i entrenador Josep Guardiola (2011).

L’acte d’entrega del guardó es va fer a porta tancada, i es va poder seguir en directe pel canal 3/24. En acabar l’acte, es van transmetre els actes del vuitantè aniversari de la inauguració del Parlament de la República que van incloure el restabliment de l'escut de Catalunya que el 1932 es va posar a la façana del Palau.

Afegeix un comentari nou