Fundació Enllaç: donant suport a les persones grans LGTBIQ+

Cartell de la Fundació Enllaç. Font: Facebook Fundació Enllaç

Fundació Enllaç: donant suport a les persones grans LGTBIQ+

Resum: 

"Es tracta de defensar els drets i detectar situacions de violència específiques on s'intersequen l'edatisme i la LGTBIfòbia."

 Font:

Josep Maria Mesquida Gonzalez i Joan Casas Martí

President i col·laborador, respectivament, de la Fundació Enllaç.

més articles de Josep Maria Mesquida Gonzalez i Joan Casas Martí

La Fundació Enllaç és una organització sense afany de lucre que va néixer l’any 2008. El seu objectiu principal era acompanyar a les persones grans del col·lectiu LGTBIQ+ que presentaven diverses situacions de malestar.

En el seu origen, la Fundació Enllaç era un projecte promogut per 22 persones entre les quals hi havia algunes que s’havien destacat al llarg de les seves vides com a activistes a favor del respecte a la diversitat sexual i de gènere. Gràcies a l’esforç personal d’aquest grup de persones va ser possible dotar-se de certs recursos financers, així com disposar d’un local a peu de carrer amb potencial per a realitzar activitats de tipus individual i col·lectiu.

Algunes persones grans LGTBIQ+ han viscut o viuen circumstàncies que poden haver impactat negativament en la seva situació actual. De vegades aquestes tenen un origen estructural, com la LGTBIfòbia i l’edatisme; d’altres poden considerar-se com a socials, com la soledat no desitjada o la falta de visibilitat i d’altres fan referència a problemes relacionats amb la salut física, com alta presència de VIH entre els homes o les dones trans, o amb la salut mental, com la prevalença de certs problemes emocionals que es relacionen amb les experiències de violència i incomprensió experimentades al llarg de les seves trajectòries vitals.

L’acció social de la Fundació en relació amb aquestes situacions es concreta en intervencions a escala personal, institucional o social. En relació amb la dimensió personal, l'entitat utilitza dues eines importants: els espais de relació i l'acompanyament psicosocial. La primera té com a objectiu reforçar la xarxa social i de suport entre les persones que acudeixen a l’entitat, i es concreta d’activitats temàtiques i espais de trobada. La segona eina es basa en el suport especialitzat proporcionat per l'equip tècnic de la Fundació, format per una treballadora social, un advocat i un psicoterapeuta. A més, s'hi suma el suport social de les persones voluntàries, el qual és essencial i es manifesta en diverses accions, com ara trucades telefòniques periòdiques o acompanyament a visites mèdiques.

Pel que fa al plantejament institucional, aquest implica el treball de la Fundació amb l'àmbit general dels serveis socials, les organitzacions d'atenció a persones grans i les organitzacions LGTBIQ+. A més de la tasca de sensibilització i millora del model d'atenció a les persones grans, aquest treball s'estén, a nivell social, a altres àmbits més enllà de l'atenció a persones. Es tracta de defensar els drets i detectar situacions de violència específiques on s'intersequen l'edatisme i la LGTBIfòbia.

Finalment, la Fundació Enllaç contempla com a fonamental el treball entorn de la recuperació de la memòria col·lectiva vinculada a les persones grans del col·lectiu, reconeixent la seva contribució pionera en la conquesta dels drets socials dels que gaudim avui; així com també el paper indispensable que ocupen en la lluita contínua per a la millora del benestar de tot el col·lectiu.

En resum, l’acció de la Fundació se centra en treballar a favor del benestar, la defensa, la presència i la memòria de les persones grans LGTBIQ+.

Afegeix un comentari nou