Joves i participació, al 18è aniversari de FEPA

F Pere Tarrés
Autor/a: 
Joan Rosinach
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Per FEPA arribar als 18 anys és una fita molt especial - Foto: FEPA

Joves i participació, al 18è aniversari de FEPA

Autor/a: 
Joan Rosinach
F Pere Tarrés

Resum: 

La Federació d’Entitats amb Projectes i Pisos Assistits celebrarà les seves jornades amb especial protagonisme per al col·lectiu de joves.

La Federació d’Entitats amb Projectes i Pisos Assistits (FEPA) arriba enguany a la seva majoria d’edat. Per a celebrar-ho, aprofitarà les XIII Jornades FEPA, que tindran lloc els dies 8 i 9 de juny a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona. Sota el títol “Joves i participació”, el cartell compta amb diversos actes on la joventut hi tindrà un paper protagonista al llarg dels dos dies. “Contemplem la creació d’espais de participació per a joves i la importància d’involucrar-los en espais existents, com a eixos principals de la nostra estratègia”, afirma Ana Villa, directora de FEPA, que considera aquestes jornades com “un element central de cohesió i participació interna”.

Pel que fa als seus objectius principals, les jornades volen oferir la possibilitat de reflexionar al voltant de la realitat i el moment actual del col·lectiu de joves i fer palesa la importància que tenen les polítiques d’emancipació a escala global i també, de manera transversal, entorn de la joventut extutelada. En aquesta línia, Villa defineix les jornades com “un espai cabdal de generació de coneixement, formatiu i d’intercanvi entorn l’emancipació de joves sense suport familiar” i, al mateix temps, manifesta que “els joves als 18 anys surten del sistema de protecció de menors i emprenen el camí envers la vida autònoma i independent amb situacions molt complexes i de vulnerabilitat”.

Des de la FEPA es pretén que aquestes siguin unes jornades on es generi un espai de trobada compartit i de diàleg, on hi participin tant entitats federades a FEPA com d’altres que no en formin part, administracions públiques, organitzacions de l’àmbit de la recerca o qualsevol agent que se senti interessat en la temàtica. A més, FEPA, que compta amb més de 60 entitats federades i diverses delegacions territorials arreu de l’estat espanyol, vol posar en valor la tasca feta fins ara, com així ho explica la seva directora “assolir la majoria d’edat implica també valorar el camí recorregut i afrontar els reptes que tenim per endavant en els propers anys”.

El paper de la joventut

Qüestionada pel títol de la jornada “Joves i participació”, Ana Villa explica que “volem que els nois i les noies siguin protagonistes dels seus processos d’emancipació, ho diem sempre i, en aquest sentit, també volem que siguin protagonistes de les nostres jornades, donant-los veu i fent que participin com a part del públic que hi assisteix”. Alhora, Villa considera que “amb accions d’aquest tipus estem promovent la seva participació, integrant-los tant en les activitats que es realitzaran com animant-los a assistir-hi” i conclou amb un “a participar s’aprèn també participant i, sens dubte, aquest és un pas més en coherència amb un dels nostres valors, el de compromís amb els i les joves”.

La majoria d’edat

Per FEPA arribar als 18 anys és una fita molt especial “perquè és en aquest moment quan els i les joves comencen una nova etapa de la seva vida i això fa que ens sentim encara més identificats amb la seva realitat”, explica l’Ana que, poc després, recorda que “per nosaltres, el procés d’emancipació comença abans de complir els 18 anys, és llarg i, sovint, el temps hi juga un rol de contrarellotge”. I és que, sens dubte, arribar a la majoria d’edat no s’hauria de convertir en una lluita contra el demà, sinó en un procés vital on tothom pogués decidir, definitivament, com vol fer-se més gran.

Programa

Afegeix un comentari nou