Innovació social per enfortir el Tercer Sector

Imatge de l'edició anterior del Congrés del Tercer Sector Social.

Innovació social per enfortir el Tercer Sector

Resum: 

El VI Congrés del Tercer Sector Social escalfa motors sota el lema 'Desigualtats socials, solucions locals'.

Francina Alsina

Presidenta de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social. Expresidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social.

més articles de Francina Alsina

Estem a les portes del 6è Congrés del Tercer Sector Social 'Desigualtats socials, solucions locals' que se celebra el 21 i 22 de novembre a la Farga de L'Hospitalet, una oportunitat excel·lent per a aquelles entitats socials que volen ser més innovadores, eficients i sostenibles en la seva gestió. Aquest any, el congrés se centra en les relacions entre el món local i el Tercer Sector, una sinergia imprescindible per millorar l’atenció i els suports que reben les persones en situació de vulnerabilitat i/o exclusió i per donar respostes adequades a les noves necessitats socials.

La innovació social és un element clau per enfortir el sector social i el congrés és l'espai idoni per conèixer aquests projectes i idees innovadores que ja s’estan portant a terme. Per això, el congrés s’articula al voltant de 9 col·loquis i debats amb reconeguts experts de tots els àmbits que abordaran temes clau: polítiques d’inserció i inclusió en l’àmbit local, dret a l’habitatge i l’energia, models d’atenció integrada i comunitària, cooperació públicosocial, reptes digitals, construcció d’una ciutadania compromesa i activa o garantir ingressos per assegurar drets, entre altres. Dins aquests espais de debat i reflexió, dues propostes que creiem que són imprescindibles són la conferència inaugural ‘On som?’ amb Lorena Zárate, presidenta d’Habitat International Coalition, que té lloc el dimecres 21 de novembre a les 9:30h a La Farga de l’Hospitalet i que serà moderada per la periodista Milagros Pérez Oliva. Zárate aprofundirà en el paper de la ciutat com a actor clau a l’hora de generar polítiques de desenvolupament social i en la importància de les sinergies entre els governs locals i les entitats socials.

I l’altra proposta destacada és el debat plenari ‘Com serà l’atenció a les persones el 2030?’, que se celebra el dijous 22 de novembre a la Farga de l’Hospitalet, amb Marina Geli, coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials UVic-UCC; Josep Maria Pascual, director d’Estratègies de Qualitat Urbana, i Josep Villarreal, director d'Estratègia i Innovació de l'Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, moderat per Ignasi Aragay, director adjunt del diari Ara. En aquest debat volem intentar dibuixar com serà l’atenció i els suports que rebran les persones en un futur no gaire llunyà des de tres vessants (social, tecnològica i estratègies municipals) i tenint en compte que és clau l’apoderament, l’autonomia i la presa de decisions de la mateixa persona.

I si les entitats volen estar al dia sobre innovació, també és indispensable dos espais del 6è Congrés del Tercer Sector Social: m4social i el Social Speakers’ Corner. A l’estand del nostre projecte d’innovació digital m4social hi haurà conferències especialitzades i sobretot molta interacció amb les persones assistents gràcies a un showroom, on hi podreu provar apps, robòtica, realitat virtual i impressió 3D i circuits, tot aplicat en l'àmbit social i buscant la seva utilitzat en l’atenció a les persones. I al Social Speakers' Corner, es podran conèixer les 84 experiències més innovadores en l'organització i la gestió de les entitats socials. No deixeu passar aquesta oportunitat!