Com evitar els estereotips sobre salut mental als mitjans?
Comparteix
El Departament de Salut, l'associació Obertament i el CAC han publicat una guia de recomanacions sobre com tractar els problemes de salut mental als mitjans audiovisuals per acabar amb l'estigma.
Sovint els mitjans de comunicació tracten els trastorns mentals com a infreqüents i aïllats quan segons l'Organització Mundial de la Salut una de cada quatre persones té o tindrà un problema de salut mental i, a més a més, moltes conviuen amb aquesta realitat perquè algú del seu entorn en pateix.
Per aquest motiu el Departament de Salut, el Consell Audiovisual de Catalunya i l'entitat Obertament fan néixer la guia de 'Recomanacions sobre el tractament de la salut mental als mitjans audiovisuals', per posar fre a la contribució dels mitjans a estigmatitzar els ciutadans que conviuen amb aquestes malalties.
La guia té la intenció de rectificar usos inadequats dels mitjans com referir-se a les persones diagnosticades com a violentes, perilloses i imprevisibles, tractar-les amb compassió i paternalisme i confondre trastorn mental amb discapacitat psíquica o demència. També fa referència al fet que es consideri que aquestes persones estan condemnades a viure per sempre amb aquest trastorn, com si aquest no tingués cura.
Per altra banda es reclama no utilitzar "titulars alarmants i morbosos que incloguin la salut mental de manera gratuïta per captar l'atenció" ja que tenir un problema de salut mental no és la causa de determinades actituds violentes.
Un exemple d'això és quan al passat mes de març amb l'accident aeri de la companyia Germanwings alguns dels titulars eren "El pilot de Germanwings patia una malaltia mental", emprant aquest problema de salut com a mòbil del delicte estigmatitzant així tot el col·lectiu que té o ha tingut trastorns mentals i que no ha comès cap acte violent.
Afegeix un nou comentari