Fa temps que vivim una bombolla de cites esportives solidàries, una realitat que obliga a les entitats organitzadores a formular-se moltes preguntes.
Les necessitats de finançament de les ONG i d’altres entitats que treballen en la millora social les duen a cercar vies originals de captació de fons. Qualsevol esdeveniment multitudinari pot ser una oportunitat i fa anys que l’esport, com abans havia succeït amb els concerts, ha esdevingut un canal de captació molt atractiu. La combinació d’esport i solidaritat és atractiva i quasi sembla natural. Certament, la pràctica de l’esport ens fa millors com a persones però això no garanteix que el binomi esport-solidaritat funcioni.
Per ser un bon esportista cal ser honest amb un mateix i amb els altres. Fa temps que vivim una bombolla de cites esportives solidàries. Com totes les bombolles, inclou ofertes honestes i ben formulades i d’altres, on el component solidari sembla més un argument de venda que una intenció real d’aportar quelcom per la millora social. Cal exigir honestedat als organitzadors i cal també, que siguem honestos com a participants. Quan juguem a futbol o correm una marató, ja sabem a què anem. Ho sabem quan participem en un esdeveniment esportiu solidari?
Això ens obliga a formular-nos moltes preguntes. Com a organitzadors: ens creiem la solidaritat? l’esdeveniment tindrà un impacte real en la millora social i els recursos destinats estaran equilibrats amb els que es destina a l’organització esportiva? tenim en compte valors socioambientals en la política de compres i contractacions de bens i serveis? I com a participants: sabem on van a parar els nostres donatius? el nostre donatiu, ens suposa el mateix esforç que el que dedicarem a la pràctica de l’esport?
Aquestes preguntes ens les vam formular fa un temps a l’Obra Social Sant Joan de Déu. La Magic Line n’és el resultat: una mobilització solidària que finalitza amb una caminada en equip i no competitiva. Per participar-hi cal que els equips assumeixin un repte de captació de fons i organitzin accions per assolir-lo. Des de l’organització informem amb transparència sobre els projectes beneficiaris, vetllem perquè els fons destinats als projectes socials siguin significatius, implementem criteris d’inclusió i polítiques de compra responsable, i tenim cura de l’entorn. Tenim molt a millorar, però sabem on volem anar.
La Magic Line pren el nom d’una via d’escalada de màxima dificultat al K2, a l’Himàlaia. Superar-la exigeix compromís personal i treball en equip, dos ingredients fonamentals pels esports col·lectius i pels reptes solidaris que afrontem avui en dia.
Afegeix un nou comentari