Opinió

Aprenentatges 2.0 del 15M i les acampades (I)

Què en podem aprendre de les acampades?

Sobre l'autor/a:

Del moviment del 15M i les diverses acampades que se n’han derivat en podem aprendre moltes coses en àmbits molt diversos. Avui m’agradaria destacar l’ús intensiu que han fet i encara fan de les xarxes socials i les eines 2.0 per a usos de tot tipus. Les entitats en traurem molt de suc si ens hi fixem una mica. Us en suggereixo alguns exemples:

Crida a l’acció
La Junta Electoral Central va prohibir les concentracions i, per tant, les acampades, durant els dies de reflexió i de les eleccions. En pocs minuts, a través de la plataforma Actuable, es va iniciar una petició de revocació de la decisió de la JEC que va reunir més de 200.000 signatures en menys de 24 hores. Una acció senzilla de construir i fàcil de viralitzar.

Comunicació alternativa
Quan ni premsa ni ràdio ni televisió dedicaven cap mena d’atenció a les primeres acampades, mitjans digitals alternatius com Periodismo Humano en van fer les primeres cobertures, emetent en directe (a vegades amb un simple telèfon mòbil) via plataformes gratuïtes d’streaming. Aquestes emissions van ser seguides per milers de persones. Posteriorment, les mateixes eines han estat utilitzades per les pròpies comissions de comunicació de les acampades per emetre assemblees, xerrades i concerts.

Contracomunicació
Però no només s’ha pogut fer difusió dels fets sense haver de passar pel filtre dels grans mitjans (públics o privats) i dels seus interessos. Fins i tot quan des d’aquests s’han emès informacions o opinions amb les quals les persones acampades estaven en desacord, aquestes han pogut generar continguts que ajudessin a difondre la pròpia versió dels fets, arribant a moltíssima gent. A tall d’exemple, un vídeo sobre el desallotjament del dia 27, amb més de 2 milions de visualitzacions.

Organització
Coordinar tantes persones reunides informalment i atendre les seves diverses necessitats és un repte important. En aquest escenari, una cosa tan simple com una piulada pot ajudar a resoldre un problema organitzatiu o logístic.

Informació accessible
Seguint el punt anterior, un repte no menys important és facilitar l’accés a la informació de forma senzilla al major nombre possible de persones. Visualitzar-la en format gràfic pot ser una bona manera de fer-ho, com en aquest mapa de les assemblees de barris de Madrid, on resulta fàcil trobar la més propera al propi domicili o esbrinar quins territoris encara no en tenen.

Voleu compartir algun altre ús rellevant que hagueu observat? Feu-ho a través dels comentaris!

I ben aviat la segona part de l'article!

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari